Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2019, 14:45
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Najdrahšia whisky na svete sa predala za 1,9 milióna dolárov

NEWS
Uložiť Uložené

Pochádza zo škótskej pálenice a má 60 rokov.

Najdrahšou whisky na svete je očividne 60-ročná škótska Macallan Fine & Rare 1926, píše CNN. Tento týždeň sa totiž jedna jej 750 ml fľaša v newyorskej aukčnej sieni Sotheby's vydražila za 1,9 milióna dolátov (cca 1,71 mil. eur).

Predchádzajúci rekord pritom len od minulého roka držala iná fľaša z tej istej várky. Tá sa vlani predala v Londýne za 1,2 milióna dolárov. 

Najdrahšia whisky na svete sa predala za 1,9 milióna dolárov.
Najdrahšia whisky na svete sa predala za 1,9 milióna dolárov. Zdroj: www.sothebys.com

Rok 1926 na etikete je rokom destilácie. Vek, teda pri tejto konkrétnej 60 rokov, znamená čas, ktorý dozrievala v dubových sudoch pred finálnym nafľaškovaním. Potom by sa už konzistencia meniť nemala. 

CNN uvádza, že raritný je pre Macallan, pálenicu z roku 1824, najmä sud číslo 263, ktorý vyšiel na približne 40 fľaší a od stáčania si pripísal už šesť rekordov. Je tak teda aj sám zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov.

Odporúčané
Novodobý spôsob pitia alkoholu? The Glenlivet prišli so škótskou whisky, ktorá je v kapsulách Novodobý spôsob pitia alkoholu? The Glenlivet prišli so škótskou whisky, ktorá je v kapsulách 7. októbra 2019, 12:42

Pri ochutnávke by si mal cítiť citrusy, kvety, sušené ovocie a trochu dreva, teda v prípade, že sa konkrétna vydražená fľaša niekedy otvorí. Jeden pohárik totiž stojí v prepočte takmer 38-tisíc eur

Počas dražby ale padol aj ďalší rekord. Whisky totiž bola súčasťou väčšej, vyše 460-fľašovej kolekcie od jediného zberateľa a táto zbierka sa vo štvrtok rozpredala úplne celá. Štastný gentleman je teda, vďaka jednému večeru, bohatší o 10 miliónov dolárov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia