Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2016, 14:42
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Postaral sa o najkrajšie videá Slovenska, teraz Matúš potrebuje tvoju pomoc (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Podpor jeden z najzaujímavejších dokumentárnych projektov o našej malebnej slovenskej prírode.

Slovensko je nádherná krajina, či už si to priznáš alebo nie. O pravosti tohto faktu ťa už nejaký ten rok presviedča skrz fotografie a videá Matúš Lašan vystupujúci ako MLandscapes. Na prvom nádhernom videu (ktoré nájdeš na tomto odkaze) pracoval neuveriteľné tri roky, následne prišlo video druhé (pre jeho zhliadnutie klikaj sem), ktoré z jeho života ukrojilo „len“ 8 mesiacov. Materiálu ale stále bolo dosť, takže nasledovalo aj video tretie, ktoré nijako nezaostávalo za zvyšnými a dokázalo zahriať pri srdci každého Slováka. Na Matúšovu tvorbu sme nezabudli, takže je logické, že sa objavil aj v Parku (spomínanú časť nájdeš na tomto odkaze), kde sa poriadne o svojej vášni rozrozprával. Momentálne pracuje na novom projekte, ktorý je na slovenské pomery dosiaľ nevídaný. S ním ale potrebuje tvoju pomoc, takže nasledujúce riadky ti ozrejmia, o čo presne ide. 

Postaral sa o najkrajšie videá Slovenska, teraz Matúš potrebuje tvoju pomoc (Rozhovor)
Zdroj: MLandscapes

Ahoj Matúš, sme radi, že sa naše cesty opäť po určitej dobe stretli. Povedz našim čitateľom, ako sa ti momentálne darí?

V prvom rade vám ďakujem, že sa po dlhšej dobe môžem opäť objaviť na stránkach Refresheru. Čo sa týka môjho osobného života, posledných pár mesiacov je plných zmien. Nová práca, nová krajina, nové povinnosti, no nemôžem povedať, že sa mám zle. Stále sa vo voľnom čase držím svojho fotoaparátu a to mi pomáha prežiť aj tie ťažšie dni.

Mohol by si prosím ťa v skratke predstaviť svoj projekt 30 dní hrdinom, na ktorom momentálne pracuješ? 

Rád by som ním ľuďom formou dokumentárneho filmu priblížil našu najdlhšiu turistickú trasu - Cestu Hrdinov SNP. Chcel som zachytiť rozmanitosť našej krajiny, ale taktiež to, aký je život na 30 dní dlhom treku.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

O Ceste Hrdinov SNP sme vás na našom webe už informovali v našom staršom článku tu, takže len dodáme, že ide o najdôležitejšiu turistickú trasu v našej krajine, ktorá sa začína (alebo končí) od Duklianskeho priesmyku na severovýchode a postupne prechádza väčšinou významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas SNP a oslobodzovania krajiny na konci 2. svetovej vojny. Končí sa na Bradle, na ktorého vrchu sa nachádza Mohyla Milana Rastislava Štefánika. Práve z tohto miesta sa môžete vydať po Štefánikovej magistrále až na Devín. Celková dĺžka trasy sa tak pohybuje okolo 750 kilometrov a zvládnuť by ste ju mali za približne 25-28 dní. Cesta je zaujímavá hlavne tým, že okrem prechodov cez známe vrchy a pohoria, ako Čergov, Nízke Tatry, Veľká Fatra, Žiar, Strážovské vrchy či Malé Karpaty vo viacerých prípadoch schádza aj do miest, takže okrem nádherných výhľadov na našu malebnú krajinu môžete po ceste navštíviť aj mestá ako Bardejov, ktorého námestie je zapísané v svetovom kultúrnom dedičstve, Trenčín, no nič vám nebráni zájsť aj do Košíc či Prešova, keďže tieto dve mestá trasa obchádza.

Postaral sa o najkrajšie videá Slovenska, teraz Matúš potrebuje tvoju pomoc (Rozhovor)
Zdroj: MLandscapes

Dokumentárny film o Ceste Hrdinov ešte nikto pred tebou nenakrútil. Čo k tomu viedlo teba? Je vôbec možné natlačiť tak povediac celé Slovensko do jedného projektu?

Už aj v našich rozhovoroch som spomínal, že svoju fotografickú "kariéru" som začínal ako turista s fotoaparátom. Postupne to bolo čoraz viac o fotografii ako o turistike a postupom času mi tá turistická časť začala mimoriadne chýbať. SNPčku som už chcel prejsť v roku 2015, kedy som však opäť uprednostnil fotografovanie pred takto dlhou túrou. V decembri minulého roka som sa teda definitívne rozhodol, že na SNPčku nielen pôjdem, ale aj zdokumentujem. Mal to byť akýsi návrat ku koreňom. 

