Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2018, 19:45
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Moderný a dostupný. Nové RedMi prichádza vo veľkom štýle.

Spoločnosť Xiaomi sa ako neznáma čínska značka v Európe presadila natoľko, že dnes ju môžeme považovať za štandard nižšej a strednej triedy. Ponúka dlhotrvajúcu kvalitu za veľmi atraktívne ceny, čím si vybudovala u zákazníkov dostatok dôvery. Svedčia o tom aj skvelé predaje populárneho Xiaomi RedMi Note 4X, ktoré v októbri 2017 dosiahli úctyhodných 20 miliónov jednotiek. Po dvoch rokoch by však bolo na čase predstaviť jeho priameho nasledovníka a tak vám dnes s radosťou ukážeme prednosti nového RedMi 5 Plus. Čo nás na ňom upútalo najviac?

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

V prvom rade musíme vyzdvihnúť samotný vzhľad zariadenia. Rok 2018 sa nesie v zmysle úzkych rámov vypĺňaných veľkými displejmi, čo Xiaomi dodržalo. Tenká a pevná konštrukcia kombinuje hliník na zadnom stredovom paneli spolu s plastovými okrajmi hosťujúcimi antény. Aj napriek väčším rozmerom sa nemusíte obávať, že by bol telefón náchylný k ohýbaniu, jeho prevedenie je zvládnuté na jednotku.

Tenučké okraje zapríčinili, že známe kapacitné tlačidlá nachádzajúce sa pôvodne na spodnej časti telefónu sú odteraz zobrazované digitálne. Po pár chvíľach si na túto drobnú zmenu určite zvyknete, obzvlášť, keď berieme do úvahy samotný IPS displej. Ten prináša vôbec najväčšiu zmenu v rámci modelov nižšej triedy. Až 6-palcová uhlopriečka s rozlíšením Full HD+ (2160 x 1080)pomerom strán 2:1 patrí medzi momentálne najatraktívnejšie zobrazovacie panely v mobilných zariadeniach. Displej je prekrytý ochranným sklom Corning Gorilla Glass a s jeho čitateľnosťou nebudete mať problém ani na priamom Slnku. 

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

Prečo sa spoločnosť rozhodla práve pre pomer strán 2:1? Dôvodov je hneď niekoľko. Asi najzákladnejším je pozeranie filmov a seriálov, ktoré sú zvyčajne natáčané v pomere 2,35:1, čím užívateľ získa menej čiernych okrajov a viac filmu na ploche oproti klasickým displejom 16:9. Ďalším plusom je prehliadanie webových stránok, kedy dokážete zobrazovať väčšiu časť stránky súčasne a v neposlednom rade takýto pomer strán oceníte aj pri hraní hier.

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

Jedným z najväčších kameňov úrazu finančne-dostupnejších smartfónov zvykne byť fotoaparát. Xiaomi si tento nedostatok uvedomuje a aj preto sa oproti predchádzajúcemu modelu rozhodlo posunúť latku o čosi vyššie a zakomponovať do 5 Plus-ka kvalitnejší snímač. 12 Mpix fotoaparát zhotovuje vo svojej cenovej kategórií pri dostatočnom osvetlení nadpriemerné zábery.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Priamoúmorne s horšími svetelnými podmienka ide dole aj kvalita záberov, avšak i nočná fotografia si zachováva určitú úroveň. Pod fotoaparátom sa už tradične nachádza senzor odtlačkov prstov. Na prednej strane nájdeme 5 Mpix selfie kameru. Opäť platí rovnaký meter a vyhotovené fotografie možno považovať za kvalitné.

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

Výkon telefónu je v réžii procesoru Snapdragon 625. Hoci ide o starší procesor použitý i v predchádzajúcom RedMi Note 4X, nemusíte sa báť, že by telefón zamŕzal či mal akékoľvek iné problémy s činnosťou. Všetky funkcie zvláda na jednotku, systém je plynulý a poľahky sa popasuje aj s náročnejšími úlohami. Xiaomi vybralo tento procesor najmä kvôli nízkej spotrebe, nízkej cene a dostatočnému výkonu, čo je asi všetko, čo má telefón nižšej triedy spĺňať.

Čipu sekunduje operačná pamäť s veľkosťou 3GB, respektíve 4GB, v závislosti od zakúpeného modelu. Lacnejší z dvojice prichádza so vstavaným úložiskom 32GB, zatiaľ čo drahší variant ponúkne 64GB. Oba disponujú miestom pre dve SIM karty a ich pamäte sú rozšíriteľné pomocou SD karty.

Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

Energeticky úsporné komponenty sa bezprostredne odzrkadlili aj na výdrži telefónu. Batéria s kapacitou 4 000 mAh zabezpečí minimálne dvojdňovú výdrž, pri menej náročnom používaní sa dostanete aj na väčší počet dní. Vyjadrené v číslach, RedMi 5 Plus zvládne nepretržite fungovať po dobu 12 až 14 hodín. Z 0 na 100 ho nabijete za približne 2 hodiny a 10 minút.

  • 6-palcový Full HD+ displej s rozlíšením 2160 x 1080 a pomerom strán 2:1
  • 12-Mpix fotoaparát s bleskom na zadnej strane, 5-Mpix fotoaparát na prednej strane
  • 8-jadrový procesor Snapdragon 625
  • senzor odtlačkov prstov
  • operačná pamäť RAM 3/4GB
  • vnútorné úložisko 32/64GB
  • dual-SIM
  • batéria s kapacitou 4 000 mAh
  • Android 7.1.2 Nougat s nadstavbou MIUI 9.2
  • zlaté a čierne farebné prevedenie
Xiaomi RedMi 5 Plus prevalcuje trh perfektným vzhľadom a vynikajúcou cenou
Zdroj: Xiaomi

Zariadenie prichádza s predinštalovaným Androidom 7.1.2 Nougat a najnovšou Xiaomi nadstavbou MIUI 9.2. V blízkej budúcnosti môžeme očakávať vítanú aktualizáciu na Android 8.0 Oreo. Na Slovensku sú k dispozícií dve farebné prevedenia, a to čierna a zlatá v dvoch pamäťových konfiguráciách za cenu 189,90€, respektíve 209,90€. Súčasťou balenia je tiež ochranné gumové púzdro.

Xiaomi RedMi 5 Plus nájdete v ponuke e-shopu nikita.sk za 189,90€

Domov
Zdieľať
Diskusia