Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2018, 1:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Pri Kórei zrejme našli vrak ruskej lode so 132 miliardami dolárov v zlate. Spoločnosť chce plavidlo vytiahnuť

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Na palube by sa vraj mohlo nachádzať až 200 ton zlata.

Pred 113 rokmi sa pri Kórei potopila ruská loď. Plavidlo Dmitrii Donskoi zasiahlo do vojny medzi Ruskom a Japonskom prebiehajúcej medzi rokmi 1904 až 1905 a presné miesto potopenia zostávalo nejasné až do začiatku júna tohto roku. Juhokórejská spoločnosť Shinil Group vo verejnom vyhlásení oznámila, že jej potápačský tím objavil ruské plavidlo, pričom nápisy vraj potvrdzujú, že bol nájdený práve Dmitrii Donskoi.

Loď by sa mala nachádzať v hĺbke viac ako 400 metrov a aj keď nepôjde o jednoduchú akciu, spoločnosť by ju chcela z vody vytiahnuť. Nebude to však jednoduché. Špekulácie od samotnej firmy hovoria o tom, že vrak lode by mohol mať na palube približne 200 ton zlatých tehličiek a mincí v celkovej hodnote prevyšujúcej 132 miliárd dolárov.


Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na internet sa od spoločnosti dostali fotografie aj videá z miesta nálezu, ale nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by desiatky miliárd v zlate mali na palube naozaj byť pochované. Ruskí odborníci už v minulosti naznačovali, že Rusi by toľko zlata pravdepodobne neprepravovali na jednom plavidle, pretože oveľa bezpečnejšia by bola cesta vlakom.

Spoločnosť zatiaľ juhokórejské úrady nepožiadala o právo na vytiahnutie lode z morského dna. Miestne zákony pritom vyžadujú, aby pred vytiahnutím firma uložila do úradného fondu zálohu vo výške 10 percent hodnoty vraku, čo by znamenalo, že Shinil Group by musela zohnať 13,2 miliardy dolárov, aby sa vôbec mohla pustiť do záchrannej akcie. Aj keď firma šíri špekulácie o zlate za 132 miliárd, v úradnej žiadosti bude odhadovať hodnotu vraku samotného na 1 milión dolárov, pretože lokalizovala len plavidlo a nie prípadný poklad v ňom.


Domov
Zdieľať
Diskusia