Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2019, 7:55
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Londýnske múzeum pomenovalo novoobjaveného chrobáka po Grete Thunberg

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Tím vedcov chcel oceniť jej prínos k zvyšovaniu povedomia o klimatických zmenách.

Prírodovedné múzem v Londýne sa rozhodlo vzdať hold mladej aktivistke Grete Thunberg za jej „vynikajúci prínos“ pri rozširovaní povedomia o klimatických zmenách, informuje The Guardian

Tamojší vedci po nej pomenovali chrobáka bez očí či krídel. Článkonožec s novým názvom Nelloptodes gretae je menej než 1 milimeter dlhý a patrí tak medzi vôbec najmenší hmyz na Zemi. 

Londýnske múzem pomenovalo novoobjaveného chrobáka po Grete Thunberg
Londýnske múzem pomenovalo novoobjaveného chrobáka po Grete Thunberg Zdroj: Wikipedia.org

Za všetkých pre denník prehovoril Michael Darby: „Vybral som toto meno, pretože som nesmierne ohromený jej prácou.“

Chrobák sa prvýkrát našiel už v roku 1965 v kenskom Nairobi, kde ho objavil Brit William C. Block. Jeho zbierku však múzeum dostalo až v roku 1978 a až donedávna trvalo, kým si ho opäť všimol práve doktor Darby pri svojom výskume. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš aktivistku Gretu Thunberg? KVÍZ: Ako dobre poznáš aktivistku Gretu Thunberg? 13. októbra 2019, 12:16

„Meno tohto chrobáka je obzvlášť dojímavé, pretože neobjavené druhy sa neustále strácajú skôr, než ich vedci pomenujú, kvôli strate biodiverzity. Hodilo sa preto jeden z najnovších objavov pomenovať po niekom, kto tak tvrdo pracuje, ako zástanca prírodného sveta a ochranca ohrozených druhov,“ dodáva Darby.

Domov
Zdieľať
Diskusia