Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2017, 22:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Majster optických trikov nás prišiel zmiasť ďalším kúzlom. Ako vidíš čiernobiely tvar ty?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Špirála, oddelené kruhy či trasúca sa konštrukcia?

Určite si už pri prezeraní internetu a príspevkov na sociálnych sieťach narazil na skvelé a pútavé optické klamy. Možno však ani netušíš, že za obrovským množstvom z nich stojí len jediný človek. Ním je japonský profesor psychológie menom Akiyoshi Kitaoka, ktorý vyučuje, prednáša, no vedie i výskumy na univerzite v meste Kjóto. Na konte má už poriadnu hromadu vzrušujúcich optických klamov a drží sa zásadou držať všetko čo najjednoduchšie, no zároveň tak zapeklité, aby si prezerajúci človek jednoducho nemohol vysvetliť, kde je skrytá pointa bez toho, aby použil iné pomôcky, ktoré by mu všetko odhalili.

Akiyoshi prichádza s ďalším trikom, ktorý je v podstate dva v jednom. Na šedom pozadí vytvoril značné množstvo čierno-bielych kruhov, no naše oko ich vníma ako špirálu aj napriek tomu, že skutočne ide o pravidelné kruhy. Druhá časť je, že sa môže špirála časom začať triasť a hrkotať. Varujeme ťa však, že pri dlhšom prezeraní ťa veľmi rýchlo rozbolia oči a pokiaľ celú pointu nechápeš tak ako my, tak aj hlava. Samozrejme, celá finta spočíva v zmenšujúcich sa kruhoch a v špecifickom usporiadaní bielych i čiernych prúžkov, no je fascinujúce sledovať, čo podobné optické triky dokážu narobiť s ľudskou mysľou.


Majster optických trikov nás prišiel zmiasť ďalším kúzlom. Ako vidíš čiernobiely tvar ty?
Zdroj: Akiyoshi Kitaoka

Niektoré z jeho ďalších diel:







Domov
Zdieľať
Diskusia