Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2019, 18:26
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vallo o Dúhovom Pride: Chcem sa zastať tých, ktorí sa cítia oprávnene ohrození

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ MATÚŠ VALLO
Uložiť Uložené

Aký postoj zaujali k Pride primátor Bratislavy a ombudsmanka?

Ešte len nedávno sme ťa informovali, že sa budeš môcť v sobotu v Bratislave zúčastniť Dúhového Pride alebo podujatia Hrdí na rodinu. Na najbližšom Pride v Bratislave mimo iných uvidíš verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú a primátora Bratislavy Matúša Valla.

Zúčastním sa na ňom aj tento rok a vystúpim na ňom s príhovorom. Nijako tým neznižujem váhu a dôležitosť témy 'rodina', no v situácii, kedy sa množia verbálne aj neverbálne útoky voči menšinám, cítim potrebu zastať sa a podporiť tých, ktorí sa môžu v našej spoločnosti cítiť oprávnene ohrození,“ objasnil pre TASR dôvod svojej účasti Vallo.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Pochodu sa po tretíkrát zúčastní aj ombudsmanka Patakyová, ktorá bola v minulosti za podporu komunity LGBT kritizovaná stranou SNS. „Myslím si, že dnes už nie je na mieste otázka či, ale ako konkrétne budeme hľadať právne riešenia, ktoré zabezpečia právo na dôstojný život párov rovnakého pohlavia,“ povedala k téme Patakyová.

O tom, či môže Dúhový Pride naozaj pomôcť LGBT komunite, sme sa rozprávali aj s kňazom Martinom Kováčom. „Na Slovensku a v stredoeurópskom kontexte sa Pride démonizuje. Aj v médiách bývajú často kontroverzné veci, ktoré som na Pride osobne nikdy nevidel. Najzásadnejší význam na Slovensku vidím vo zviditeľnení problematiky a v tom, že sa ukazuje, že tí ľudia sú medzi nami,“ povedal pre Refresher.

Som hlboko presvedčený, že registrované partnerstvo je najlegitímnejšou požiadavkou, po ktorej LGBT komunita dlho volá a je škandál, že v roku 2019 patríme medzi tých málo krajín, ktoré registrované partnerstvá stále nemajú,“ dodal ďalej Kováč.

Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019, 11:20
Domov
Zdieľať
Diskusia