Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2018, 1:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Kúp si vlastný slovenský strom za 50 € a zachráň naše lesy rozšírením súkromnej rezervácie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak máš medzi blízkymi milovníkov prírody, poradíme ti pre nich naozaj vynikajúci dar.

Chceš darovať niečo krásne a netradičné k narodeninám, meninám, sobášu alebo len tak z lásky? Ak áno, môžete sa pridať k tým, ktorí sa symbolickou kúpou stromov snažia zachrániť kúsok divočiny na východnom Slovensku,“ píše sa na stránke Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Symbolickou kúpou jedného stromu v hodnote 50 € môžeš pomôcť rozšíriť súkromnú prírodnú rezerváciu s názvom Vlčia, čím sa zároveň postaráš o to, že tebou odkúpený strom bude chránený pred ilegálnym výrubom.

Prírodná rezervácia Vlčia sa nachádza v Prešovskom kraji a v minulosti bola odkúpená od súkromného majiteľa. Počiatočnú sumu 3,2 miliónov slovenských korún sa podarilo vyzbierať vďaka zbierke Kúp si svoj strom, do ktorej prispeli nielen Slováci, ale aj ochotní ľudia z ďalších 18 krajín sveta.

Vďaka tomu, že zoskupenie VLK tento les vlastní, na danom území platí zákaz ťažby dreva, vyťahovania mŕtvych kmeňov či zákaz poľovania. Vo Vlčej by sa malo nachádzať približne 11 548 stromov. Podla aktuálneho stavu sa od 1. januára 2009 na rozšírenie rezervácie prijalo 2 254 príspevkov, čím bolo predaných 3 830 stromov.

Od roku 2004 bola v rámci Vlčej vyhlásená súkromná prírodná rezervácia s 5. (najvyšším) stupňom ochrany. Týmto však príspevky od dobrovoľníkov nekončia, pretože cieľom je vykúpenie čo najväčšieho množstva stromov v okolí Vlčej.

Pokiaľ chceš aj ty pomôcť symbolickým odkúpením stromu a prípadným podarovaním niekomu blízkemu, môžeš tak vykonať podľa nasledujúceho návodu, kde nájdeš aj čísla účtov pre Slovensko, Česko či zahraničie.

Domov
Zdieľať
Diskusia