Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2017, 16:03
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muži by mohli otehotnieť už zajtra, tvrdí odborník na pôrodnosť. Transgender matky budú chcieť procedúru vyskúšať

ZAUJÍMAVOSTI TEHOTENSTVO
Uložiť Uložené

Možnosti sú doslova nekonečné.

Svetový odborník na plodnosť a reprodukciu očakáva, že čoraz viac mužov po zmene pohlavia bude chcieť vyskúšať transplantáciu maternice, a tak už onedlho budeme môcť očakávať tehotné ženy, ktoré svoje životy začali ako muži. Doktor Richard Paulson, šéf organizácie American Society for Reproductive Medicine, predpokladá veľký rast záujmu o modernú trans medicínu, pretože ak bude mať žena, ktorá sa narodila ako muž, šancu porodiť svoje vlastné dieťa prirodzenou cestou, veľké množstvo z nich určite bude chcieť procedúru vyskúšať. Avšak, transplantácia maternice do cudzieho tela nie je v žiadnom prípade jednoduchou a banálnou operáciou, pretože si vyžaduje dlhší čas a veľkú precíznosť.

Aj napriek rozdielnej anatómii ženského a mužského tela, doktor Paulson nevidí biologický problém v umiestnení maternice do pôvodne mužského tela. Existujú síce komplikácie kvôli rozdielnemu tvaru panvy, ale miesta na maternicu je stále dosť. Okrem toho by trans matky museli svoje deti porodiť prostredníctvom cisárskeho rezu, pretože napriek dostatočnému miestu na maternicu neexistuje spôsob, aby sa dieťa dokázalo dostať von prirodzeným spôsobom.

Odporúčané
Lietanie s malým dieťaťom: aké dokumenty potrebuješ a prečo by dieťa nemalo sedieť na mieste pri uličke? Lietanie s malým dieťaťom: aké dokumenty potrebuješ a prečo by dieťa nemalo sedieť na mieste pri uličke? 9. júna 2023, 15:30


Na druhej strane, viacerí odborníci ako Julian Savulescu z Oxfordskej univerzity vidia v transplantácii maternice do tela trans matky zbytočný risk a dvojiciam odporúčajú radšej využiť možnosť náhradnej matky, pretože pri transplantácii existuje veľké riziko toho, že maternica tlak nevydrží a dieťa predčasne zomrie. Aj keď by teda bolo technicky možné transplantovať maternice do tiel žien, ktoré začali svoje životy ako muži, už zajtra, len čas ukáže, ako sa ku problematike postavia jednotliví lekári.

Domov
Zdieľať
Diskusia