Kto sleduje tvoj profil vie, že pred nejakým časom si písal, že by si rád podstúpil niečo úplné nové až priam šialené, no sám sa na to necítiš. Išlo o tento projekt? Môžeš nám predstaviť dvojicu, ktorá s tebou na ňom pracuje? Prihlásili sa na výzvu, alebo ich poznáš odinakiaľ?

Prvotná myšlienka bola ísť na SNPčku sólo a popritom natáčať. Potom, čo som si skúsil, koľko by som toho musel niesť sám v batohu a aké náročné by bolo súčasne niečo natočiť, som sa rozhodol, že jednoducho potrebujem niekoho so sebou. Na svoju fanpage som teda zavesil výzvu, na ktorú reagovalo pomerne veľa ľudí. Spomedzi všetkých mi padli do oka Pali Láštic a Majka Prokipčáková. Paliho bude určite viac z vás poznať vďaka jeho skvelému časozbernému videu o Zázrivej, no a Maja ma zaujala najmä turistickými skúsenosťami, keďže pred rokom celú SNPčku už prešla a teraz bola odhodlaná prejsť ju opäť a taktiež rada fotila, čo sa mi zdalo ako ideálna kombinácia. Spoločne sme sa stretli až v deň nástupu na trasu, čo mohlo priniesť problémy, no nakoniec sme utvorili celkom dobrý tím a vzájomne sme sa dopĺňali nielen pri turistike, ale aj natáčaní.

Postaral sa o najkrajšie videá Slovenska, teraz Matúš potrebuje tvoju pomoc (Rozhovor)
Zdroj: MLandscapes

Cestu máte za sebou, teraz potrebujete peniaze na dokončenie celého projektu. Mnohých ľudí to asi bude zaujímať – na čo poputujú vyzbierané peniaze?

Bežne sa najprv získavajú financie a potom sa začnú riešiť ostatné záležitosti, no ja som sa rozhodol zariskovať a ísť na to naopak. Už pred nástupom na trasu sme vedeli, že ak budeme chcieť natočený materiál distribuovať ako plnohodnotný dokumentárny film, budeme potrebovať peniaze, ktoré sme nemali. Dobre som si uvedomoval, aká náročná Cesta Hrdinov SNP je a nechcel som na nás zbytočne vyvíjať tlak tým, že vyzbierame peniaze na niečo, čo možno nebudeme schopný dokončiť. Správne psychické nastavenie je totiž pri takto náročných trasách základom.  Teraz, keď sme trasu dokončili, vieme, že sme urobili maximum, čo bolo v našich silách a ostáva už len časť, ktorú úplne pod kontrolou nemáme - nájsť dostatok financií na dokončenie filmu. Tie by boli využité najmä na profesionálny komentár, zaplatenie hudobných licencií a pomoc pri postprodukcii, ktorú sami nezvládneme. 

Na záver ti dávam priestor, aby si svojim fanúšikom, prípadne ľudom, ktorí milujú Slovensko tak ako ty, zanechal malý odkaz.

Až teraz, keď ma situácia vyhnala za hranice Slovenska si plne uvedomujem, aká úžasne krásna a rozmanitá naša krajina je a ako veľmi mi chýba. Preto ak môžete tak choďte, užívajte a vychutnávajte si ju a nezabudnite ju chrániť, nech tu zostane aj pre ďalšie generácie.  A to je v podstate aj posolstvo celého projektu 30 dní hrdinom. Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí nás podporujú. Verím, že spoločne tento projekt úspešne dokončíme. 

Postaral sa o najkrajšie videá Slovenska, teraz Matúš potrebuje tvoju pomoc (Rozhovor)
Zdroj: MLandscapes

Pokiaľ by sa naozaj podarilo Matúšovi projekt dokončiť, vznikol by dokumentárny film, ktorý u nás doteraz nemal obdoby (a týmto nechceme znevažovať dokumentárnu prácu Pavla Barabáša). Trojica potrebuje na dokončenie snímky 2800 €, pričom na Startovači sa už vyzbieralo 88 % z nej. Je len na tebe, akou sumou sa rozhodneš prispieť (od 10-500 €), výsledkom pre teba bude minimálne samotný film, ktorý si budeš môcť stiahnuť a kedykoľvek pozrieť. A keďže si Matúš uvedomuje, že ľudia sú skeptickí na mačku vo vreci, pripája aj video s prosbou, v ktorom si od prvej minúty môžeš vychutnať nádherný zostrih z celej cesty. Podporiť projekt teda môžeš na tomto odkaze, a asi sám uznáš, že by bola škoda, keby nevznikol. 

Domov
Zdieľať
Diskusia