Obrovský podnik v centre Bratislavy je podľa mnohých tým najhorším v hlavnom meste.
Neustále ti prinášame veľké množstvo tipov na skvelé jedlo v Bratislave, no aj v iných slovenských mestách. Neboli by sme však radi, ak by si skončil v podniku, ktorý by bol skutočne hrozný.
Práve preto sme sa vo facebookovej skupine Blacklist bratislavských reštaurácií opýtali, ktorá reštaurácia je tá najhoršia a väčšina povedala jasne – U Zlatého bažanta na Dunajskej ulici v centre. Nepopularitu podniku si môžeš sám overiť v komentároch.
Podnik sme sa vybrali otestovať. Neboli sme nadšení. Prezentácia jedla na tejto fotke je totiž tým najväčším plusom, ktorý sme v Bažantovi zažili.

- Ako chutí jedlo v „najhoršej“ reštaurácii v Bratislave
- Koľko peňazí stojí menu a ako je možné, že za radler chcú len 0,40 €
- Aká nechutná katastrofa nás čakala na WC
- Prečo by si si tam nemal polievku nikdy objednávať
- Že dezert U Zlatého Bažanta znamená misu cukríkov
U Zlatého Bažanta sme navštívili v piatok, približne o 12:20. Snažili sme sa vybrať čas, kedy bude vnútri najviac ľudí, aby sme videli, ako sa reštaurácia potýka s návalom ľudí. Navyše, väčšina ľudí sem chodí práve na obedové menu, ktoré sme mali v úmysle vyskúšať.
Samotný priestor je v poriadku. Bažant je na poschodí, časť sedadiel sú pohovky s výhľadom, zvyšok je pri drevených stoloch a k dispozícii sú aj barové stolíky či stoličky. Miesto v podstate vyzerá ako taká lepšia mestská krčma. Na lacné ceny jedla ide však o pomerne dobré priestory.
Miernym sklamaním bolo menu, ktoré bolo doslova vytlačené na papieri A4 a pohodené na stole. Nebolo ani zalaminované, ani nijako inak upravené, jednoducho kus papiera.
Priprav sa tiež, že ak si objednáš radler, automaticky ho dostaneš trojdecový. Obsluha však bola rýchla, nápoje priniesla asi dve minúty po objednávke, polievky za desať a hlavné jedlo pár minút po nich.
S nápojmi inak nebol žiadny problém, boli príjemne vychladené a Zlatý bažant Radler chutil dobre ako vždy.

Aj napriek tomu, že to je radler a obsahuje minimum alkoholu, obsluha si nevypýtala preukaz totožnosti a ani sa neopýtala, či máme 18 rokov. Niektorí z našej skupiny vyzerali na menej.
Ak si však dáš radler k menu, platíš zaňho len 0,40 €.
Skutočná katastrofa začala pri polievkach. Cesnaková polievka nebola polievkou, no zahustenou vodou s dvomi kusmi cesnaku. Neušiel sa nám jediný zemiak, ale zato sme narazili na nerozdrvenú zápražku a kusov múky tam bolo viac než dosť. V jednu chvíľu sme si mysleli, že sme narazili na syr, no aj to boli kusy zápražky. V Bratislave sme zrejme horšiu polievku ešte nejedli.

Vývar dopadol o niečo lepšie. Našli sme kusy mäsa, mrkvu aj čosi zelené a polievka chutila v poriadku. Dokázali by sme vymenovať plno lepších vývarov, no tiež veľké množstvo horších a ten z Bažanta je približne tesne pod priemerom. Subjektívne však môžeme povedať, že nám celkom chutilo a radi sme ju zjedli celú.

Poháre plné moču na WC
Kým sme čakali na hlavný chod, vybrali sme sa na záchody. Keďže v našej skupine boli aj dve dievčatá, vieme, ako vyzerajú obidve toalety. A nie je to dobré.
Samotné priestory záchodov sú veľmi priestranné a tapety im dávajú až honosný výzor. Dámske toalety však mali tak plný kôš, že papierové vreckovky boli pohádzané po zemi, keďže sa do nádoby nezmestili.
Tie mužské na druhej strane nemajú jednotlivé keramické pisoáre, no len široké kovové zariadenie, ktoré je známejšie skôr z lacnejších podnikov. Navyše, v pisoári boli dva poháre s močom. Netušíme prečo, zrejme ich tam nechal nejaký pripitý návštevník. Prečo neboli upratané netušíme, keďže poháre tam boli aj neskôr, keď sme z U Zlatého bažanta odchádzali.
Samotná čistota záchodových mís bola síce v poriadku, no tie poháre v pisoári nás skutočne dorazili.



Ako dopadlo hlavné jedlo?
Čas na hlavné jedlo. Cez pracovný deň sú na výber vždy tri polievky a šesť hlavných chodov, ktoré si vieš dať dohromady s polievkou ako veľmi lacné obedové menu.
Cenovo je na tom podnik dobre, čo sa však možno prejavuje aj na kvalite jedla. Všetky ceny nižšie sú uvedené aj s ľubovoľnou polievkou podľa dennej ponuky – v piatok to boli držková, cesnaková a vývar.
Kurací filet podávaný na gazdovskej zmeske, pečené zemiaky, šalát
Gazdovská zmeska mala obsahovať cibuľu, klobásu a feferóny. Obsahovala veľa mastnej cibule. Ak tam feferóny neboli rozdrvené, na tanieri sme ich nedostali a to isté platí pre klobásu.
Mäso bolo priemerné. Trošku suchšie, jedlo pripomína domáci pokrm od babičky, a tak sa nemôžeme sťažovať. Dochutené nevýrazne.
Pri podobných cenových reláciách sa to dá očakávať, no šalát predstavuje klasickú čalamádovú zmesku, kde je pomixované prakticky všetko, čo v kuchyni ostalo.
Dohromady aj s polievkou nás toto obedové menu stálo 4,30 €.

Vyprážaný encián, hranolčeky, šalát
Syr bol chuťovo dobrý. Jedlo dorazilo príliš studené a porcia syru nebola práve najväčšia, no chutil dobre, šťavnato a príjemne sa rozťahoval.
To sa však nedá povedať o hranolkách. Tie boli minimálne slané a predovšetkým studené, čo prispelo aj k ich nepríjemnej mäkkosti. Ďalšie z nedojedených jedál.
Čo nás však skutočne zarazilo, bolo, že sme si za tatársku omáčku k syru museli priplatiť. Rozumieme, keď máme platiť za omáčky v McDonald's, ale tatárska k syru je taká samozrejmosť, že by mala byť podávaná v cene.
Dohromady aj s polievkou nás toto obedové menu stálo 4,30 € + tatárska omáčka 0,50 €.

Lievance poliate nutellovým krémom s nakladanými višňami, šľahačka
Tak tu pozor. Prezentácia tohto jedla bola špičková a všetkých nás zarazila. Detail v podobe lístkov navrchu nie je niečo, čo by sme očakávali od najlacnejšieho jedla v ponuke. A samozrejme, aj k lievancom je v menu polievka.
Lievance sú však doslova len poliate, čo je síce bežná prax, no samotné lievance boli dosť suché a s nesmierne tvrdými okrajmi, ktoré sme kuchynskými nožíkmi krájali asi desať sekúnd. Vo finále tak išlo o dosť suché jedlo. Višne boli fantastické a na šľahačke nie je čo hodnotiť.
Dohromady aj s polievkou nás toto obedové menu stálo 3,99 €.

A potom je tu ešte jeden bizár, ktorý sa však dá chápať aj ako milá pozornosť. V menu je niečo, čo sa volá dezert. Dezert zvyčajne býva niečo, čo si človek objedná u čašníka, no ten nám iba ukázal na bar s tým, že si máme zobrať za hrsť cukríkov z misy.
Tie sú zadarmo a netreba za ne nič doplácať, no človek natešený na dezert predpokladá čosi viac než hrsť cukríkov.

Vo finále však U Zlatého bažanta nie je zlý podnik. Ceny nás veľmi prekvapili a aj keď jedlo nebolo najlepšie, dalo sa zjesť. Priestory sú na dobrej úrovni a lokalita samotného podniku je v úplnom centre Bratislavy, preto to nie je zlá voľba na obednú pauzu.
V okolí je však plno definitívne lepších podnikov a občas aj Street Food Park, ak však za svoj obed chceš dať len jeden gastráč, pár drobných a nebojíš sa risknúť horšiu chuť či kvalitu, U Zlatého Bažanta máš obed vybavený rýchlo a lacno.