Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2018, 16:12
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Nikdy nemajú sex a ani sa nemôžu zamilovať. Asexuálov sprevádza množstvo mýtov, ktoré nemusia byť zďaleka pravdivé

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najmenej jeden človek zo sto je asexuál, preto je celkom pravdepodobné, že si už nejakého vo svojom živote stretol a možno o tom ani nevieš.

"Asexualita neexistuje, veď predsa každý chce mať sex, všetci chcú masturbovať, každého človeka to priťahuje a  baví." Niektorí ľudia veria rôznym mýtom o asexuáloch, napríklad tomu, že ich orientácia je len výsledkom traumy alebo, že iba čakajú na tú správnu osobu. Nebuď jedným z ignorantov.

1. Nikdy nemajú sex

Medzi asexuálmi sú ľudia, ktorí sex mávajú a užívajú si ho. Pri asexualite nie je dôležité to, čo človek robí, ale to, čo cíti a s čím sa identifikuje.

2. Nemôžu sa zamilovať

Asexualita je o sexuálnej príťažlivosti alebo, presnejšie povedané, o jej absencii u daného človeka. Vôbec teda nesúvisí so schopnosťou zamilovať sa. Asexuál môže milovať aj bez toho, aby ho niekto sexuálne priťahoval, môže sa zamilovať do osoby opačného aj rovnakého pohlavia, jednoducho to, koho miluje, nemá nič spoločné s jeho asexualitou. 

3. Môžu chodiť len s inými asexuálmi

Asexuáli môžu mať vzťah s kýmkoľvek, povedal pre portál Gay Star News Michael Doré, ktorý sa venuje povedomiu o asexualite. Svoje poslanie vysvetľuje slovami: "Potrebujeme zvýšiť povedomie o asexualite. Stáva sa totiž, že nový partner nezoberie vážne asexuála, ktorý na začiatku vzťahu povie, že nemá záujem o sex." Preto podľa neho nie je dôležité, aby boli obaja partneri asexuáli, ide skôr o to, aby sa navzájom akceptovali.

Podobné sa pre Refresher v marcovom rozhovore vyjadrila asexuálka Kristína: "Nedokážu pochopiť, že existujú aj ľudia ako ja, ktorí proste necítia sexuálnu príťažlivosť."

4. Nemasturbujú

Podľa portálu What is Asexuality si môžeš na mnohé otázky ohľadne asexuálov odpovedať vetou: "Niektorí áno, iní nie." Táto odpoveď sa hodí aj na otázku, či asexuáli masturbujú. Mýtus o tom, že tak nerobia, pramení zo zaužívanej predstavy, podľa ktorej asexualitu vnímame ako simuláciu sexu. Michael Doré však pre web Gay Star News povedal: "Z informácií, ktoré máme, vyplýva, že asexuáli si pri masturbovaní spravidla nepredstavujú sex."

5. Všetci sú na tom rovnako, všetko je pevne dané

Asexualita nie je jednoduchá, ako odpovedať na otázku prostým áno či nie. V jej prípade ide skôr o spektrum s rôznymi odtieňmi. Neexistuje niečo ako pevná definícia asexuála. Dokonca sú medzi nimi ľudia, ktorí dokážu cítiť sexuálnu príťažlivosť, napríklad demisexuálov priťahujú ľudia, s ktorými majú silné emocionálne puto, alebo sapiosexuálov inteligenti.

6. Majú to ľahké

Medzi ľuďmi často prebývajú predstavy, že asexuál je človek, ktorý sex jednoducho nerieši a preto s ním vlastne nemá žiaden problém. Podľa niektorých pre svoju asexualitu netrpia tak, ako napríklad gay ľudia pre svoju orientáciu. V skutočnosti sa mnohí z nich môžu cítiť vynechaní z konverzácie alebo zmätení vždy, keď je reč o sexe a ver tomu, že nepomáhajú ani početné tvrdenia, že s nimi niečo nie je v poriadku, "lebo predsa každý normálny človek má rád sex."

7. Asexualita je to isté ako celibát

Asexuaita rozhodne neznamená, že sa človek rozhodol pre sexuálnu abstinenciu a pohlavný styk si odrieka, pretože je presvedčený, že ho to robí lepším človekom. Toto platí pre celibát. Asexualita je skôr nezáujem o sex, presnejšie povedané nezáujem o jeho praktizovanie, preto medzi asexualitu a celibát určite nedávaj znamienko rovná sa.

8. Ide len o hormonálnu poruchu

Asexuáli často počúvajú vety ako: "Daj si to vyšetriť, určite to bude len nejaká hormonálna porucha," alebo "Asi je to len niečo v tvojom tele, čo sa pokazilo." Áno, niektorí asexuáli môžu mať hormonálnu poruchu, takisto ako niektorí ľudia naprieč celým spektrom sexuality.

9. Asexualita je len výsledok traumy

Mnohí ľudia sa domnievajú, že asexuáli sú v skutočnosti len "normálni" ľudia, ktorí v minulosti zažili negatívnu skúsenosť so sexom, a preto sa rozhodli, že oň nemajú záujem. To však nie je pravda, asexualita nie je strach zo sexu, je to absencia sexuálnej príťažlivosti.

10. Sú to "normálni" ľudia, ktorí len ešte nestretli tú pravú osobu

"To je len fáza, z toho vyrastieš v momente, keď stretneš tú pravú osobu," počúvajú niekedy asexuáli. Takéto komentáre vyznievajú, akoby asexualita vôbec neexistovala. Existuje, zmier sa s tým.

Domov
Zdieľať
Diskusia