Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017, 10:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mrazivé fotky z opusteného Černobyľu ťa nenechajú chladným. Miesto katastrofy je nepríjemné aj dnes

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Julie bola na mieste najväčšej európskej katastrofy úplne sama.

Černobyľská nukleárna katastrofa je veľmi nepríjemným, mrazivým a najmä citlivým momentom, na ktorý sa dá spomínať. Samotná katastrofa sa pritom udiala už veľmi dávno, presnejšie 26. apríla 1986 neďaleko ukrajinského mesta Pripyat. Masívny výbuch však zničil miesto až dodnes a experti predpokladajú, že oblasť nebude bezpečná po dobu približne najbližších dvadsaťtisíc rokov. Na podrobné preskúmanie a kompletné vyriešenie nezdarnej situácie s radiáciou si tak ešte počkáme poriadne dlhú dobu.

Samozrejme, tie najcitlivejšie časti sú schované pod vrstvami pevných a proti radiácii špecializovaných sarkofágov, a tak Černobyľ láka mnohých dobrodruhov na preskúmanie. Ukrajinská vláda otvorila okolie elektrárne už v roku 2011, a tak sa areálom často prechádza niekoľko desiatok turistov. Medzi nimi sa nedávno nachádzala aj Julie McDowall, ktorá sa však do areálu dostala úplne sama, vďaka čomu máš jedinečnú možnosť vychutnať si miesto obrovskej jadrovej katastrofy bez návalov ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia