Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2016, 10:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Tesla vybudovala solárnu farmu, ktorá zásobuje celý ostrov. Ten viac nemusí spaľovať naftové barely

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Mali by sa i ďalšie oblasti inšpirovať?

Iba pred pár dňami obehla technologické weby správa o uzavretí zmluvy za 2,46 miliardy eur, v ktorej Tesla odkupuje jej takmer sesterskú spoločnosť - SolarCity. Podľa všetkého Tesla neodmysliteľne potrebuje najväčšieho lídra na trhu solárnych panelov a už jej viac nestačila pretrvávajúca spolupráca. Ich patenty, predovšetkým solárne dobíjanie, plánuje využiť v nadchádzajúcich elektromobiloch a na oslavu, respektíve medializáciu ich nákupu sa rozhodla zrealizovať projekt Tau Microgrid.

Tesla vybudovala solárnu farmu, ktorá zásobuje celý ostrov. Ten viac nemusí spaľovať naftové barely
Zdroj: www.youtube.com

Tau, ostrov vulkanického pôvodu nachádzajúci sa v súostroví Samoa, bol ešte donedávna závislý od 3 masívnych dieselových generátorov. Hoci neboli neustále v prevádzke, denno-denne spaľovali naftové barely s celkovým obsahom 1 136 litrov pohonných látok, pričom ročne sa táto hodnota vyšplhala až na 414 503 litrov, nevynímajúc fakt, že je ostrov odkázaný na nemalé dodávky lodnou dopravou. Je nám jasné, že v globálnom merítku ide o smiešnu hodnotu, avšak môžeme mať aspoň približnú predstavu o podobe nášho sveta v (snáď blízkej) budúcnosti. 

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Solárna farma sa skladá z 5 328 solárnych panelov, ktoré svoju prebytočnú energiu ukladajú v známych zásobárňach elektrickej energie určených pre väčšie objemy - Powerpack. Narozdiel od Powerwall-u určeného pre menšie i väčšie domácnosti dokážu zásobovať domácnosti na ostrove výrazne väčšou energiou, v tomto prípade až 6MWh. Počas jasnej oblohy sa dokážu plne nabiť za 7 hodín a v prípade zlých meteorologických podmienok bude ostrov plnohodnotne napájaný po dobu 3 dní. Síce má ostrov plochu slabých 44.31 km2 a počet obyvateľov zľahka prekračuje číslo 870, je zaujímavé sledovať ako sa vdychuje život podobným projektom. 

Tesla vybudovala solárnu farmu, ktorá zásobuje celý ostrov. Ten viac nemusí spaľovať naftové barely
Zdroj: www.youtube.com
Späť
Zdieľať
Diskusia