Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2019, 17:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zaľúbenci vo vzťahoch zvyknú začať rýchlejšie priberať, tvrdia výskumníci. Akceptujú seba aj svoje nedokonalosti

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vzťahy sú pre zamilovaných ľudí menšou bránou k priberaniu.

Bežný človek si zvykne ideálneho partnera hľadať dlhé roky. Občas sa ho nakoniec ani nájsť nepodarí, inokedy v sebe zase dvaja partneri nájdu spriaznené duše. Ako však ukazuje výskum z austrálskej Central Queensland University, romantika a zamilovanosť vo vzťahu nie sú zodpovedné len za neustále motýliky v bruchu.

Možno by si to nebol povedal, ale na bruchu sa zamilovanosť prejavuje aj priberaním kilogramov. Výskumníci zanalyzovali štatistiky z každoročných pravidelných štúdií dvojíc za deväť rokov od 2005 do 2014, ktorých sa celkovo zúčastnilo až 15-tisíc dospelých ľudí, a tak nejde o štúdiu založenú na slabej a nepodstatnej vzorke.

Zaľúbenci vo vzťahoch zvyknú začať rýchlejšie priberať, tvrdia výskumníci. Zvyknú si na seba aj na svoje nedokonalosti
Zaľúbenci vo vzťahoch zvyknú začať rýchlejšie priberať, tvrdia výskumníci. Zvyknú si na seba aj na svoje nedokonalosti Zdroj: tumblr

Základná otázka znela tak, či vzťahy pôsobia na to, aký životný štýl ľudia vedú. Začať so zdravým životným štýlom nie je úplne jednoduché v žiadnej životnej etape, ale austrálskych výskumníkov zaujímalo, do akej miery v tejto oblasti ovplyvňujú naše rozhodnutia vzťahy a samotní partneri.

Výsledky pritom neboli až také prekvapivé. Ak mali analyzovaní ľudia dlhodobejší vzťah, zvykli žiť usporiadanejšie, konzumovať viac zeleniny či ovocia a väčšinou sa vyhýbali zlozvykom ako fajčenie, alkohol či jedlá z reťazcov rýchleho občerstvenia.

Na druhej strane, ľudia vo vzťahoch však priberali viac kilogramov ako nezadaní jedinci. Výskumníci na čele so Stephanie Schoeppe preto skonštatovali, že ľudia vo vzťahoch zrejme prestávajú cítiť prílišnú potrebu pracovať na svojom tele, aby sa neustále niekomu páčili.

Našli svojho vysnívaného partnera a ľúbia sa napriek všetkým nedokonalostiam. Tlak na to, aby človek zostával štíhly, jednoducho postupom čas opadáva.

Domov
Zdieľať
Diskusia