Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2017, 15:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Experti tvrdia, že Apple schválne spomaľuje staršie iPhony. Namiesto výmeny batérie má firma vytvárať ilúziu, že treba kúpiť nový mobil

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Spoločnosť z Kalifornie čelí zaujímavým obvineniam.

Milióny užívateľov smartfónov od spoločnosti Apple zažívajú pravidelne pri predstavovaní novšieho modelu pocity, že ich súčasný mobil prestal fungovať tak rýchlo, ako dovtedy. Už množstvo konšpiračných teoretikov rozmýšľalo nad tým, či Apple spomaľuje svoje staršie modely schválne, ale nikto nikdy neprišiel so solídnym dôkazom, čo sa zrejme známej spoločnosti Geekbench z kanadského Toronta podarilo zmeniť. Zamestnanci spoločnosti sa detailne pozreli na výkon smartfónov od Apple po tom, čo sa množstvo ľudí sťažovalo, že ich starnúce smartfóny fungujú oveľa pomalšie, ako by možno mali.

Po prehliadnutí výsledkov z benchmark testovania zistili odborníci z Geekbench, že pri mobiloch so špecifickou verziou operačného systému iOS majú zariadenia so staršou batériou nižšie výkonnostné skóre. Aj keď sa kapacita batérie postupom času prirodzene znižuje, výkon procesora by nemal byť ovplyvňovaný rovnako, a tak by aj celkové výkonnostné skóre malo byť rovnaké bez ohľadu na vek batérie. Problém nastal v momente, keď užívatelia s nižším skóre a staršími batériami vymenili svoje batérie za nové kusy a ich výkon sa odrazu vrátil na štandardnú úroveň. Expert John Poole identifikoval ako dôvod priškrteného skóre aktualizáciu, ktorá mala vyriešiť problém s názvom „sudden shutdown“, pri ktorom sa iPhone 6 vypínal v momente, keď bola batéria stále nabitá na 50 percent. Spoločne s aktualizáciou podľa experta Apple priniesol aj výkonnostný limit, ak je kapacita batérie nižšia než špecifická úroveň, a pri používaní mobilu dostali novú notifikáciu.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Ak kvôli problému „sudden shutdown“ mobil trochu spomalil, užívatelia o tom vedeli vďaka notifikácii, ktorá ich upozornila, že smartfón pracuje v režime menej náročnom na batériu, avšak Poole objavil aj tretiu možnosť, pre ktorú Apple notifikáciu nepripravilo. Podľa neho Apple vytvorilo stav bez notifikácie práve preto, aby si užívatelia mysleli, že ich mobil je už príliš pomalý a treba ho vymeniť, aj keď by ho do normálneho stavu vrátila len výmena batérie. Zatiaľ nie je jasné, ako sa ku výsledku skúmania Geekbenchu postaví spoločnosť, avšak ďalší odborníci z brandže nechcú veriť, že by to bol úmyselný krok a skôr nižší výkon zvaľujú na nové verzie iOS, ktoré sú náročnejšie na starší hardware.   


Domov
Zdieľať
Diskusia