Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
14. marca 2018, 6:41
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Stephen Hawking nás vo veku 76 rokov navždy opustil. Geniálny fyzik a kozmológ zomrel v okruhu blízkych

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Smutnú správu pre celý svet potvrdila jeho rodina.

Celosvetovo známy fyzik, teoretik, matematik, profesor na Cambridge-i, kozmológ, spisovateľ a milujúci otec, to je geniálny Stephen Hawking. 

Bohužiaľ, ani on nedokázal smrti vysvetliť, že ešte neprišiel jeho čas. Stephen nás vo veku 76 rokov navždy opustil len pred pár hodinami, o čom informovala jeho rodina. Údajne zomrel pokojne, doma v Cambridge-i, obklopený rodinou. A ako doktori predpovedali, ALS sa skutočne stala príčinou jeho smrti. Akurát o pár desaťročí neskôr. 

Hawkingovi v 21 rokoch diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu, čo zjednodušene znamená, že mu postupne odumieral mozog a centrálne bunky nervovej sústavy, kvôli čomu prestal ovládať svoje svalstvo a nemohol sa tak ďalej hýbať. Doktori mu vtedy dali maximálne 2 roky života, no Stephen nás svojou genialitou obdarúval celé dekády. 

Preslávil sa najmä výskumom čiernych dier vo vesmíre, veľkým treskom a mnohým fyzikálnymi, matematickými a ďalšími teóriami, z ktorých sa mnohé potvrdili. Zaslúžil sa o mnohé významné objavy a širokej verejnosti objasnil mnohé tajomstvá a záhady nielen vesmíru vo svojich vynikajúcich knižných publikáciách. 

Najznámejšou je určite Stručná história času, ktorá sa stala bestsellerom. 

Jeho deti vydali smútočné oznámenie a zaspomínali si na niektoré jeho diela a výroky. Nikdy nezabudnú, kým ich otec bol, čo pre tento svet znamenal, no a nikdy tiež nezabudnú, čo pre neho znamenala jeho rodina. Odpočívaj v pokoji, Stephen.


„It would not be much of a universe if it wasn't home to the people you love.“

Stephen Hawking nás vo veku 76 rokov navždy opustil. Geniálny fyzik a kozmológ zomrel v okruhu blízkych

Domov
Zdieľať
Diskusia