Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2018, 15:22
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vyčerpali sme naše zásoby na rok 2018! Ľudstvo ničí planétu čoraz rýchlejšie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

K Zemi sme čoraz bezohľadnejší.

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa ľudstvo k planéte nespráva najlepšie a potvrdzujú to aj všemožné štatistiky a čísla. Jednou z najalarmujúcejších, no najzaujímavejších, je deň, kedy ľudstvo vyčerpá zásoby Zeme pre daný rok. Aby sme mohli udržateľne fungovať donekonečna, môžeme spotrebovať len určité množstvo zdrojov každý rok.

Dneškom sme však prekonali hranicu určenú pre rok 2018 – a to už prvého augusta, len sedem mesiacov po začiatku roka. Dostali sme sa tak len niečo za polovicu. Takzvaný Earth Overshoot Day v podstate určuje, ako veľmi vyciciavame Zem bez vnímania toho, že sa jej zdroje nejakú dobu obnovujú a takýmto tempom nám veľmi dlho nevydržia – zdroje planéty totiž využívame 1,7-krát rýchlejšie, než by sme mali. Ak však rýchlo neprestaneme, budeme mať veľké problémy.

A keďže ľudstvo je voči planéte čoraz neoohľaduplnejšie, deň minutia našich zásob pre daný rok nastáva čoraz skôr. Minulý rok to bolo 2. augusta, v roku 2000 to bolo 1. novembra. Pre porovnanie, v roku 1970 deň pripadol až na 29. decembra.

Vyčerpali sme naše zásoby na rok 2018! Ľudstvo ničí planétu čoraz rýchlejšie
Zdroj: Andreas Praefcke
Domov
Zdieľať
Diskusia