Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. marca 2019, 12:28
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Emilia Clarke počas natáčania Game of Thrones absolvovala dve životu nebezpečné operácie mozgu

Emilia Clarke počas natáčania Game of Thrones absolvovala dve životu nebezpečné operácie mozgu
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY EMILIA CLARKE
Uložiť Uložené

Predstaviteľka Daenerys Targaryen z populárneho seriálu od HBO sa v nedávno publikovanej eseji rozpovedala o ťažkých chvíľach vo svojom živote.

Herečka Emilia Clarke sa dostala do všeobecného diváckeho povedomia vďaka postave Daenerys Targaryen v úspešnom seriálovom hite Game of Thrones. No zatiaľ čo milióny fanúšikov už netrpezlivo očakávajú príchod finálnej série, Clarke si nedávno zaspomínala na obdobie, kedy prvá séria ešte len čakala na svoju premiéru.

Ako totiž odhalila vo svoje eseji A Battle for My Life, ktorá bola publikovaná v magazíne The New Yorker, herečka od začiatku roku 2011 prežila dve život ohrozujúce krvácania do mozgu. „Keď sa zdalo, že sa naplnia všetky moje detské sny, takmer som prišla o svoju myseľ aj život. Nikdy som o tomto príbehu nehovorila verejne, no teraz nastal čas,“ uviedla v eseji Emilia.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Herečka popisuje, že keď počas cvičenia so svojím osobným trénerom pocítila v hlave silne vystreľujúcu, bodavú a zvierajúcu bolesť, vedela, že niečo rozhodne nie je v poriadku. „Nejakým spôsobom, takmer plazením, som sa dostala do šatne, prišla som k toalete a padla do kolien, zatiaľ čo bolesť sa zhoršovala. V určitom bode som vedela, čo sa deje - môj mozog bol poškodený.“

Odporúčané
Daenerys narazila do steny? Ľudia na sociálnych sieťach nechutne zhejtovali fotku Emilie Clarke, vraj nezostarla pekne Daenerys narazila do steny? Ľudia na sociálnych sieťach nechutne zhejtovali fotku Emilie Clarke, vraj nezostarla pekne 7. marca 2023, 15:30

Na chvíľu som sa snažila zbaviť bolesti aj nevoľnosti a povedala som si ,nebudem ochrnutá‘. Zahýbala som prstami, no a aby som udržala nažive moju pamäť, tak som sa okrem iného snažila spomenúť si aj na niektoré texty z Game of Thrones,“ prezradila herečka. Magnetická rezonancia v neďalekej nemocnici následne potvrdila, že ide o aneuryzmu (výduť mozgovej tepny), ktorá si vyžaduje okamžitú operáciu.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Endovaskulárna liečba jej zachránila život, no počas kritického dvojtýždňového obdobia po operácii prišiel pre Emiliu šok. Keď sa jej totiž nemocničná sestra opýtala na meno, herečka si nemohla spomenúť. „Moje celé meno je Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, no teraz som si naň nemohla spomenúť. Namiesto toho sa z mojich úst valili nezmyselné slová a ja som sa ocitla v panike. Som predsa herečka, musím si pamätať môj text. Nevedela som si však spomenúť ani na vlastné meno,“ napísala Emilia v eseji.

Herečky sa zmocnil stav zvaný afázia, čo je akási porucha reči spôsobená narušením určitých centier v mozgu. Clarke to ale po týždni prešlo a o mesiac už opäť pracovala na Game of Thrones. Počas každej scény každý natáčací deň ju však stále sprevádzal veľký strach z toho, že by sa to mohlo zopakovať. A skutočne k tomu došlo, pretože na druhej strane jej mozgu bola objavená ďalšia, tentokrát menšia aneuryzma.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Do roku 2013 sa aneuryzma zdvojnásobila, a tak prebehol ďalší zákrok. Operácia bola opäť úspešná. „Zotavovanie bolo bolestnejšie, než po prvej operácii. Vyzerala som, ako by som si prešla vojnou. Ešte príšernejšou, než tou, ktorú zažila Daenerys,“ opísala svoje utrpenie. Ani tieto zdravotné problémy však Emiliu neodradili a v kariére seriálovej aj filmovej herečky pokračuje dodnes.

Pri príležitosti publikovania jej eseje dokonca oznámila vznik novej charitatívnej organizácie. Tá nesie názov SameYou a jej cieľom bude zlepšiť zotavovaciu starostlivosť pre mladých a dospelých, ktorí utrpeli poranenie mozgu či mŕtvicu a čelia zdĺhavému a nákladnému návratu späť do svojho života. Na svete je momentálne 50 miliónov ľudí trpiacich zraneniami mozgu, no a medzi nich sa od februára (únor) 2011 radí aj Emilia.

Domov
Zdieľať
Diskusia