Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 10:43
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Štvrtáčka odmietla vyriešiť domácu z matematiky, mala porovnať váhu troch dievčat v jej veku. Je to drzé a urážajúce, povedala

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Matka ju v jej rozhodnutí podporila.

Rhythm Pacheco je deväťročné dievčatko, ktoré navštevuje základnú školu v americkom štáte Utah. Pri riešení domácich úloh z matematiky narazila na zadanie, ktoré odmietla vyriešiť. V jej rozhodnutí ju podporila aj mama, ktorá sa medzičasom sťažovala aj u vydavateľa učebnice.

Úloha znela: porovnaj váhu troch dievčat

Tabuľka vpravo ukazuje telesnú váhu troch štvrtáčok. O koľko ťažšia je Isabel od najľahšej žiačky?

Na prvý pohľad nevinne vyzerajúce zadanie mladú Rhythm znechutilo, odmietla ho vyriešiť. Dievčatko prehlásilo, že mladé dievčatá by sa nemali takto porovnávať. Jej mama bola otázkou šokovaná. „Toto je tak nezodpovedný spôsob vyučovania,“ povedala a dodala, že verí, že je možné učiť deti matematiku aj inak.

Odporúčané
Komplikovaný príklad spustil na sociálnych sieťach hádky. Vyriešila ho matematička, ktorá výsledok uviedla na pravú mieru Komplikovaný príklad spustil na sociálnych sieťach hádky. Vyriešila ho matematička, ktorá výsledok uviedla na pravú mieru 3. augusta 2019, 11:59

Samozrejme, ona aj dcéra rozumejú, že je to „len“ otázka v učebnici. Mladá Rhythm sa pre Fox 13 vyjadrila, že napriek tomu ju vyriešiť nechcela, pretože vysielala nesprávny signál dievčatám ako ona. „Nie je to okej,“ hovorí. Namiesto váhy tam mohli byť druhy zeleniny či ovocia.

Učiteľke napísala list

Rhythm úlohu v učebnici zakrúžkovala a napísala: „Čo!!! Toto je urážka. Prepáčte, ale nenapíšem to, je to drzé.“ Okrem toho učiteľke napísala aj sprievodný list, kde vysvetľuje, prečo úlohu nevyriešila. Podľa nej nie je správne hodnotiť váhu dievčat. Učiteľka ju v rozhodnutí podporila, priznala, že predchádzajúca úloha riešila bernardínov a predtým učebnica pracuje napríklad s ovocím.

Poznámka, ktorú Rhythm napísala, je jasná: s úlohou nesúhlasí a odmieta ju vyriešiť.
Poznámka, ktorú Rhythm napísala, je jasná: s úlohou nesúhlasí a odmieta ju vyriešiť. Zdroj: Fox 13

Spoločnosť, ktorá knihu vydala, nesúhlasí s vyjadrením, že by otázka porovnávala a nejakým spôsobom hodnotila váhu dievčat. Pre Fox 13 povedali, že im išlo len o precvičovanie gramov a kilogramov. Podľa nich to mamička zle interpretuje.

 Pozri si úlohu a reakcie mamy, učiteľky a samotnej Rhythm vo videu:

 

Domov
Zdieľať
Diskusia