Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2019, 12:40
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Martina je forenzná chemička, ktorej video si pozrelo 6 miliónov ľudí. Prečo je dôležité šíriť vedu na internete? (Rozhovor)

Martina je forenzná chemička, ktorej video si pozrelo 6 miliónov ľudí. Prečo je dôležité šíriť vedu na internete? (Rozhovor)
Zdroj: Martin Hestericová
REFRESHER VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Mládá Slovenka robí vedu populárnou. Sleduje ju 27 tisíc ľudí.

Možno si ani netušil, aká je veda na sociálnych sieťach populárna. Dôkazom toho je mladá Slovenka, ktorá pracuje ako forenzná chemička vo švajčiarskom Bazileji a svoje poznatky a pokusy z laboratória posiela ďalej do sveta v podobe príspevkov na Instagrame. Jedno jej video videlo 6 miliónov ľudí a o vede dokonca publikuje články aj na Slovensku.  

Martina Hestericová má 29 rokov, pochádza zo Sniny, titul magistra má z Univerzity Komenského, no doktorát sa rozhodla urobiť vo Švajčiarsku. Určite aj preto, že podmienky pre vedu a výskum sú tam propešnejšie ako u nás. My sme sa s ňou porozprávali o jej štúdiu na Slovensku, čomu sa venuje vo Švajčiarsku a aké má ďalšie plány v rámci vedy.

V článku sa dozvieš:

  • Ako vyzerá bežný deň forenznej chemičky
  • Ako by porovnala slovenské a švajčiarske zdravotníctvo
  • Či bolo vzdelanie na Slovenku dostačujúce pre výkon jej profesie
  • Prečo sa rozhodla založiť si účet na Instagrame, na ktorom propaguje vedu
  • Ako sa jej profil stal takým populárnym
  • Ako ďaleko majú od reality americké kriminálne seriály
Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor)
Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor) Zdroj: Martina Hestericová

Chémia, matematika či fyzika patrili na škole k tým ťažším predmetom a možno aj menej obľúbeným. Ty si k nim ale asi inklinovala najviac. Chcela si sa vždy stať vedkyňou?

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Od detstva ma to ťahalo k prírode, ako malú ma mama mohla posadiť pred televízor, zapnúť nejaký prírodovedný dokument, strčiť mi do ruky DRU tyčinky a mala na niekoľko hodín vystarané. Môj dedko bol učiteľ matematiky a fyziky, babka je lekárka. Na gymnáziu ma napokon presvedčila chémia. Keď som sa začala zúčastňovať chemickej olympiády, môj kariérny osud bol viac menej spečatený.

Magistra z organickej chémie si získala na Univerzite Komenského. Kam potom viedli tvoje kroky? 

Po doštudovaní magistra som sa rozhodla pre doktorát. Hľadala som pozície a napokon ma prijal prof. Ward v Bazileji vo Švajčiarsku, ktorého výskum ma veľmi zaujal. Po dokončení doktorátu som sa rozhodla hľadať prácu práve v Bazileji, keďže ide o centrum farmaceutického výskumu viac menej v celej Európe.

Predpokladám, že väčšinu času tráviš v laboratóriu. Čomu sa primárne venuješ?

Doktorát mám z prípravy umelých kovov obsahujúcich enzýmy, išlo o kombináciu chémie a biológie. Momentálne ale pracujem ako forenzná chemička v Lonza Drug Product Services.

Čím všetkým sa zaoberá forenzná chémia v tvojom prípade?

Naša skupina sa zameriava na viaceré oblasti výskumu. Často identifikujeme mikro a nanočiastočky, ktoré sa do liečiva alebo jeho obalu dostali počas výroby alebo skladovania. Keďže môže ísť o kontamináciu, presné určenie pôvodu akýchkoľvek nečistôt je kľúčové. Ďalšou oblasťou je analýza surfaktantov a stôp zlúčenín, ktoré sa do liečiv pridávajú na stabilizáciu.

Odporúčané
83 % ľudí v Česku a na Slovensku má návyk, ktorý spôsobuje nespavosť. Odborník vysvetľuje, čo s tým 83 % ľudí v Česku a na Slovensku má návyk, ktorý spôsobuje nespavosť. Odborník vysvetľuje, čo s tým 31. októbra 2023, 15:00

Do tretice sa zameriavame aj na tzv. extractables and leachables, teda na zlúčeniny, ktoré sa do liečiv môžu dostať počas kontaktu s plastmi, sklom alebo kovmi. Všetky naše analýzy majú primárny účel – zabezpečiť bezpečnosť a čistotu liečiv – či už ide o tablety alebo injekčne podávané formulácie. Našou úlohou je napríklad aj zabezpečiť, aby boli bezpečné liečivá na rakovinu alebo na poruchy krvotvorby. 

Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor)
Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor) Zdroj: Martina Hestericová

Ako vyzerá bežný pracovný deň forenznej chemičky?

Ako asi každý z nás, ako prvá ráno zapnem v práci rýchlovarnú kanvicu a spravím si čaj alebo kávu. Potom v závislosti od toho, na akom projekte práve pracujem, som neskôr v kontakte so zákazníkmi, pripravujem vzorky a merania v laboratóriu, analyzujem dáta, alebo manažujem svoj tím.

Nerozmýšľala si, že by si sa vrátila žiť a pracovať na Slovensko?

Práca, akú momentálne robím, nemá na Slovensku alternatívu. Vrátiť sa by pre mňa znamenalo presedlať na úplne iné odvetvie chémie či návrat do akademického sektora.

Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor)
Marina je forenzná chemička, ktorej video vzhliadlo 6 miliónov ľudí. Prečo jej dôležité šíriť vedu na Internete? (Rozhovor) Zdroj: Martina Hestericová

Určite si mala skúsenosť so slovenským zdravotníctvom. Ako by si ho porovnala s tým švajčiarskym?

Toto by bolo na samostatný článok. Moje skúsenosti so zdravotníctvom na Slovensku sú obmedzené a úprimne dúfam, že za posledných 5 rokov, kedy som s ním nemala žiaden kontakt, sa situácia a postoj lekárov zmenil k lepšiemu.

Odporúčané
Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) 30. októbra 2023, 16:30

Vo Švajčiarsku som podstúpila operáciu kolena a celá skúsenosť vo mne zanechala veľmi pozitívny dojem, či ide o ochotu personálu, vysvetlenie možností liečby a detail procedúry od lekára, až po hospitalizáciu a fyzioterapiu. Na druhej strane, systém zdravotného poistenia tu funguje úplne inak ako na Slovensku a nemocniciam sa darí omnoho lepšie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martina H. (@science_exercises.eu),

Píšeš články aj pre slovenské magazíny. Čomu sa v nich primárne venuješ?

Najradšej píšem o chémii a biológii, no obzvlášť rada píšem o fyzike a vesmíre. Snažím sa zameriavať na aktuálne témy, najnovší výskum, ktorý má priamy prínos pre naše životy či klimatické zmeny.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63285 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa slovenskej chemičke podarilo preraziť na Instagrame
  • Ktoré jej populárne video pripomínalo bongo
  • Čo si myslí o slovenskom vzdelávaní vo vede
  • Ako veľmi sa seriály ako Kosti podobajú realite
  • Čo by raz chcela dosiahnuť
Domov
Zdieľať
Diskusia