Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2017, 12:20
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Štvordverové AMG GT? Áno, už v Ženeve spoznáme predobraz úplne nového rivala Panamery!

TECH
Uložiť Uložené

Pýcha značky Mecedes-AMG sa už čoskoro rozšíri o nový karosársky variant.

Merceceds-AMG prednedávnom rozšíril svoje portfólio verzií modelu GT o nové vyhotovenia. Jednak sme sa teda dočkali decentného omladenia pre nasledujúci modelový rok, zároveň ale došlo aj k predstaveniu nových prírastkov, ktoré obohatia ponuku o odlišné výkonnostné varianty, nehovoriac o príchode otvoreného roadstera. To však zďaleka nebolo posledné slovo, nakoľko už nejaký ten rok sa v kuloároch šepká o tom, že skôr či neskôr má na svet prísť aj 4-dverové GT-čko, teda akýsi konkurent rovnako nemeckému modelu Porsche Panamera. Zdá sa, že tieto zvesti sa už onedlho naplnia, nakoľko podľa posledných zákulisných informácií už na autosalóne v Ženeve spoznáme predobraz tohto počinu. Jeho sériovej podoby by sme sa mali dočkať už budúci rok, kedy by sa do ponuky bok po boku verziám GT, GT C, GT S či GT R mala zaradiť ako model s názvom GT4. Práve takto chystanú novinku zatiaľ médiá označujú, čo v konečnom dôsledku dáva aj význam a s najväčšou pravdepodobnosťou sa tak aj stane.

Štvordverové vyhotovenie bude pochopiteľne zdieľať motorizáciu z "klasickým" GT-čka, avšak zďaleka nepôjde len o predĺženú verziu s párom dverí navyše. Ako prvé treba podotknúť, že technicky bude novinka postavená na základe nového E 63 S. S tým príde teda nielen vyšší výkon, ktorý by mal byť vo vrcholných verziách možno až na úrovni 612 koní, ale tým pádom aj citeľne predĺžený rázvor. Správy hovoria o novej modulárnej platforme MRA (Modular Rear Architecture). Na tej bude mimochodom postavené aj nové CLS-ko, čo vo výsledku znamená, že oba modely budú najmä širšie a dlhšie než súčasná trieda E. To, že Mercedes-Benz už nepočíta s verziou CLS Shooting Brake je zrejmé dlhšie, no práve GT4-ka má byť modelom, ktorý do istej miery nahradí túto štýlovku. 4-dverové GT pritom nebude vozidlo kategórie 2+2, ale automobil so štyrmi plnohodnotnými miestami. Nemôžeme sa preto čudovať tomu, že úhlavným konkurentom bude práve nová Panamera, i keď viacerí očakávaný model radia aj na úroveň povedzme BMW M6 Gran Coupé či Audi RS7 Sportback.

Štvordverové AMG GT? Áno, už v Ženeve spoznáme predobraz úplne nového rivala Panamery!
Zdroj: www.carmagazine.co.uk

Samozrejme, Ženeva bude miestom, kde spoznáme len koncept, sériová podoba však na seba nenechá dlho čakať, a teda na trhu by sa mala objaviť už v roku 2018. GT4 sa má pýšiť atraktívnym dizajnom, širokým rozchodom kolies a prítomnosťou odľahčených materiálov. Zovňajšok ako taký sa na míle od 2-dverových GT-čiek vzďaľovať nebude. Ako už odznelo vyššie, pod kapotou nájdeme známy 4-litrový osemvalec biturbo, jeho potenciál bude však na rozdiel od ostatných GT-čiek putovať už v základe na všetky štyri kolesá. Pohon 4Matic bude okorenený aj nový Drift mód z nedávno predstaveného E 63 S. Aj tento faktor tak značne prispeje na atraktivite, nehovoriac o tom, že očakávané je nielen plošné navýšenie výkonú, ale aj akýsi novo-vyvinutý generátor, ktorý bude vedieť krátkodobo zvýšiť výkon o približne 20 koní. Čoraz viac sa pritom špekuluje aj o slabšom šesťvalcovom agregáte, navyše doprevádzaným hŕstkou elektrických koní. Či sa tak naozaj stane je na teraz otázne, v duchu dnešných trendov to ale nemusí byť vôbec nezmysel. V každom prípade, na teraz je okolo tejto novinky množstvo otázok, až čas ale ukáže, čo nemecká automobilka prinesie, rozhodne sa ale máme na čo tešiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia