Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2019, 8:30
Čas čítania 8:28
Jakub Paulík

Východoslovenská mafia rozsekala konkurenta mačetou. Bývalý boss píšuci rozprávky pre deti túži po slobode

Východoslovenská mafia rozsekala konkurenta mačetou. Bývalý boss píšuci rozprávky pre deti túži po slobode
Zdroj: TASR – František Iván
ZAUJÍMAVOSTI MAFIA MASOVÍ VRAHOVIA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Rozstrieľané telá, zárezy mačetou či explózie áut. Na východe sa bojovalo všetkými dostupnými prostriedkami.

Aktualizované: Dušan Borženský zomrel v roku 2021 následkom onkologického ochorenia. Článok vyšiel online v roku 2019.

Východoslovenská mafia v 90. rokoch bola známa brutalitou rovnako ako podobné gangy po celom Slovensku. Násilie, prostitúcia, drogy či výpalné. To boli len niektoré zo spôsobov obživy vtedajších mafiánov. Na ich čele stál Róbert Holub. Ale len do času, kým sa do akcie na jeho odstránenie nezapojili muži vtedajšieho nekorunovaného kráľa slovenských mafiánov Mikuláša Černáka.

Po vražde Holuba a jeho pravej ruky Štefana Fabiána sa bossom východu, s požehnaním Mikuláša Černáka, stal Karol Kolárik. Černák bol kmotrom jeho detí. S nástupom Kolárika ale odmietal súhlasiť Dušan Borženský prezývaný „Borža“, a tak sa začala vojna, na ktorej konci boli baseballkami dobité a guľkami rozstrieľané telá.

Borža ako jeden z mála túto vojnu prežil. A v súčasnosti si odpykáva 23-ročný trest väzenia za spoluúčasť na dvoch vraždách a za objednávku vraždy Albánca Fadila Pasjaču, o ktorú sa postarali Piťovci. Viac sa o takzvanej „zlatej ére“ slovenskej mafie a jednotlivých zločineckých skupinách dočítaš v tomto vlákne.

Nemyslím, si že by mal záujem vracať sa k tomuto spôsobu života. Ale to ťažko povedať. Je však isté, že keď niekto po takejto dlhej dobe vylezie z väzenia, svet je natoľko zmenený, že už nemá šancu sa do neho aktívne zapájať. – investigatívny novinár Arpád Soltész o možných následkoch Boržovho prepustenia

V tomto článku si prečítaš:
  • O nájomnej vražde v Hoteli Danube, za ktorou stál Černák
  • O východoslovenskej vojne mafiánov, v ktorej sa vraždilo aj mačetou
  • Ako si polícia vyberala na koho stranu sa „pridá“
  • O násilníckej povahe Kolárika a vraj umiernenom Boržovi
  • O atentáte na Boržu, ktorý prežil iba zázrakom
  • O tom, či Boržovi hrozí na slobode nebezpečie a či nie je sám rizikom pre spoločnosť
  • O jeho knihách pre deti a o tom, v čom sa zásadne odlišujú od knižnej tvorby Černáka

 Pojednávanie o žiadosti Dušana Borženského o prepustenie z väzenia (1. február 2019)

Východoslovenská mafia rozsekala konkurenta mačetou. Bývalý boss píšuci rozprávky pre deti túži po slobode
Zdroj: TASR – František Iván

Prepojenie na skorumpovanú políciu a rodinu Rezešovcov

Mafiánska skupina Holubovcov, pomenovaná podľa svojho šéfa Róberta Holuba, na východe Slovenska vládla pevnou rukou. Prevádzkovali bezpečnostnú službu CBS Secura a mali prepojenie aj na bezpečnostné zložky. Dôkazom prepojenia na políciu je napríklad skutočnosť, že medzi spolumajiteľov firmy patrila aj manželka kriminalistu či matka náčelníka košickej polície.

Fabián bol v Holubovej hierarchii asi najvyššie. Patril medzi tých málo mafiánov, ktorí mali aj nejaký mozog. Možno to nebol Albert Einstein, ale rozhodne bol nad priemerom. Kolárik a Borženský boli viac-menej bežní násilníci,“ povedal pre Refresher investigatívny novinár Arpád Soltész, ktorý v deväťdesiatych rokoch pôsobil na východnom Slovensku.

V rámci skupiny okrem Holuba a jeho pravej ruky Fabiána operoval taktiež Dušan Boržensky alias Borža, ktorého do sveta zločinu zaviedol práve Fabián. Ďalej medzi významných členov gangu patrili Karol „Karči“ Kolárik, Ladislav Badó či Holubov švagor Alexander „Šani“ Horváth. Holubovci boli vraj okrem iného známi aj svojimi kontaktmi na rodinu Rezešovcov, ktorí sa počas mečiarovskej privatizácie dostali ku košickým železiarňam.

