Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2018, 15:20
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Škoda ukazuje štýlový Kodiaq GT a odhaľuje nové meno nástupcu modelu Rapid. Felicia to nebude

TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

Česká automobilová rodinka sa čoskoro rozrastie.

Už neraz sme vás informovali , že česká Škoda chystá svoje portfólio rozšíriť o ďalšie SUV-čko, ktorým má byť štýlovejšia verzia obľúbeného modelu Kodiaq. Pre úplnosť, novinka ponesie názov Kodiaq GT, pričom má ísť o vôbec prvé SUV-kupé z dielne mladoboleslavskej automobilky.

To, že škodovka chystá ďalšiu novinku, nám v týchto hodinách potvrdila samotná značka, keďže na svetlo sveta vypustila prvé oficiálne náčrty. Ich podstatou je dizajnový návrh SUV-čka, ktoré má posilniť imidž značky. Ako môžete vidieť nižšie, v porovnaní s klasickým Kodiaqom sa gro zmien odohrá v zadnej časti, ktorá dostane značne športovejší nádych. Môže zato rýchlejšie klesajúca línia strechy, ako aj zaujímavejšie tvarované piate dvere, koncové svetlá a dokonca aj viditeľnejšie výfuky.

Škoda ukazuje štýlový Kodiaq GT a odhaľuje nové meno nástupcu modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Tvar karosérie už v podstate odzrkadľuje budúcu produkčnú verziu, otázkou sú však nielen spomínané koncovky výfukov, ale aj nápis Škoda uprostred. Tento dizajnový prvok dostane aj nástupca modelu Rapid, je teda dosť pravdepodobné, že ho uvidíme v sériovej podobe aj tu.

Odporúčané
Škoda prešla najvýraznejšou zmenou identity za 30 rokov. Predstavila nové logo a do roku 2026 uvedie aj 6 elektromobilov Škoda prešla najvýraznejšou zmenou identity za 30 rokov. Predstavila nové logo a do roku 2026 uvedie aj 6 elektromobilov 27. decembra 2023, 10:30

Žiaľ, na našom trhu sa Kodiaq GT neukáže. Aspoň nie v blízkej dobe. Ako uvádza Škoda, Kodiaq GT je určený výhradne pre čínsky trh, kde sa má stať zároveň aj vlajkovou loďou značky. V Čine tak bude český výrobca automobilov ponúkať hneď štyri SUV-čka – Kamiq, Karoq, Kodiaq a Kodiaq GT.

To, či sa dočkáme GT-čkovej verzie niekedy aj v Európe, je otázne. Na jednu stranu je to trochu nepochopiteľné, veď SUV-čka zažívajú na európskom trhu obrovský boom, podotknúť však treba, že z Činy sa aj v prípade Škody stáva majoritný trh značky – každá štvrtá vyrobená škodovka končí v rukách čínskych zákazníkov.

Škoda ukazuje štýlový Kodiaq GT a odhaľuje nové meno nástupcu modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Spolu s návrhom modelu Kodiaq GT nám Škoda zároveň predstavuje nové meno nástupcu Rapida. V oficiálnej tlačovej správe sa dozvedáme, že úplne nový zástupca nižšej strednej triedy ponesie názov Scala. Predstavený bude ešte tento rok, pričom už aj samotný názov má predznamenávať nemalé ambície – slovo "scala" pochádza z latinského vyýrazu schody alebo rebrík, čo má pre značku symbolizovať veľký krok vpred.

Škoda ukazuje štýlový Kodiaq GT a odhaľuje nové meno nástupcu modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Doterajší Rapid bol totiž niekde na rázcestí – bol o čosi väčší ako Fabia, no zároveň nešlo o plnohodnotného zástupcu nižšej strednej, teda kompaktnej triedy, kde by dokázal konkurovať vozidlám ako Astra, Golf, i30 či Focus. To sa však v sklonku niekoľkých týždňov má zmeniť.

Odporúčané
Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť 19. decembra 2023, 9:00

Nielenže sa Rapid stane minulosťou, ale jeho nástupca bude podľa vyjadrení automobilky zastupovať jadro kompaktnej triedy s tou najmodernejšou technikou. Viac informácií zatiaľ nepoznáme vieme však, že okrem nárastu rozmerov môžeme očakávať karosériu hatchback, ktorej už nebude sekundovať vyhotovenie sedan. Aký-táký náznak sériovej verzie sme videli na autosalóne v Paríži.

Domov
Zdieľať
Diskusia