Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2018, 15:43
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pri Jokerovom triku s ceruzkou mohol prísť kaskadér o oko. Scéna sa podarila nakrútiť až na 22. pokus

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Prekvapuje ťa, že Temný rytier v tomto bode nevyužil CGI?

Temný rytier od Christophera Nolana je dnes už dobre známym kúskom, ktorí poznajú a milujú aj ľudia neobľubujúci komiksové adaptácie. Dôvodov, prečo Nolanova snímka tak veľmi uspela, je naozaj veľa, no za jeden z význačných faktorov dozaista možno označiť hereckého predstaviteľa Jokera.

Zosnulý talent Heath Ledger už bohužiaľ nie je s nami, ale jeho nezabudnuteľné predstavenie šialeného zločinca môžeme pozerať stále dookola. Medzi veľmi populárne kľúčové momenty Ledgerovho Jokera patrí aj scéna týkajúca sa triku s ceruzkou.

Tá sa vďaka kúzlu pomaľovaného záporáka jednoducho vyparila. Ako to urobil, pýtate sa? CGI v tomto prípade nie je odpoveďou. Samotný režisér Christopher Nolan si spočiatku myslel, že v danom zábere budú musieť využiť CGI, ale v skutočnosti im pomohli rýchle ruky kaskadéra.

Nick Davis z tímu ľudí pracujúcich na vizuálnych efektoch prezradil, že sa kvôli problematike digitálneho prerobenia IMAX obrazu vyhýbali počítačovo upraveným scenám. Preto aj v tejto scéne vsadili na trik zo skutočného sveta.

Bolo to trocha hrozivé, pretože ceruzka zostávala naďalej v stole. Ak by som ju z nejakého dôvodu nestihol rukou vytiahnuť, neviedli by sme túto konverzáciu. Možno prostredníctvom dosky Ouija (poznámka – doska na vyvolávanie duchov),“ zavtipkoval kaskadér Charles Jarman.

Pri Jokerovom triku s ceruzkou mohol prísť kaskadér o oko a scéna sa podarila nakrútiť až na 22. pokus
Pri Jokerovom triku s ceruzkou mohol prísť kaskadér o oko a scéna sa podarila nakrútiť až na 22. pokus Zdroj: Warner Bros. Pictures

Natáčanie známeho triku s ceruzkou však v skutočnosti nebolo žiadnou zábavou. O vhodný záber sa štáb pokúšal až 22-krát, pričom kaskadér vďaka Ledgerovmu tlačeniu hlavy k stolu 3-krát narazil do dreva. Ledger bol známy svojím vcítením sa do role, a preto na pľaci vždy vystupoval ako zloduch Joker.

Len málokto mal tú česť zazrieť jeho práve ja. Pri jednom z pokusov mohol hercovu pravú tvár spozorovať práve kaskadér Jarman, a to v momente, kedy mu Ledger prisilno narazil hlavu o stôl. Vtedy herec odhodil svoje temné ja a spýtal sa kaskadéra, či sa mu nič nestalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia