Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2017, 16:09
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Bratislave oplatí najviac?

REFRESHER UBER
Uložiť Uložené

Hopin, Liftago, Uber či Taxify? Po našom veľkom teste v tom budeš mať jasno.

Nie je to tak dávno, kedy sme v Bratislave mali iba dve možnosti, ako získať taxík. Prvou bolo zavolať otrávenej dispečerke, trpezlivo čakať, kým nájde voľného vodiča a potom dúfať, že ten nájde nás. Tá druhá? Zastaviť si auto za nekresťanské peniaze priamo na ulici.

V roku 2014 trh taxi služieb v hlavnom meste výrazne zmenila služba Hopin, ktorá spustila menšiu “revolúciu“, a to možnosť objednať si taxík cez mobilnú aplikáciu. Na všetko zrazu stačilo pár dotykov na obrazovke smartfónu.

Hopin avšak rýchlo získal silných konkurentov, nakoľko svoje aplikácie na Slovensku spustil aj americký Uber, české Liftago a naposledy v decembri 2016 na trh vstúpil estónsky start-up Taxify.

V redakcii Refresheru sme sa preto rozhodli tieto štyri aplikácie otestovať. V rovnakom čase sme si cez všetky 4 služby zavolali odvoz z rovnakej adresy do rovnakej destinácie. Okrem ceny, ktorá bude pre väčšinu z vás určite najdôležitejším kritériom, sme si posvietili aj na ďalšie atribúty spojené s používaním týchto aplikácií.

Test prebehol v stredu, 4. januára krátko po 11. hodine. Všetci štyria sme absolvovali rovnakú trasu z Kupeckého ulice do hotelu Sheraton v Eurovei.

Poďme sa teda pozrieť, ktorá aplikácia sa v Bratislave oplatí najviac.


PRED JAZDOU

Hopin

Inštalácia aplikácie je jednoduchá, nie je potrebná registrácia, hneď je tak možné objednať si taxík, čo pri iných aplikáciách nie je možné. Spomedzi testovaných má avšak aplikácia podľa nášho názoru najviac zastaralý dizajn a miestami nám dokonca sekala. 

Liftago

Po nainštalovaní je nutné zaregistrovať sa pomocou mobilného čísla alebo synchronizácie s facebookovým profilom. Liftago umožňuje platiť za odvoz vodičovi v hotovosti alebo sumu stiahne automaticky z kreditnej karty po vystúpení z vozidla. My volíme druhú možnosť, odosielame údaje o karte, za čo nám aplikácia stiahne 1 cent.

Uber

Rovnako ako pri predošlých službách, aj registrácia do Uberu je veľmi rýchla a jednoduchá. Aplikácia podporuje iba platbu pomocou kreditnej karty, preto je nutné službe poskytnúť svoje údaje. Musíme uznať, že aplikácia nás oslovila  skvelým dizajnom. Pravdepodobne najlepším zo všetkých.

Taxify

Inštalácia samotnej aplikácie nezaberie viac ako pár sekúnd, nasleduje registrácia, kde rovnako zadávame telefónne číslo, ktoré je následne overené aktivačným kódom. Po zadaní informácií potrebných k platbe, teda čísla kreditnej karty, môžeme začať využívať appku. Aplikácia je jednoduchá, dizajn je až nápadne podobný Uberu.

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Bratislave oplatí najviac?
Zdroj: refresher

OBJEDNÁVKA

Hopin

Na úvodnej obrazovke sa používateľovi zobrazí aktuálna poloha a najbližšie auto. V spodnom riadku stačí kliknúť na “pokračuj v objednávke”, zadať cieľ a aplikácia vypočíta odhadovanú cenu a dobu čakania. V našom prípade to bolo 3,50 až 4 eurá a odhadovaný čas príjazdu 3 minúty. V tomto bode nám Hopin ponúkol na výber, či chceme platiť v hotovosti alebo kartou. Volíme hotovosť, keďže sme si okrem najnižšej ceny dali medzi kolegami zároveň výzvu byť v cieli čo najrýchlejšie. Vodič nám bol následne pridelený automaticky. Počas čakania aplikácia ponúka možnosti zamávať na vodiča, napísať SMS, či zavolať mu.   

Liftago

Po zvolení, odkiaľ kam má naša cesta smerovať, nám aplikácia ponúkne možnosť vybrať si medzi vodičmi, ktorí sú v blízkosti. Pri jednotlivých vodičoch vidíme odhadovanú cenu, naše rozhodnutie však môže ovplyvniť aj hodnotenie vodiča či model auta. Možnosť výberu hodnotíme pozitívne a považujeme ho za výhodu. My sme si zvolili najlacnejšiu odhadovanú možnosť (3,80 eur). Aplikácia rovnako počas čakania umožňuje zavolať vodičovi. Čas čakania na vodiča bol rovný 6 minútam.

