Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2018, 14:09
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Ant-Man a Wasp je oproti jednotke bláznivejšiou a akčnejšou jazdou plnou humoru. Zároveň otvára bránu pre dej Avengers 4 (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ant-Man sa vracia s ďalšou porciou hlášok, akcie a šialených nápadov. Dokázal predčiť jednotku?

Ant-Man v roku 2015 uzatvoril druhú fázu filmového Marvel univerza a divákom priniesol sólovku s veľkou porciou humoru a okulahodiacich makro sekvencií. Po udalostiach z veľkolepého Infinity War prišlo na rad odľahčenie v podobe dvojky a my sme boli prirodzene zvedaví, čo si pre nás režisér Peyton Reed opäť pripravil.

Snímka spolu s prichádzajúcou Captain Marvel slúži ako most k finálnemu dejstvu boja Avengerov s Thanosom. Scott sa kvôli porušeniu Sokovskej dohody v Civil War dostal do úzkych, vyslúžil si domáce väzenie a nám je zrazu nadovšetko jasné, prečo od roku 2016 mlčal. Je Ant-Manov návrat opäť zábavnou jazdou plnou akcie a vtipov?

Ant-Man a Wasp je oproti jednotke bláznivejšiou a akčnejšou jazdou plnou humoru. Zároveň otvára bránu pre dej Avengers 4 (Recenzia)
Zdroj: Marvel

Dva roky pobytu vo svojom vlastnom dome si na Scottovi vyžiadali svoju daň a jediným spríjemnením tohto utrpenia sú víkendy s dcérkou Cassie. Tesne pred vypršaním trestu sa ako na zavolanie objaví Hope van Dyne spolu s Hankom Pymom a problémy opäť začínajú naberať na obrátkach. 

Ich cieľom je okrem iného objasniť stratu Hankovej milovanej manželky stratenej kdesi v kvantovej sfére. Nie je však jasné, či Janet po tridsiatich rokoch vôbec žije. Plány hrdinov ani tentoraz neostávajú nepovšimnuté a na hrdinov si brúsia zuby jednak FBI, jednak tajuplná Ghost (Hannah John-Kamen), ale aj Sonny (Walton Goggins).

V prvom rade musím uznať, že Ant-Man and the Wasp je skvelou zmenou po devastujúcom Infinity War, ktorému ku dokonalosti chýbalo len skutočne málo. Už pri úvode sólovky som si uvedomil, že Scott bude opäť jeden z hrdinov s poriadnym zmyslom pre humor a s citom pre lásku – či už k rodine alebo k očarujúcej Hope (Evangeline Lilly).

Hope síce Scottovi ako hrdinka len sekunduje, avšak z plátna si uberá rovnaký čas a nezaostáva ani v plne nabitých akčných sekvenciách. Rovnako tak funguje ako stavebný a zároveň emocionálny pilier príbehu kvôli svojej stratenej mame, čo filmu v konečnom dôsledku len pomáha.

Ant-Man a Wasp je oproti jednotke bláznivejšiou a akčnejšou jazdou plnou humoru. Zároveň otvára bránu pre dej Avengers 4 (Recenzia)
Zdroj: Marvel

Napokon, s Ant-Manom tvorí výbornú dvojku, pretože ona sama napriek dramatickej stránke zvláda tonu akcie a hlavný protagonista ju kontrastne doplňuje s príležitostnými vtipmi a bláznivými nápadmi. Poteší aj návrat Michaela Douglasa, obsadenie Laurencea Fishburnea a herecký výkon mladej dcérky Cassie (Abby Ryder Fortson).

Hovoriac o šialenostiach v príbehu, ani tentokrát nechýbajú komediálne vsuvky Michaela Peñu a jeho talent na prerozprávanie udalostí. Sám som sa často prichytil s poriadnym úsmevom na tvári a neraz som sa schuti zasmial. 

Všetkých nás ale zaujímalo, kto bude v deji skutočným záporákom. Pravdou je, že Marvel a jeho antagonisti občas trpia slabo rozvinutým príbehom. Tentokrát čistého záporáka a klasický boj dobra proti zlu na plátne nemáme a najbližšie k nemu má zrejme Ghost.

Postava trpiaca závažnou poruchou na molekulárnej úrovni pôsobí zaujímavo, ba čo viac, dozvedáme sa o jej minulosti pomerne veľa. Navyše, hrá ju skutočne krásna Hannah John-Kamen, takže mužské obecenstvo si iste príde na svoje. Obchodník Sonny v podaní šikovného Waltona Gogginsa má taktiež zlé úmysly a hrá na výbornú.

Pochváliť musím aj technickú stránku filmu. Kamere a efektom niet veľmi čo vytknúť – tvorcovia sa opäť pohrali s perspektívou. Soundtrack, na druhú stranu, snímku šikovne doplňuje, ale neponúka žiadne zapamätateľné motívy.

Ant-Man a Wasp je oproti jednotke bláznivejšiou a akčnejšou jazdou plnou humoru. Zároveň otvára bránu pre dej Avengers 4 (Recenzia)
Zdroj: Marvel

Ant-Man, zrežírovaný pomerne solídne, napumpovaný komediálnymi vsuvkami ladiacimi s decentne napísaným príbehom, však má svoje nedostatky predovšetkým po logickej stránke.

Asi nikomu neprišlo na um objasniť, ako môže Janet prežiť 30 rokov v kvantovej sfére s trvalým make-upom a účesom ako z katalógu či prečo je možné so zmenšeným laboratóriom rozbíjať okná na autách bez toho, aby sa niečo poškodilo.

Pár scenáristických nezmyslov, žiaľ, k superhrdinovkám už jednoducho patrí a dajú sa opomenúť. Na plátne sa však neustále niečo deje, dej samotný nezadrháva a nenudí, ale ani vás vo výsledku výrazne neprilepí k sedadlu.

Osobne by som ho zaradil medzi to lepšie, čo nám štúdio v posledných rokoch prinieslo, ale nechám na vás, aby ste si urobili vlastný názor. 

Marvel opäť dokazuje, že to perfektne zvláda aj v menšom formáte a ja vám môžem len odkázať, že ak sa vám páčila jednotka, pri dvojke sa budete baviť podobne, ak nie o štipku viac. 3D a IMAX podľa môjho názoru vedia urobiť pozitívny rozdiel, tak neváhajte a bežte si na komiksovku oddýchnuť do kina. Rozhodne by ste nemali byť sklamaní. 7,5/10

PS: Film má dve potitulkové scény, pričom druhú môžete pokojne vynechať.

Ant-Man a Wasp je oproti jednotke bláznivejšiou a akčnejšou jazdou plnou humoru. Zároveň otvára bránu pre dej Avengers 4 (Recenzia)
Zdroj: Marvel

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia