Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2019, 16:26
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Opustená vidlica v Černobyle je veľkým nebezpečenstvom. Pozostatok katastrofy likvidátori ukryli v lese, aby ho nikto nenašiel

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Následky katastrofy v Černobyle trvajú dodnes.

V lese, neďaleko predmestia Pripiate, mestečka vedľa Černobyľu, leží najnebezpečnejší pozostatok jadrovej katastrofy v zakázanej zóne, informoval portál news.com.au. Takzvaný Claw of Chernobyl, teda vidlica z ťažkej techniky používanej pri odstraňovaní rádioaktívneho materiálu, je tak nebezpečný, že jeden dotyk holou rukou končí smrťou.

Odporúčané
Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať 10. júna 2019, 17:12

Vidlicu nechali v lese robotníci, keď usúdili, že je príliš nebezpečná, aby sa priniesla do civilizácie. Cieľom bolo skryť ju natoľko, aby ju už nikto nenašiel, čo sa očividne nepodarilo. Vidlicu pozná niekoľko miestnych sprievodcov a už ju navštívilo aj niekoľko turistov.

V lese pri Černobyle ostal pozostatok žeriavu. Jeden dotyk znamená smrť
V lese pri Černobyle ostal pozostatok žeriavu. Jeden dotyk znamená smrť Zdroj: bionerd23/youtube

Vidlica pochádza zo žeriava, ktorý sa používal na odstraňovanie rádioaktívneho grafitu z okolia reaktora.

Podľa viacerých zdrojov dosahuje ionizačné žiarenie vidlice niekde medzi 30 až 300 mikrosievertov za hodinu, čo sú bezvýznamné hodnoty.

Je možné, že si autorské médium pomýlilo jednotky mili a mikro a v skutočnosti vyžaruje vidlica 30 až 300 milisievertov za hodinu, čo by dávalo zmysel. Pre porovnanie, 68 milisievertov bola maximálna hodnota, ktorú ľudia mohli absorbovať, aby ich neevakuovali počas nukleárnej katastrofy vo Fukušime.

Z miesta existuje záber na Geigerov-Müllerov počítač, ktorý zaznamenal 679 000 tikov za minútu, prekonvertovať však tieto jednotky na sieverty však nie je možné.

Podľa Roberta Maxwella, experta na Černobyľ, je teda miesto mimoriadne nebezpečné, no nevieme presne, ako veľmi. Vyhlásenie adresoval portálu news.com.au.

Ako funguje spomínaný počítač?

Odporúčané
Čo spôsobuje nepríjemný klikajúci zvuk, ktorý počuješ pri rádioaktivite a poznáš ho z Černobyľu či Falloutu? Čo spôsobuje nepríjemný klikajúci zvuk, ktorý počuješ pri rádioaktivite a poznáš ho z Černobyľu či Falloutu? 24. mája 2019, 13:49

Odhodený kus ťažkej techniky aktuálne dosahuje ionizačné žiarenie 39,8 mikrosievertov za hodinu, čo znamená, že by človek schytal fatálnu dávku za približne štvrťhodinu – a to len, ak bude holou rukou v blízkosti vidlice. V prípade dotyku bude čas omnoho nižší, no, pochopiteľne, nikto to zatiaľ neskúšal.

Odporúčané
Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ 4. júna 2019, 14:50

„V Černobyle je stále veľa vecí, s ktorými dlhý kontakt vás zaručene zabije a táto vidlica je definitívne najnebezpečnejšia. Je len tak pohodená v lese, nie je zabezpečená ani zakrytá. Skrátka leží v lese a skrýva smrteľné nebezpečenstvo,“ opisuje Robert Maxwell, archeológ a expert na Černobyl.

Ten sa dokonca k vidlici priblížil holou rukou, aby sa pokúsil zmerať jeho rádioaktivitu, čim sa vystavil ohromného riziku. „Sprievodca na mňa stále kričal, aby som sa toho za žiadnych okolností nedotýkal. Tak som sa len veľmi rýchlo priblížil rukou a následne ju okamžite vytiahol. Tie hodnoty (39,8 mikrosievertov za hodinu) boli šialené.“

Vidlica zo žeriavu pritom nie je jediným pozostatkom opustených strojov v zakázanej zóne. Neďaleko Pripiate leží napríklad cintorín vozidiel a lietadla, ku ktorým sa môžu turisti dostať len s povolením ukrajinských úradov, dopĺňa Metro. Pohyb v zóné je stále mimoriadne nebezpečný.

Problémom však je, že podobné „pamiatky“ černobyľskej katastrofy ležia len tak pohodené v lese či na lúke, čo často priláka fascinujúcich turistov, ktorí pre svoju zvedavosť doslova riskujú vlastný život.

Domov
Zdieľať
Diskusia