Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2018, 16:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislava zažije mocnú techno party Nočná v Novej Cvernovke. Piatok sa bude niesť v znamení Sebastiana Kocha a slovenského DJ Matwe

HUDBA BRATISLAVA NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

My máme program na piatok jasný. A zrejme už aj ty.

Nová Cvernovka bude už 25. mája plná temnej atmosféry, ktorú so sebou prinesie druhé vydanie party s názvom Nočná. Za jej vznikom stojí trojica organizátoro. Paula Poštolková je produkčnou, primárne pôsobiacou v Cvernovke a taktiež zastrešuje fungovanie mnohých slovenských hudobných festivalov, medzi nimi aj trenčiansku Pohodu. Dlhoročným členom Pohoda tímu je tiež Matwe Kaščák, ktorý je známy aj ako DJ. Na Nočnej sa podieľa rovnako Maroš Sabo, súčasť trenčianskeho klubu Lúč a DJ vystupujúci pod menom Detekm. Spoločne hovoria, ako je vnímané techno na Slovensku a aké sú možnosti pri jeho formovaní.

Bratislava zažije mocnú techno party Nočná v Novej Cvernovke. Piatok sa bude niesť v znamení Sebastiana Kocha a slovenského DJ Matwe
Zdroj: Nová Cvernovka

Čo predchádzalo vzniku Nočnej?

Paula: Celé to bolá taká dobrá súhra. Maroš raz prišiel za mnou do Cvernovky na stretnutie a mal veľa nápadov na akcie, ktoré v Trenčíne nemohol realizovať. Na zozname bol práve aj tento techno event. A tak som oslovila Matweho Kaščáka.

Maroš: Ja som Matweho poznal už dlhšie ako šikovného DJa, selektora, Trenčana a člena teamu Pohody. Paulu som vnímal skôr z diaľky ako produkčnú stálicu na scéne a keď som sa dozvedel že pracuje pre Cvernovku, tak som ju oslovil. Nasledovalo spoločné stretnutie nás troch a chémia zafungovala.

V čom je Nočná odlišná od iných techno party v Bratislave?

Matwe: Ostatné zoskupenia v Bratislave robia veci dobre a treba povedať, že to nevnímam tak, že by sme šli teraz niekomu konkurovať. Skôr chceme prispieť tým, čo nás baví. Preto aj živo komunikujeme s promotérmi, aby sa akcie neprekrývali.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Nočná je iná v tom, že sa deje v špecifickom priestore Novej Cvernovky. Ja som si ten klub zamiloval hneď ako som ho prvýkrát navštívil. Zároveň je odlišná tým, že posúva aj limity samotného priestoru na nové úrovne- hľadáme cesty, ako robiť veci krajšie a lepšie. Spolupracujeme s fantastickými a šikovnými ľuďmi, výprava je pre nás kľúčová. Pre klubový techno zážitok často stačí len dymostroj a stroboskop. Nás baví vymýšľať komplexnejšie koncepty, hrať sa so scénografiou a dramaturgiou.

Maroš: Za seba môžem povedať,  že ma priestor Cvernovky dostal hneď. Pracuje tam výborný team ľudí, ktorí hlavne chcú... Počas posledných rokov som ako návštevník alebo účinkujúci supportoval množstvo kvalitných techno live actov alebo DJov, ktorí na Slovensku ešte neboli, ale robíme na tom, aby nás navštívili. Na Nočnej.

Bratislava zažije mocnú techno party Nočná v Novej Cvernovke. Piatok sa bude niesť v znamení Sebastiana Kocha a slovenského DJ Matwe
Zdroj: Nová Cvernovka

Temná atmosféra je jednou z charakteristických čŕt Nočnej – party je zároveň podporená scénografickými prvkami. Čo by ste chceli týmto prevedením v návštevníkovi vyvolať a prečo ste usúdili, že práve scénografia bode jedným z dôležitých prvkov party?

