Ovocie a zelenina do jeho jedálnička skrátka nepatrili.
Doktori v anglickom Bristole sa podľa BBC dostali nedávno k prípadu 17-ročného tínedžera, ktorého jedálniček pozostával z mimoriadne nezdravej stravy. Odkedy vychodil základnú školu, konzumoval prevažne hranolky, čipsy Pringles, biely chlieb a čas od času si zajedol šunku či klobásu.
Podobná strava však nie je z dlhodobého hľadiska rozhodne prospešná. Zdravotné testy u pacienta preukázali vážny nedostatok vitamínov. Už vo svojich 14 rokoch pociťoval veľkú únavu a po tom, ako u neho zistili deficit vitamínu B12, mal chlapec podľa lekárov zmeniť svoj prístup k stravovaniu. No nestalo sa tak.
Miestna doktorka potvrdila jeho stravovacie zlozvyky a skutočnosť, že nejedával žiadne ovocie či zeleninu. „Vysvetľoval to ako averziu k určitým jedlám, ktoré nemôže tolerovať, a hranolky či čipsy boli skutočne jedinými druhmi jedla, ktoré požadoval a cítil, že ich dokáže zjesť,“ cituje vyjadrenie doktorky o pacientovi BBC.
Chlapcovi mal v tele okrem vitamínu B12 chýbať taktiež vitamín D, meď a selén. 17-ročný pacient nakoniec začal prichádzať o zrak a takmer sa dostal do fázy, kedy spĺňal kritéria na to, aby bol označený za nevidiaceho.
Podľa doktorky mal veľké problémy pri čítaní, pozeraní televízie či dokonca s rozoznávaním tvárí. Takýto stav má byť vo väčšine prípadov liečiteľný za predpokladu, že je diagnostikovaný včas. Pri dlhotrvajúcich problémoch sa ale môže stať poškodenie zraku trvalé.