Odporúčané
Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu 28. júla 2019, 14:48

 

Košický boss našiel smrť v Bratislave

V priebehu jesene 1997 na Róberta Holuba zaútočili muži na motorke. Strieľal Jozef Roháč, ale Holub bol presvedčený, že útok vykonal nájomný vrah Alojz Kromka prezývaný Lojzo Čistič. Preto sa rozhodol, že sa pomstí cez jeho brata Jána. 

Lojzov brat Ján bol však civil a do špinavých mafiánskych aktivít svojho súrodenca sa nemiešal, preto ani netušil, kde ho hľadať. Holubovci ho mučili, no žiadnu informáciu z neho nedostali a nakoniec ho zavraždili. Za spoluúčasť na Jánovej vražde bol neskôr odsúdený aj Dušan Borženský.

Pátrať po Čističovi sa ponúkol aj obávaný boss Mikuláš Černák. Do hotela Danube v Bratislave pozval Holuba a jeho ľudí, aby im ozrejmil, kde sa Lojzo nachádza. V skutočnosti bol však jeho cieľ iný. Chvíľu po tom, ako sa Černák s Holubom a Fabiánom usadili, do baru vošiel nájomný vrah maskovaný v parochni. Ním bol vraj opäť Jozef Roháč, ktorého v Maďarsku zavreli za niekoľko vrážd na doživotie.

Holub aj tento útok prežil, v kritickom stave ležal v nemocnici na Kramároch, kde ho vrah dorazil niekoľkými strelami cez okno nemocničnej izby z priľahlej strechy. Dušan Borženský sa počas tohto incidentu spoločne s Ladislavom Badóom nachádzal v hoteli.

(Jozef Roháč je príbuzný Mariána Šturdíka alias rapera L.U.G.E.R.A, odsúdeného za dvojnásobnú vraždu. Náš rozhovor s Mariánom Šturdíkom nájdeš v nižšie priloženom boxe.)

Odporúčané
Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) 18. júla 2019, 11:04

Černák vybral nástupcu, no východoslovenská vojna bola na spadnutie

Teritórium Róberta Holuba s požehnaním Mikuláša Černáka prevzal Karol Kolárik, ktorý sa pred odchodom do Bratislavy vyhovoril, že musí vybaviť inú záležitosť. Borženský sa však so zavraždením svojho šéfa nikdy nezmieril.

Borženský eskortovaný na pojednávanie (13. január 2003)

Východoslovenská mafia rozsekala konkurenta mačetou. Bývalý boss píšuci rozprávky pre deti túži po slobode
Zdroj: TASR - Svätopluk Písecký

Navyše k tomu treba prirátať skutočnosť, že bol so zavraždením Fabiánom jedna ruka (obaja mali na pravom predlaktí vytetovaného škorpióna). Nevraživosť medzi Boržom a Kolárikom bola vzájomná, a preto si nemohol byť ani jeden z mužov istý, či sa dožije ďalšieho rána. 

Kolárik sa vlastne spojil s Černákom v momente, keď sa rozhodli odstrániť Holuba. Preto ani nešiel na to rokovanie do Bratislavy. Fabián na ňom ale bol, a tak ho zabili. Borženský to ale Kolárikovi nikdy neodpustil, pretože Fabián bol jeho veľmi blízky priateľ. Začala medzi nimi vojna, ktorá nebola len o pomste za Fabiána, ale aj o nástupníctve v rámci skupiny,“ vraví Soltész.

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07

Boržovho muža rozsekali mačetou priamo pred reštauráciou

V tom čase ešte stále mohlo relatívne niečo znamenať, že máte za chrbtom Černáka. Za krátku dobu však Černák skončil v base a predpokladám, že práve táto udalosť zachránila Borženskému život, inak by ho asi boli dostali oveľa skôr a účinnejšie,“ myslí si investigatívny novinár.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67855 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si polícia pri vojne mafiánov vyberala strany
  • O násilníckej povahe Kolárika a umiernenom Borženskom
  • O tom, či Boržovi hrozí na slobode nebezpečie a či nie je sám rizikom pre spoločnosť
  • Aké má Borženský vzťahy s rodinou a čo plánuje po prepustení z väzby
  • O jeho knihách pre deti a o tom, v čom sa odlišujú od tvorby Černáka
Domov
Zdieľať
Diskusia