Matwe: Hráme sa s tým, ako vie svetlo v človeku ovplyvniť náladu a pocit z akcie. Je to veľmi silný nástroj, pričom sa riadime heslom: Menej je niekedy viac. Scénografia akcie je pre mňa na rovnakej, ak nie silnejšej úrovni, ako hudobná dramaturgia. Tá je však úplne zásadná. Chceme vyvolať pocit, že ľudia, ktorí majú podobný vkus ako my, prišli na to správne miesto v správnom čase. Kluby často skĺznu po istej dobe do scénografickej rutiny, kde je každý piatok nasvietený rovnako a mení sa iba line-up. Na Nočnej sa nám toto nikdy nestane. Aspoň dúfam.

Maroš: Chalani, ktorí sa o svetlo starajú sú naozaj kreatívni a náš vkus sa zhoduje. Temný, účinný a viditeľný minimalizmus nás baví.

Bratislava zažije mocnú techno party Nočná v Novej Cvernovke. Piatok sa bude niesť v znamení Sebastiana Kocha a slovenského DJ Matwe
Zdroj: Nová Cvernovka

Na koho sa môžu tešiť návštevníci na najbližšej Nočnej, ktorá prebehne 25. mája v sále Cvernovky?

Matwe: Atmosféra druhej Nočnej bude postupne gradujúca. Z nemeckých 31337records k nám príde Sebastian Koch, jeho sety sú precízne pretkané minimal technom. Potom Dash z Prahy, v ktorej setoch môžeme počuť skôr dub-techno a deepovejšie veci. Veľmi sa teším na Pealov set, pretože bude hrať v čase, kedy môže odblokovať svoju full power. Zakončím to ja- bude to expresívne techno na hranici s EBM.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

Všetci traja sa podieľate na organizácii známych slovenských hudobných eventov a festivalov, aké miesto má na Slovensku techno? Stále sa jedná o klubovú party, ktorá trvá do samého rána? Alebo prešla vývojom a neslúži len na odreagovanie sa a návštevníci prichádzajú za hudobným zážitkom?

Matwe: Techno je na Slovensku stále veľmi silné, aj keď v určitých oblastiach žánrovo stagnuje. Nič nie je zlé na poctivej "šľapačke kapusty", ale svet sa hýbe ďalej a som rád, že sú na našej scéne ľudia, ktorí hľadajú nové limity a žánrové prieniky. Myslím si, že Nová Cvernovka poskytuje príjemný crossover medzi klubovou party a špecifickejším zážitkom. Uzavrel by som to asi tak, že Nočná je pre mňa klubová techno party s umeleckou a spoločenskou nadstavbou.

Paula: „Šľapačka kapusty“... To by sme mohli spraviť v rámci jesenného vydania Nočnej, nejakú live-performance. V Novej Cvernovke totiž okrem toho, že máme komunitnú záhradu a napr. vlastné včely, architekti zvykli nakladať aj kapustu. A šľapať sa muselo. Odhliadnuc od srandy, ale súhlasim s Matwem, sama by som to lepšie nepomenovala.

Maroš: Techno má množstvo podôb. Môžete ho počuť a zažiť v zadymenom temnom klube, na festivale alebo na zlej diskotéke, kde to tak volajú ale okolo techna to ani neprešlo. Techno je hudobný žáner, v ktorom znie všetko- od ambientu po klasiku. Je slobodné a každý si môže vybrať ten „svoj zvuk“, ktorý sedí jeho osobnosti. Dokáže objať hudobného nadšenca, vzdelaného umelca alebo rozbitého jedinca, ktorý vlastne ani nevie, že nevie... Je to energická láska a spoločnosť z nej urobila čiastočne mainstream. Ale dúfam, že vďaka akciám ako je Nočná, táto kultúra nestratí svoju tvár.

Bratislava zažije mocnú techno party Nočná v Novej Cvernovke. Piatok sa bude niesť v znamení Sebastiana Kocha a slovenského DJ Matwe
Zdroj: Nová Cvernovka

My dúfame, že sa s tebou v piatok na Nočnej v Novej Cvernovke vidíme a spoločne zažijeme masívnu techno party, na ktorú tak skoro nezabudneme. Ak by si sa o programe chcel dozvedieť viac, určite utekaj na oficiálnu stránku podujatia a rovno si aj na Facebooku nastav účasť.

Domov
Zdieľať
Diskusia