Uber

Na úvodnej obrazovke sa nám zobrazuje možnosť zadať cieľovú adresu alebo vybrať medzi poslednými zvolenými či obľúbenými adresami. Po zadaní adresy nám Uber ukáže najkratšiu trasu a odhadne výslednú sumu (v tomto prípade 2 až 4 eurá). Po menších patáliách s kreditkou (platnosť tej starej totiž kolegovi vypršala) je objednávka potvrdená a ihneď je automaticky priradený najbližší vodič s príjazdom do 5 minút. Aplikácia nám zobrazí meno, ŠPZ a model auta.  Chýba avšak farba vozidla, čo predošlé dve služby používateľovi ukážu. Pri Uberi treba byť zároveň opatrný vo vyťažených časoch, kedy aplikácia násobí výslednú cenu určitým koeficientom (napr. x1,5), aby prilákala viac vodičov na cesty. Používateľ je na všetko ale dopredu upozornený a zvýšenie sumy je nutné akceptovať.

Taxify

Systém objednávky je veľmi podobný Uberu, objednané vozidlo nám aplikácia našla ihneď, čas dojazdu bol avšak takmer 10 minút, teda najdlhší zo všetkých. To môže byť spôsobené najmä menším počtom vodičov, nakoľko je spoločnosť na trhu iba 2 mesiace. Odhadovaná suma bola medzi 2,50 – 2,80 eur. Rovnako ako pri Uberi, vo vyťažených časoch môže byť výsledná suma vynásobená vopred zobrazeným násobkom. 

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Bratislave oplatí najviac?

JAZDA A CENA

Hopin

Cesta bola bezpečná, vodič dodržiaval predpisy a jazdil opatrne. Výsledná suma bola najdrahšia zo všetkých štyroch testovaných. 

Celkový čas od objednania po príjazd: 11 minút

Konečná cena: 4 €   

Liftago

Šofér na nás pôsobil milo, auto bolo čisté a voňavé, šoférske zručnosti na vysokej úrovni.

Celkový čas od objednania po príjazd: 16 minút

Konečná cena: 3,90 €

Uber

Hoci si Uber vyslúžil kritiku najmä kvôli bezpečnosti a kvalite vodičov, naša skúsenosť s jazdou bola pozitívna. Aj keď bolo vozidlo cez Uber objednané ako posledné v poradí, do cieľa prichádzame ako prvý. 

Celkový čas od objednania po príjazd: 8 minút

Konečná cena: 2,61 €  

Taxify

Čisté vozidlo so spokojným vodičom nás bezpečne doviezlo do cieľa za najnižšiu sumu, avšak s najhorším výsledným časom. 

Celkový čas od objednania po príjazd: 17 minút

Konečná cena: 2,50 €  

Na rovnakej trase sme vyskúšali 4 rôzne taxislužby. Ktorá aplikácia sa v Bratislave oplatí najviac?


PO JAZDE

Hopin

Ihneď po ukončení jazdy je možné ohodnotiť vodiča, dokonca mu odoslať správu a poďakovať sa. Čo nám chýbalo, je fakt,  že nie je možné si pozrieť spätný náhľad trasy.

Liftago

Po jazde nám aplikácia dáva možnosť udeliť vodičovi hodnotenie, taktiež ale nevieme nikde nájsť možnosť pozrieť si históriu a smer absolvovanej trasy.

Uber

Táto služba nám okrem hodnotenia dala možnosť spätného náhľadu na absolvovanú cestu a taktiež viaceré funkcie ako napríklad nahlásenie straty.

Taxify

Appka ponúka možnosť dať vodičovi spätnú väzbu, hviezdičkové ohodnotenie a možnosť spätného náhľadu na všetky uskutočnené trasy.


ZÁVER

Ako je vidieť v našom teste, na rovnakej trase v rovnakom čase vie byť rozdiel v cene medzi rôznymi taxi aplikáciami výrazný. Najdrahšie v našom teste obstál Hopin a Liftago, niektorým používateľom avšak môže pri týchto službách vyhovovať fakt, že nie je nutné do aplikácie zadávať údaje o kreditnej karte. Uber a Taxify vo výslednej zaplatenej cene prvé dve spomenuté porazili, pri Taxify bol avšak čas od objednávky po vystúpenie z vozdila najdlhší, čo môže byť spôsobené menším počtom vodičov, nakoľko služba odštartovala iba v decembri minulého roka. Nech už sú teda tvoje kritériá pre výber tej správnej služby hociaké, veríme, že ti tento článok pomôže v rozhodovaní sa. 

Anketa:
Ktorú aplikáciu využívaš najčastejšie ty?
Hopin
Liftago
Uber
Taxify
Hopin
21 %
830 Hlasov
Liftago
4 %
141 Hlasov
Uber
54 %
2168 Hlasov
Taxify
22 %
860 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia