Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2018, 12:52
Čas čítania 0:00
Radka T.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý

REFRESHER VZŤAHY
Uložiť Uložené

Namiesto robenia hlúpostí sa zameraj na to, ako aj z negatívnej skúsenosti vyťažiť čo najviac pre seba.

Aj keď rozchody nepatria k najpríjemnejším životným etapám, neznamenajú koniec sveta. Zabudnúť na starú lásku a nájsť si nového priateľa či priateľku síce istý čas trvá, no nie je to nemožné. Navyše, je vysoko pravdepodobné, že si nájdeš niekoho, kto sa bude k tebe správať oveľa lepšie a zistíš, že tá pravá láska vlastne na teba doteraz ešte len čakala. Dovtedy sa však možno stretneš s týmito ôsmimi situáciami, akým sa nevyhne (skoro) žiadny čerstvo rozídený človek. Poradíme ti však, ako ich obrátiť vo svoj prospech.

Vyvolávaš starým známym

Ak máš frajera alebo frajerku, môže sa stať, že počas vzťahu trochu zanevrieš na svojich dobrých priateľov, nehovoriac o ostatných kamarátoch či starých známych. No kým najlepší priatelia budú pri tebe stáť bezprostredne pri rozchode, kopec voľného času a zároveň túžba nebyť osamote ťa doženú aj ku kontaktovaniu ďalších známych. Zrazu si spomenieš na spolužiaka z výšky, zistíš, že by bolo dobré ozvať sa bývalému obľúbenému kolegovi či kolegyni z práce a neváhaš zavolať ani starým kamošom z rodného mesta.

Odporúčané
Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ 22. februára 2024, 12:30

Pretože, hoci sa hovorí, že človek by sa mal po rozchode vysporiadať so svojimi myšlienkami, málokto s nimi vydrží byť sám doma, mimo spoločnosti. Ak sa už rok zastrájaš, že sa ozveš a dohodneš si stretnutie so starým známym, no neustála prítomnosť tvojej polovičky ti to doteraz neumožnila, po rozchode máš ideálnu príležitosť napraviť to. Vôbec sa nemusíš obávať toho, že kamarát stretnutie odmietne, práve naopak, určite si budete mať čo povedať, čo ťa obohatí a povzbudí. Len pozor na to, aby reč nebola stále len o tebe a tvojich problémoch. Potom môže mať dotyčný pocit, že si ho len zneužil, a to určite nechceš.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Max Pixel

Žúruješ do rána

A možno aj niekoľko dní po sebe. Ako sme už vyššie spomínali, málokto túži tráviť čas po rozchode sám, a tak hľadá možnosti, ako krutej realite uniknúť a nemyslieť na smútok. Na zabavení sa a možno aj nevedomej oslave novej životnej etapy nie je nič zlé, no veľa ľudí sa nevyhne zúfalému správaniu.

Trochu viac alkoholu v krvi v tebe môže vyvolať ľútostivé chovanie, a tak radšej pi s mierou. Rovnako pozor na nové známosti. Je totiž viac ako pravdepodobné, že sa hneď na prvej porozchodovej párty s niekým zapletieš, výsledkom však je, že na druhý deň sa budeš cítiť len a len horšie. Nový známy či známa bude totiž naisto len náplasťou, takže ak už žúrovať, stráž si mieru vypitého alkoholu a vyhýbaj sa flirtom. Dobrá párty ťa po rozchode určite povzbudí, no bav sa tak, aby nebolo na druhý deň čo ľutovať. 

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Nakupuješ zbytočnosti

Máš veľa času a zrazu aj peňazí, keďže nemusíš chodiť na romantické večere, do kina či svojej (už bývalej) láske niečo kupovať. Tak ich ideš minúť na nové handry, ktoré ti zaručene spravia radosť, prípadne na tie najkalorickejšie potraviny, aké len existujú. Ani tejto činnosti sa mnohí rozídení nevyhnú, čo je zároveň určite lepšia „terapia“ ako chodiť každú noc na párty a robiť hlúposti.

Odporúčané
Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido Juraj a Martina majú otvorené manželstvo: Nemonogamia je v úprimnom vzťahu zábava. Vyvoláva väčšiu romantiku a zvyšuje libido 19. februára 2024, 16:30

Lenže nákup ďalších a ďalších vecí, ktoré ti vlastne ani netreba, ťa poteší len na chvíľu. Ak máš teda peniaze navyše, radšej si dopraj namiesto oblečenia či sladkostí niečo iné. Napríklad výlet na miesto, kde chceš už dlho ísť, no kvôli stereotypu vzťahu sa ti to doteraz nepodarilo. Očistou je vyraziť na výlet osamote, no pokojne skús presvedčiť najlepšieho kamaráta, súrodenca či obľúbenú kolegyňu, respektíve kolegu. Z výletu, prípadne zážitku hoci aj v rodnej krajine budeš mať skvelé spomienky a zaručene ti toto ťažké obdobie spríjemnia.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Ľutuješ sa

Rozchod je zmenou zaužívaného stavu, v akom sa obaja partneri doteraz nachádzali, a veľkým šokom. A to aj v prípade, ak sa dal očakávať a je logickým vyústením krízy či problémov. Nečudo preto, že človek sa ľutuje, plače a cíti sa nielen psychicky, ale aj fyzicky zle. To je normálne, pokiaľ to trvá chvíľu, pár dní. Avšak ľutovať sa celé týždne ti v ničom nepomôže. Rovnako ako prezeranie si spoločných fotografií či spomínanie na pekné chvíle. Alebo opačný extrém – ničenie všetkého, čo ti bývalého či bývalú pripomína.

Rozchod preto radšej ber ako ďalšiu životnú skúsenosť, z ktorej sa môžeš ponaučiť. A tiež ako určité obdobie, ktoré raz skončí a na teba čakajú lepšie časy. Hoci v tej chvíli si veľa ľudí myslí, že už ich nič dobré nečaká. Namiesto ľutovania sa preto začni venovať plánovaniu lepšej budúcnosti, práci na veciach, na ktoré predtým nebol čas, ale aj práci na sebe samom.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Stalkuješ

Zrazu nemáš prehľad o tom, čo tvoja bývalá láska robí, a to ťa možno štve. Kontroluješ preto sociálne siete, prípadne zaklínaš telefón, aby sa ti ozvala. Úplným extrémom je robiť si „prechádzky“ okolo bytovky či práce tvojej starej lásky v nádeji, že ju stretneš a možno si to rozmyslí.

Odporúčané
Osvoj si jednoduchý trik, ktorý ti pomôže zvládnuť aj náročné obdobia. Laci Strike a Street Dance Academy ti ukážu, ako na to Osvoj si jednoduchý trik, ktorý ti pomôže zvládnuť aj náročné obdobia. Laci Strike a Street Dance Academy ti ukážu, ako na to 12. februára 2024, 20:30

A hoci aspoň jednu z tých vecí robí asi každý, kto si prejde rozchodom, rýchlo na to zabudni. Jednak sa zbytočne ponižuješ a jednak sa potrebuješ posunúť ďalej. Nehovoriac o tom, že stalkovaním len márniš drahocenný čas, ktorý môžeš využiť na niečo zmysluplnejšie.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Presviedčaš a prosíš

Okrem stalkovania zvyknú niektorí ohrdnutí partneri skúšať ešte aj ďalšiu vec, ktorou sa však koniec-koncov len ponížia. Vyvolávanie či vypisovanie bývalej láske, či si to predsa len nerozmyslí, zväčša naozaj nezaberá. Extrémom je už potom len vyhrážanie. Lenže to môže byť znakom labilnosti a uznaj, že asi nikto nechce byť s tým druhým len z ľútosti.

Maj preto svoju hrdosť, bývalú lásku nekontaktuj, ak nemusíš, no zároveň nedrž v sebe krivdu. Vyrovnaní a sebavedomí ľudia sú atraktívni, čím si môžeš k sebe privolať niekoho, kto bude konečne stáť za to. A sebe dokázať, že si silný človek.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Snaží sa vyvolať žiarlivosť

Predpokladáme, že priateľmi na sociálnych sieťach ostanete aj po rozchode, veď predsa nie ste deti. Upútavaním pozornosti nasilu sa však naozaj môže stať, že ťa bývalý či bývalá už viac nebude chcieť mať medzi priateľmi. Nezvykneš chodievať na dovolenky či pridávať si na sociálnu sieť provokatívne fotky, no zrazu tak začneš robiť a tváriš sa až príliš šťastne? Takto však stratenú polovičku nevyprovokuješ, skôr to bude považovať za trápnosť. Nesnaž sa preto na seba strhávať pozornosť len preto, aby žiarlila.

Odporúčané
Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína Sľubujú lepšiu komunikáciu, iskrenie aj orgazmus. Týchto 5 hier musíš vyskúšať (nielen) na Valentína 2. februára 2024, 16:00

Naopak, ak sa ti podarí po rozchode rýchlo znovu postaviť na nohy a dosiahnuť pekný úspech, neboj sa ním (nie však okázalo) pochváliť na sociálnej sieti. U bývalej lásky si vyslúžiš rešpekt, že si silnou osobnosťou, ktorá sa nenechá len tak zlomiť. A ver tomu, že všade bude o tebe rozprávať len v dobrom. To je vždy lepšie, ako prechovávať voči sebe navzájom nevraživosť.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels

Sex s ex

Aj keď sa ti možno bývalá či bývalý neozýva, mnohým sa stáva, že po čase predsa len zavolá alebo napíše. Chce vedieť, ako sa máš alebo si ešte pripomenúť pár pekných chvíľ. Ani nevieš ako a zrazu skončíte v posteli. Ty v nádeji, že z toho možno opäť niečo bude, no tieto túžby po znovuzrodení mŕtveho vzťahu zväčša nie sú obojstranné.

Samozrejme, vyskytujú sa prípady, keď sa bývalí partneri na základe opätovne strávených intímnych chvíľok k sebe vrátia, no ak práve ty takéto šťastie nebudeš mať, hrozí ti len ďalšie a zrejme ešte väčšie sklamanie. Pamätaj na to, že ste sa kvôli niečomu rozšili a ak to nebola žiadna banalita, malo to svoj dôvod. Vstúpiť do tej istej rieky sa príliš neopláca. Sústreď sa preto radšej na to, že môžeš stretnúť niekoho lepšieho, no pletkami s bývalou láskou to len zbytočne predlžuješ.

Sex s ex, stalkovanie či prosíkanie: 8 vecí, ktorými si po rozchode prejde skoro každý
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia