Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2018, 23:11
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Sahara sa zväčšila o 10 percent a ľuďom mizne úrodná pôda. Budúcnosť prinesie klimatických utečencov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Narastajúce teploty a preľudnenie si začne pomaličky vyberať svoju daň.

Čas neúprosne beží a s ním prichádzajú aj desiatky zmien. Najmä čo sa týka prírody. Najnovšie sa o negatívnu správu postarala africká Sahara. Je všeobecné známe, že najväčšia horúca púšť sveta sa rozširuje. Zistilo sa, že za posledných 100 rokov zväčšila svoju rozlohu o 10% severne aj južne. Suché a teplé podmienky majú väčší priestor a zároveň nastáva aj problém so zmenšovaním sahelu. Nielen tamojšiu oblasť, ale aj šíre okolie ohrozuje dezertifikácia. V kombinácii s globálnym otepľovaním a chudobou na čiernom kontinente môžu v najbližších dekádach nastať nemalé problémy. Či sa púšť dostane až k brehom Stredozemného mora alebo k hranici pralesov, je zatiaľ stále otázne.

Sahara sa zväčšila o 10 percent a ľuďom mizne úrodná pôda. Budúcnosť prinesie klimatických utečencov
Zdroj: www.zmescience.com

Zároveň sú 2/5 všetkých ľudí na Zemi ohrozených znehodnocovaním pôdy. Znečistenie či nedostatok vlahy spôsobuje, že veľa polí stráca svoju schopnosť čokoľvek na nich vypestovať a stávajú sa z nich poľnohospodársky nevyužiteľné plochy. Podobné problémy sa častokrát riešia spôsobom, že roľníci si svoje políčka vytvárajú na iných miestach, dôsledkom čoho sa klčujú lesy či miznú iné, rovnako vzácne územia. Ročne sa tak stratí 12 000 000 hektárov pôdy, čo rozhodne nie je málo. Najhoršie sú na tom, tradične, oblasti ako Južná Amerika, Afrika a Ázia.

Dôsledky by mali byť samozrejme veľmi bolestivé. Najčiernejšie odhady hovoria až o čísle 700 000 000 osôb, ktoré budú musieť migrovať kvôli spomenutým problémom. Logicky, do vyspelejších a rozvinutejších častí sveta, čo môže priniesť ďalšie sociálne, etnické, ekonomické a iné komplikácie. Budúce generácie budú musieť klimatickým podmienkam neúprosne čeliť. Komplikácie z rovnakého súdka zažívame aj u nás doma. Družstevníci sa veľakrát sťažujú na letné suchá a horká devastujúce úrodu za úrodou.

Smutný, no reálny pohľad na mnohé oblasti Afriky či Ázie. Obyvatelia na podobných pôdach len horko-ťažko niečo dokážu vypestovať a následne zúžitkovať:

Sahara sa zväčšila o 10 percent a ľuďom mizne úrodná pôda. Budúcnosť prinesie klimatických utečencov
Zdroj: commons.wikimedia.org

Na úplný záver prikladáme ešte zaujímavosť - už len 25% povrchu zemského nebolo pozmenených alebo zasiahnutých akoukoľvek ľudskou činnosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia