Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2019, 14:43
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Country trap – kontroverzná senzácia, ktorej sa podarilo preraziť spod undergroundu

Country trap – kontroverzná senzácia, ktorej sa podarilo preraziť spod undergroundu
Zdroj: SME (on behalf of Columbia)
HUDBA LIL NAS X
Uložiť Uložené

Vybrali sme tie najlepšie country trapové skladby a veľmi stručne sme zhrnuli históriu prepojenia country a rapu.

Škatuľkovať hudbu do žánrov býva rok od roku čoraz náročnejšie. Niekoľko posledných dekád si môžeme všímať fenomenálny trend prepájanie všemožných štýlov, ktoré vo výsledku nie sme často schopní jednoznačne zaradiť. Jedným z nich je aj najnovšia senzácia country trap.

Predstaviť si Afroameričana v kovbojskom kostýme môže byť vzhľadom k americkej histórii z čias Konfederácie a Únie komické. Počas niekoľkých mesiacoch si však kovbojské čižmy, klobúky, opasky s obrovskými prackami a upnuté westernové košele obľúbili, a vo svojej najnovšej hudobnej tvorbe hrdo miešajú prvky country a trapu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lil Nas X (@lilnasx) on

I got horses in the back...

Spôsobil to iba dvadsaťročný Lil Nas X a jeho virálny hit Old Town Road, v ktorom prepojil country banjo s trapovými bicími, 808 basou a rapovým prejavom. Bola natoľko úspešná, že obsadila prvú priečku v rebríčku Billboard Hot Country Songs.

Na remixe tejto skladby sa objavil veterán country hudby Billy Ray Cyrus

Neudržala sa tam však pridlho. Nebolo by to tým, že by ju niekto predbehol, z rebríčku bola odstránená. Kompetentní sa pre portál Rolling Stone vyjadrili, že skladba podľa nich postráda dostatočné množstvo prvkov dnešnej country hudby, kvôli čomu bola z rebríčku vyradená. Rasistické zámery jednoznačne vylúčili.

Lil Nas X samozrejme netajil sklamanie. Pre portál Time sa vyjadril nasledovne: „Old Time Road je country trap. Nie je to výlučne jedno ani druhé. Je to oboje. Malo by to byť v oboch rebríčkoch.

Neodpustíme si žartík

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by C Dot (@c_dot78) on

Najvýznamnejšie country trapové hity

Podľa jeho vlastných slov je jedným z najväčších priekopníkov tohto subžánru Young Thug. Nezameniteľný interpret vydal v roku 2017 mixtejp Beautiful Thugger Girls, ktorý sa celkom výrazne odlišoval od jeho dovtedajšej a vlastne akejkoľvek inej tvorby. Už úvodná skladba s názvom Family Don't Matter ťa vtiahne svojimi country rytmami, v ktorých sa nesie v podstate aj zvyšok mixtejpu.

Sprievodný videoklip sa taktiež nesie v štýle country

Jednou z prvých skladieb, ktoré môžeme priradiť ku country trapu, je záležitosť Like A Farmer od Lil Tracyho, ktorého môžeme poznať ako častého kolaboranta Lil Peepa. Ten pre portál Genius priznal, že nešlo o žiadny experiment, iba trolloval. Tento vtip sa ale zapáčil Lil Uzi Vertovi, ktorý prispel svojou dojímavou slohou. A hit bol na svete.

Virálnou sa o niekoľko mesiacov neskôr stala skladba Yup (On My Tractor) od FlyRich Double so sprievodným videoklipom, skutočne unikátnym zvukom, vtipným textom a prednesom pripomínajúcim legendárny hit Love Sosa od Chief Keefa. Country trap v jej najčistejšej podobe.

Domov
Zdieľať
Diskusia