Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2019, 10:56
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nejedz veľa liekov proti bolesti, môžeš ohroziť svoje zdravie. Američanke sa po nich krv sfarbila na čierno

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O bizarnom prípade píše americká klinika, ktorá prezrádza aj dôvod tohto javu. Ide o methemoglobinémiu, ktorá sa prejaví v prípade, že v krvi človeka nie je dostatok kyslíka.

Američanku hospitalizovali s problémami s dýchaním a malátnosťou po tom, čo bolesť zuba riešila nadmernou dávkou obyčajných liekov proti bolesti. Po príchode do nemocnice však lekári pri odberoch zistili, že jej krv má čiernu, resp. čierno-hnedú farbu, informuje portál Fox News.

To im pomohlo okamžite určiť diagnózu, ktorú potvrdili aj testy. Kým hladina kyslíka u zdravého človeka sa pohybuje na 95 – 100 %, v tomto prípade do mala žena v krvi len 88 %.

Odporúčané
Darovali sme krv, aj keď nemáme radi ihly. Dobrý skutok môžeš spraviť aj ty Darovali sme krv, aj keď nemáme radi ihly. Dobrý skutok môžeš spraviť aj ty 18. septembra 2019, 18:03

Nedostatok kyslíka spôsobil methemoglobinémiu, ku ktorej dochádza, keď sa v krvi zvýši hladina zoxidovanej formy hemoglobínu, resp. methemoglobínu. Ten nie je narozdiel od hemoglobínu schopný prenášať kyslík a dôsledkom je neokysličenie tkanív, vysvetľuje New England Journal of Medicine.

Vďaka okamžitému nasadeniu správnej liečby sa zdravotný stav 25-ročnej Američanky veľmi rýchlo zlepšil a ráno jej lekári poradili, aby svoj problém s boľavým zubom išla vyriešiť ku zubárovi, pretože príčinou bolo práve predávkovanie liekmi s obsahom benzokaínu.

Domov
Zdieľať
Diskusia