Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 21. 7. 2019 meniny má Daniel

hľadaj na refresheri

Odteraz si môžeš článok
uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Zaujímavosti - Miesta
0
Sona O.
14. apríl 2018, 12:02

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

Koncept Dobrožrútov založili Dada a Matúš. Po ich úspešnom blogu sa rozhodli svoju lásku k jedlu a k prírode posunúť ďalej, a tak prišli s nápadom eko obchodu bez obalov.

Sona O.
14. apríl 2018, 12:02
Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ
Zdroj: Soňa O.
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

V predajni U Dobrožrúta nenájdeš žiadne sáčky, obrovské balenia, ktoré ti doma zbytočne trčia v skrini ani kopu plastových fliaš. Všetok tovar si kupuješ na váhu, platíš iba za to, čo spotrebuješ a šetríš životné prostredie. Ako to u Dobrožrútov vyzerá a čo všetko stojí za ich myšlienkou? 

 

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

 

Pred vznikom obchodíku boli Dada a Matúš pekári. Piekli vlastné koláčiky, pečivo, chlieb a svoje jedlá uverejňovali na úspešnom blogu. "Ako to už niekedy býva, človeka ku zmenám dokope choroba," začína svoj dobrožrútsky príbeh Dada. "Diagnostikovali mi celiakiu a vtedy sme sa aj s partnerom začali zaujímať o alternatívne spôsoby stravovania. Začali sme chodiť do BIO obchodov a viac sme riešili, čo vlastne jeme."

 

Keďže začali variť inak, ľudí skrátka svojím food blogom oslovili. Veľa fanúšikov si od nich pýtalo recepty, chceli vedieť viac o ich kuchyni aj spôsobe života. Rastúca popularita potom priniesla jasnú víziu. Obaja si chceli založiť vlastný obchod. Zo začiatku to bola iba maličká pobočka na Zámockej v Bratislave, kde ponúkali svoje slávne zákusky, no tá sa čoskoro stala pre zákazníkov aj tovar primalá. "Najpozitívnejšie odozvy sme mali na koláče, vtedy sme si uvedomili, že to na Slovensku okrem nás  nikto nerobil. Bol o ne stále väčší a väčší záujem, mali sme pocit, že nastal čas, aby sme boli bližšie k ľuďom," vysvetľuje Dada.

 

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješAj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

Koncept sa snaží byť čo najviac šetrný k životnému prostrediu. "Prirodzene so zdravším stravovaním sme sa začali zaujímať aj o ekológiu a chceli sme to aplikovať do našej predajne. Máme tu veci, ktoré sú ideálne pre ľudí, ktorí s takýmto životným štýlom začínajú. Ja ich volám ekologické peknosti," hovorí Dada.

 

Čo teda presne U Dobrožrúta nájdeš? Samozrejme, že neupustili od svojich vychýrených koláčikov, ktoré sú ako bezlepkové, tak aj vegánske. Všetky potraviny sú na váhu, môžeš si sem prísť kúpiť čaje, koreniny, cukor, soľ, ryžu, orechy, sušené ovocie aj strukoviny. Svoj sortiment rozšírili aj o základné domáce potreby ako sú eko kefy, handry a čapovaná drogéria. Nechýba ani prírodná kozmetika, mydlá, krémy a zubné kefky. "Sortiment sa nám rozrastá každý deň. V budúcnosti si plánujeme otvoriť aj ďalšiu pobočku, ktorá bude venovaná čisto pečivám a koláčom."

 

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješAj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješAj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješAj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

 

Do Dobrožrúta chodia ako starí zákazníci, tak aj noví. Buď sú to zvedavci, ktorí chcú zistiť o čom obchod vlastne je alebo ľudia, ktorým filozofia takéhoto typu predajne vyhovuje. Ako sa tu dá nakúpiť? Nie je to žiadna veda, úplne ideálne je, ak si so sebou donesieš vlastné vrecúška a nádobky, kam si naložíš suroviny, ale nie je to povinnosť, v predajni ti ich radi poskytnú. Potom si už naberáš čo chceš a presne koľko toho chceš. "Snažíme sa zameriavať hlavne na bežné potraviny, ktoré sa väčšinou v domácnosti nachádzajú, nájdete tu hlavne takú klasiku," ozrejmuje.

 

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

 

Na výrobu pekárenských produktov používajú najčastejšie pohánkovú múku. "Naša veľká výzva bola naučiť sa spracovať múku tak, aby ju nebolo cítiť, pretože má veľmi výraznú chuť. Za našimi receptami je veľa práce a vždy sa ich snažíme vyladiť do posledného detailu." Dobrožrúti nepoužívajú vajíčka ani klasické mlieko a nahrádzajú ich rôznymi pyré z ovocia a rastlinnými alternatívami. Ak sa kvôli strachu z priberania bojíš koláčov, tieto môžeš zjesť bez pocitu viny. Nepečú sa totiž s bielym cukrom, miesto neho sladia datľovým sirupom či repnou melasou.

 

Dada a Matúš nie sú v podnikaní žiadni zelenáči. Predtým vlastnili sekáč, ktorý má tiež svoj podiel na ich eko premýšľaní. "Najviac som si začala uvedomovať plytvanie na móde. Ľudia si na kvantá kupujú lacné odevy, ktoré vyrábajú v Indii či v Číne. Tam to robia aj 5 ročné deti, ktoré nemajú na výber. Uvedomila som si, že toho nechcem byť súčasťou," prezradila nám Dada. 

 

Od sekáču, ktorý fungoval pred 5 rokmi, si pár prešiel už dlhú cestu. Dostali sa od blogovania až po jednu z najúspešnejších alternatívnych predajní na Slovensku, ktorá šíri osvetu ekologického biznisu. Všetky potraviny pochádzajú od dodávateľov, na ktorých sama majiteľka vie, že sa môže naozaj spoľahnúť. "Všetko, čo tu nájdete, prešlo mojimi rukami a mojimi chuťovými bunkami, môžem sa za môj tovar zaručiť."

 

Aj v Bratislave nakúpiš bez zbytočných obalov a sáčkov. U Dobrožrúta zaplatíš len za to, čo spotrebuješ

Ohodnoť článok
79
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie