Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Kaspersky Lab.
27. novembra 2018, 17:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ukradnú ti peniaze či Instagram: Toto dokážu najhoršie počítačové hrozby dnešnej doby

TECH
Uložiť Uložené

Softvéry, ktoré zvládnu napáchať obrovské škody.

Aj ty tráviš v online svete ohromné množstvo času a rozhodne by si mal vedieť, aké hrozby na teba číhajú. Každú sekundu útočníci hľadajú tie najrafinovanejšie spôsoby ako odhaliť naše slabiny. Musíš preto vedieť, že vždy keď používaš svoj smartfón, notebook či tablet, si vystavený riziku.

Každý deň sa objaví 360-tisíc nových hrozieb a jednému zo 7 ľudí už bola hacknutá webkamera. Ukradnuté osobné údaje kyberzločinci využívajú na predpoveď trhového správania ľudí či napríklad krádež bankových kont alebo prístupov do sociálnych sietí. Čo všetko nás teda v kybersvete ohrozuje?

Ukradnú ti peniaze či Instagram: Toto dokážu najhoršie počítačové hrozby dnešnej doby

Phishingové e-maily a webstránky

Pokúšajú sa ukradnúť tvoje osobné údaje... a najmä peniaze. Zlodeji vytvárajú webové stránky či aplikácie navlas podobné tým reálnym a ty do nich len zadáš osobné údaje. V nevedomosti tak na nesprávnej stránke zadáš napríklad prístupové údaje na svoj Instagram či číslo a heslo od Internet bankingu a tvoje konto je okamžite ukradnuté. A s ním aj tvoje peniaze.

Anti-phisingové technológie Kaspersky Lab zabránili viac ako 107 miliónom pokusov navštíviť phisingovú webstránku, pričom až 35,7 % z nich súviselo s finančnými službami.

Ukradnú ti peniaze či Instagram: Toto dokážu najhoršie počítačové hrozby dnešnej doby

Malvér

Až 92 % súborov klasifikovaných ako „nebezpečné“ patrí do kategórie malvér (zvyšok tvorí reklamný softvér). Reč je tu opäť o peniazoch – jedným z najznámejších typov malvéru sú trójske kone útočiace na mobilné bankovníctvo.

Určené sú na kradnutie peňazí priamo z bankových účtov mobilných používateľov. Len za druhý štvrťrok roku 2018 zastavili systémy od Kaspersky Lab vyše 61 000 podobných programov.

Ukradnú ti peniaze či Instagram: Toto dokážu najhoršie počítačové hrozby dnešnej doby

Zariadenia internetu vecí (IoT)

Dnes sme v ohrození z každej strany a ani si to poriadne neuvedomujeme. Kyberzločinci ťa môžu sledovať aj cez tvoje smart hodinky. Tie majú v sebe napríklad akcelerometer a gyroskop, ktoré útočníkom dokážu povedať citlivé informácie o tvojom životnom štýle.

Na zariadenia internetu vecí útočilo za prvých 6 mesiacov tohto roka viac ako 120-tisíc rôznych verzií malvéru. Väčšina (až 93 %) útočníkov sa malvér do zariadenia snaží dostať násilným prelomením hesla, zvyšní využívajú chyby v systéme

Ukradnú ti peniaze či Instagram: Toto dokážu najhoršie počítačové hrozby dnešnej doby

Spôsoby, ako sa môžeme chrániť

Bohužiaľ, všetko sú to hrozby nášho online života, ktorým sa nemáme ako vyhnúť. V online svete buď preto neustále obozretný. Používaj zložité heslá, vždy zmeň tie prednastavené, neklikaj na linky v spamových e-mailoch, inštaluj appky len z overených zdrojov a nikdy nezdieľaj citlivé údaje s tretími stranami.

Takisto buď obozretný pri každej podozrivej stránke a v prípade, že ti URL adresa nesedí, radšej sa danému webu rýchlo vyhni. Rozhodne tiež zváž používanie overeného bezpečnostného riešenia ako napríklad Kaspersky Total Security.

Kaspersky Lab je najspoľahlivejšiou spoločnosťou zabezpečujúcou internetovú bezpečnosť na prvotriednej úrovni. Ak chceš svoje údaje udržať na tvojom počítači a neprísť o heslá či osobné údaje, bež na web Kaspersky Lab a vyber si ochranu priamo pre teba.

Domov
Zdieľať
Diskusia