Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2019, 10:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Osláv Slovenského národného povstania sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Realizácia stála viac ako 100 000 €

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev hodnotí účasť na vojenskej prehliadke kladne.

Záujem o pripomenutie si kľúčových historických udalostí Slovenska rastie. 75. výročie Slovenského národného povstania si podľa generálneho riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva prišli pripomenúť desiatky tisíc Slovákov. „Myslím si, že cez 20 000 ľudí tu bolo určite. Veľa ich už stálo zoradených popri hlavnom cestnom ťahu, kde od 15.00 h bola naplánovaná slávnostná vojenská prehliadka. Nechceli si pustiť dobré miesto a ani sa im nečudujem,“ konštatoval Mičev pre TASR.

Podobnú vojenskú prehliadku naša krajina doteraz zorganizovala len raz – pri prvom výročí. „Neboli tam tanky, ale vtedajšie autá, motorky a účastníci Povstania, medzi nimi Francúzi, Juhoslovania, Poliaci, naši vojaci a ďalší,“ dodáva historik Mičev.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o Slovenskom národnom povstaní 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o Slovenskom národnom povstaní 29. augusta 2019, 17:56

Divákom nad hlavami lietala najmodernejšia technika a pochodovalo približne 2000 profesionálnych vojakov, vrátane tých, ktorí obsluhovali vojenskú techniku, v skutočnosti však bolo prvoradé uvedomiť si, historickú hodnotu 29. augusta. Pred presne 75 rokmi totiž vypuklo Slovenské národné povstanie, vďaka ktorému Slovensko dokázalo zo štátu vytlačiť nadvládu Adolfa Hiltlera a totalitného režimu. 

Naši odvážni rodičia a starí rodičia bojovali za slobodu, ktorú si už nemôžeme nechať vziať. SNP bolo jedným z najdôležitejších antifašistických vystúpení celej histórie Slovenska. Priamo na udalosti si túto skutočnosť pripomenuli aj veteráni, ktorí vojnu prežili. 

Osláv Slovenského národného povstania sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Realizácia stála viac ako 100 000 €
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Hovorkyňa ministerstva obrany uviedla na pravú mieru aj sumu, koľko nás pripomenutie si tejto udalosti aj s ceremóniou stálo. Celkovo sa počas 29. augusta 2019 predstavilo viac ako 200 kusov techniky vrátane leteckej. Na prípravu a realizáciu schválila vláda 106 880 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia