Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2017, 21:44
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Čína bojuje so smogom stavbou vertikálneho lesa. Budovy pokryté stromami a kvetmi budú vytvárať kyslík a zároveň pohlcovať oxid uhličitý

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Návrh opäť pochádza od talianskeho architekta Stefana Boeriho.

Čínske mesto Nanking sa už čoskoro stane prvým miestom v tejto krajine, kde vyrastie fascinujúci projekt takzvaného vertikálneho lesa. V praxi ide o dve výškové obytné budovy, ktorých fasáda bude obsahovať tisíce stromčekov, stromov a ďalších rastlín schopných produkovať kyslík a absorbovať oxid uhličitý. O dizajn týchto budov sa postaral známy taliansky architekt Stefano Boeri a po dokončení v roku 2018 by mali obsahovať asi 3600 rôznych rastlín, pričom dohromady pokryjú plochu s rozlohou až 6000 metrov štvorcových. Čína sa už množstvo rokov trápi s neutíchajúcim smogom, a tak je každé podobné riešenie vítané. Rastliny pritom zvládnu absorbovať až 25 ton oxidu uhličitého každý rok a zároveň budú miestnych obyvateľov zásobovať 60 kilogramami kyslíka denne.

Stefano Boeri ani zďaleka nepatrí medzi nováčikov v tejto oblasti a budova s názvom Nanjing Towers nebude jeho prvým pokusom o vytvorenie vertikálneho lesa. Jeho návrhy sa zhmotnili napríklad v talianskom Miláne a po Nankingu budú v blízkej budúcnosti nasledovať aj ďalšie čínske mestá, pre ktoré je boj so smogom a znečisťovaním ovzdušia na prvom mieste.   

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30




Domov
Zdieľať
Diskusia