Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2018, 15:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa psychologičky zo SAV môžu rodinu tvoriť aj dvaja gayovia či lesby. 40 % detí aj tak nemá za rodičov manželov

ZAUJÍMAVOSTI DETI
Uložiť Uložené

Odborníčka Jana Fúsková sa v rozhovore pre Denník N vyjadrovala o tradičnej rodine a či vôbec niečo také existuje.

Na Slovensku máme viacero názorov na tému rodín, kde manželov a rodičov tvoria homosexuálne páry. Gayovia aj lesby na Slovensku už dlhú dobu bojujú čo i len za registrované partnerstvá, nieto ešte za možnosť sobáša.

Vo vynikajúcom rozhovore Denníka N s psychologičkou Slovenskej akadémie vied Janou Fúskovou, o ktorý sa postarala redaktorka Katarína Kiššová, nás psychologička učí, že pojem „tradičná rodina“, ktorý mnoho ľudí rado používa, nie je vôbec tak tradičný, ako sa môže zdať.

Žiadna tradícia tu totiž nie je tak dlho, ako myslíme. V skutočnosti ide len o záležitosť niekoľkých storočí, na základe ktorých sa odvoláme, že to vždy boli muž, žena a dieťa. Jana Fúsková uznáva, že tá tradičná forma manželského zväzku je pre dieťa dobrá, no neznamená to, že iné formy ako manželstvo dvoch osôb opačného obdobia, sú nepostačujúce.

Dnes sa na Slovensku až 40 % detí rodí nemanželom, v Európskej únii toto číslo stúplo už na 60 %. Podľa odborníčky však samotný manželský stav nikdy nebol kľúčový pre dieťa. Pre rodiny ide v prvom rade o ekonomickú záležitosť.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

V kontexte vzťahu cirkev a homosexuálni rodičia padla reč aj na to, že je pre rodinu ľahšie byť heterosexuálnou než homosexuálnou, kvôli všeobecnej spoločenskej akceptácii. Nemusia bojovať s normami a ani prekonávať toľko prekážok. Aj pre dieťa je výchova dvomi rodičmi opačných pohlaví najľahšou cestou.

Podľa psychologičky zo SAV môžu rodinu tvoriť aj dvaja gayovia či lesby. 40 % detí aj tak nemá za rodičov manželov
Zdroj: Ludovic Bertron

Doteraz však nevieme, koľko homosexuálov je na Slovensku, či je to 10 % alebo 1 % populácie. Presne nevieme, ako homosexualita vzniká a je ťažké skúmať život týchto ľudí. Niekto sa homosexuálom stáva v neskoršom veku, iný je zasa uzavretý do seba a je náročné podchytiť týchto ľudí a reálne získavať presné informácie.

Mnoho homosexuálov navyše svoju orientáciu potláča. Vznikajú traumy a aj pokusy o samovraždu, často úspešné. Je náročné ísť proti prúdu a vyžaduje to veľa silného odhodlania. Nie je tu totiž len spoločenský tlak, no tiež osobná obava byť iný. Kompletný rozhovor nájdeš na Denníku N.

Domov
Zdieľať
Diskusia