Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2019, 18:40
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Aké úplatky dáva resell mafia predajcom, ak chce kúpiť 50 párov tenisiek Yeezy alebo Off-White?

Aké úplatky dáva resell mafia predajcom, ak chce kúpiť 50 párov tenisiek Yeezy alebo Off-White?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.reddit.com/r/Sneakers/comments/8at3uj/so_i_found_out_why_i_cant_ever_hit_on_the_snkrs/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">reddit.com</a>
MÓDA
Uložiť Uložené

Obálky plné peňazí alebo prevody na zahraničné bankové účty sú dnes bežnou záležitosťou aj u slovenských resellerov.

Ak máš dobré kontakty, vo svete resellingu je možné všetko. Pri populárnych releasoch tenisiek síce ide o stotiny a predajcovia limitujú množstvo objednaného tovaru len jedným párom na zákazníka, aby malo viac ľudí možnosť kúpiť takéto kúsky, no pravidlá sa dajú vždy obísť. Práve od toho je predsa resell mafia. 

Článok slúži výhradne na edukatívne účely a nenavádza k neetickej alebo trestnej činnosti.

Rok 2019 bol z hľadiska releasov tenisiek veľmi bohatý a bohatí sú aj ľudia, ktorým sa podarilo kúpiť tie správne modely. V určitých prípadoch sa totiž pohybuje čistý zisk na jednom páre aj vo výške 1 000 € a tí, ktorí doma majú tenisky Air Jordan 1 Travis Scott alebo Off-White x Air Force 1 MCA vedia, o čom hovorím. 

Odporúčané
Na ktorých teniskách prerobili reselleri za uplynulý rok najviac peňazí? Na ktorých teniskách prerobili reselleri za uplynulý rok najviac peňazí? 6. augusta 2019, 13:14

Podpultový predaj je v obchodoch s teniskami bohužiaľ bežnou praxou a príbehy o tom, ako si zamestnanci medzi sebou rozdávajú tenisky ešte pred ich releasom sú jednoznačne založené na pravde. Rovnako sa často stáva aj to, že za predajňou zaparkuje reseller, otvorí kufor svojho auta a zamestnanci mu za menší úplatok predajú desiatky párov určitých tenisiek, aj keď tie mali byť pôvodne limitované len jedným párom na zákazníka. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo je to backdoor
  • Či berú úplatky aj zamestnanci predajní Queens alebo Footshop
  • Koľko tenisiek predávajú známe obchody podpultovo
  • Aké úplatky berú zamestnanci v obchodoch s teniskami
  • Ako rieši vedenie týchto obchodov správanie svojich zamestnancov

Najčastejším prípadom, ako sa ľudia dokážu dostať napr. k 50-tim párom určitých tenisiek naraz, bývajú rodinné vzťahy. Ak máš teda súrodenca, bratranca alebo veľmi dobrého kamaráta, ktorý pracuje už dlhšiu dobu v obchode s teniskami a vie, ako to tam chodí, pravdepodobne by mal vedieť aj to, ako ti podobný obchod sprostredkovať.

Záleží ale aj na tom, aká veľká je daná predajňa. Na tému podpultového predaja a backdooru sme sa tak opäť porozprávali s resellerom, ktorý si želal, aby jeho identita ostala skrytá a pre účely tohto článku tak bude vystupovať pod prezývkou MQS

Odporúčané
Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev 4. augusta 2019, 13:21

U domácich predajcov ako Queens, Footshop alebo The Streets by si 50 párov, ktoré odišli zadným vchodom, určite niekto všimol, no v zahraničí sa podobné množstvá backdoorujú bežne. Ak sa niekomu podarí od jedného predajcu získať 50 párov naraz, pravdepodobne to nebol jediný podpultový predaj daného releasu, a tým pádom musel mať obchod dostupných aspoň 500 párov. 

Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White?
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White? Zdroj: REFRESHER.sk

Ktorí predajcovia berú najviac úplatkov?

Stránky ako Dover Street Market, KITH alebo HANON sú rajom pre backdoor. Z KITH-u berie na 1OO% reseller twojayskicks, čo aj osobne potvrdil v jednej skupine. Z tenisiek adidas Yeezy Boost 700 dostal tuším 100 párov naraz. KITH sa síce snaží proti podobným veciam bojovať, no backdooru z ich predajní je čoraz viac, čiže im to asi moc nevychádza. Jedna z najväčších afér sa však týkala obchodu Dover Street Market, keď mali ohlásených 6O párov tenisiek adidas Futurecraft 4D Daniel Arsham a do predaja sa dostali len 4 páry. Časom sa ale na všetko zabudne a pokračuje sa v starých koľajách. 

Jeden člen skupiny Pyrates objednal 3OO párov tenisiek Nike x Off-White Blazer zo stránky Footpatrol. Museli mu ich doviezť v kamióne. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

You know how the managers be like. If you buy some socks you can buy a pair? Well I bought some socks and I bought a few pairs. #twojskicks

A post shared by Jaysse Lopez (@twojskicks) on

Ľudia ako Ronnie Fieg určite vedia, aké počty tenisiek dostávajú ich predajne. Myslíš si, že podobnú aktivitu vo svojej firme tolerujú, alebo to len dokážu zamestnanci skryť tak, aby sa o tom šéf nedozvedel? 

Ak už spomínaš Ronnieho Fiega, ľudia z vyšších pozícií jeho firmy predávajú skupinám na Discorde odkazy na tenisky z ich stránky ešte pred releasom za zhruba 1 000 €. Korupcia na stránke KITH nie je žiadnou novinkou. Ak sa dostaneš cez známosti k spomínaným ľudom z vedenia, môžeš si od nich rovno vypýtať cenník podobných informácií.

Na verejnosti to samozrejme všetci zúčastnení popierajú; dokonca majú aj svoj „anti-bot tím“, ktorý toho väčšinou moc neopraví. Myslím si ale, že Ronnie o tomto všetkom asi nevie. Ak má tvoj obchod štyri obrovské pobočky a predáva stovky tenisiek každú minútu, asi sa to ani nedá všetko kontrolovať. 

Odporúčané
Holuby od Nike pred niekoľkými rokmi navždy zmenili streetwearovú kultúru súbojom s políciou. O pár dní sa vrátia späť do predaja Holuby od Nike pred niekoľkými rokmi navždy zmenili streetwearovú kultúru súbojom s políciou. O pár dní sa vrátia späť do predaja 10. januára 2019, 13:03

Zamestnanci stránky END. sú zase známi tým, že predávajú tenisky na eBay. Vedenie ich prichytilo asi 3-krát a vyzerá to tak, že už nad tým len kývnu rukou. Ak sa nemýlim, tak množstvá hype tenisiek ako napr. Air Max 1/97 Sean Wotherspoon, ktoré dostáva Queens od Nike, klesajú najmä kvôli tomu, že Queens má v rámci backdooru zlú históriu.

Zakladateľka a majiteľka predajní Queens, Lenka Ondruchová sa na tému backdooru vyjadrila nasledovne: „S backdoorem jsme se v Queensu bohužel v minulosti setkali. Takové jednání u našich zaměstnanců netolerujeme a interní pravidla jsme nastavili tak, aby se to neopakovalo.“ Ich vzťah so značkou Nike však podľa jej slov vôbec nie je negatívne ovplyvnený podobnými záležitosťami: „To jsou spekulace, které se nezakládají na pravdě. Od loňského roku jsme členem Nike NBHD a dostáváme větší množství limitovaných tenisek než kdy dřív.“
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White?
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White? Zdroj: www.czechcrunch.cz
O vyjadrenie na tému backdooru u svojich distribútorov sme žiadali aj zástupcov značky Nike v Českej Republike, ale bohužiaľ sme nedostali odpoveď. 

Kupoval si už niekedy cez backdoor?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67403 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia