Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2019, 9:17
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

K pravicovému extrémizmu na Slovensku majú blízky vzťah aj učitelia druhého stupňa

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO UČITELIA
Uložiť Uložené

Prieskumu sa zúčastnilo 705 vyučujúcich.

Z nedávneho prieskumu agentúry Focus iniciovaného neziskovou organizáciou Komenského inštitút vyplynulo, že 7 % učiteľov na druhom stupni základných škôl na Slovensku sa prikláňa k extrémistickej pravici, čo je o 6 % menej, ako v prípade bežnej slovenskej populácie (13 %).

Otázky položené 705 respondentom z radov učiteľov sa týkali štyroch oblastí, a to konkrétne sociálneho šovinizmu, antisystémových nálad, pravicovej hodnotovej orientácie a všeobecnej nedôvery či obavám z ľudí. Podľa reportáže TA3 väčšinu učiteľov v rámci prieskumu tvorili ženy a najvyhrotenejšie odpovede boli avizované pri otázkach migrácie.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Je tu stále veľký priestor na to, aby sa pracovalo s predsudkami a sociálnym šovinizmom,“ vyjadril sa pre TA3 riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. Školská psychologička Gabriela Herényiová je toho názoru, že učiteľ na základnej škole je pre žiakov veľmi dôležitou osobou, ktorá môže značne ovplyvniť ich ďalší vývoj.

Prieskum s názvom Dopyt po pravicovom extrémizme medzi učiteľmi na druhom stupni základných škôl bol realizovaný v priebehu tohtoročného marca a apríla.

Domov
Zdieľať
Diskusia