Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2016, 15:19
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Sľubná sólovka je vďaka najnovším vyjadreniam hlavy Marvel Studios ešte atraktívnejšia. O čom všetkom sa Kevin Feige rozpovedal tentokrát?

Premiéra mnohými očakávanej a zároveň aj nesmierne sľubnej komiksovky s názvom Doctor Strange, ktorá divákom predstaví magickú, veľmi silnú stránku Marvelu, sa už naozaj nezadržateľne blíži. No aj napriek tomu, že sme v priebehu doterajšej propagácie snímky videli hneď niekoľko skvelých trailerov, hromadu obrázkov a nazhromaždili pomerne úctyhodné množstvo informácií, existuje stále veľa aspektov, o ktorých nevieme zhola nič. To bude však po dnešku aspoň sčasti minulosťou, pretože k slovu sa po dlhšej dobe opäť raz dostal prezident Marvel Studios Kevin Feige a ako je o ňom dobre známe, nezabudol prezradiť ani zopár zaujímavých noviniek. Avšak, ešte predtým, než sa do toho pustíme naplno, dáme vám do pozornosti nedávno zverejnené video. Vďaka nemu si môžete vychutnať poriadnu porciu celkom nových záberov, zakončených jednou skutočne úsmevnou bodkou.

Po zhliadnutí vyššie priložených ukážok sa na nadchádzajúcu marvelovku naozaj nedá netešiť, čo poviete? Vráťme sa už ale späť k sľúbeným vyjadreniam. Viacerí fanúšikovia, ku ktorým sa dozaista radia aj niektorí z vás, si určite lámali hlavu nad tým, prečo učeníci a mágovia z tibetskej dediny Kamar-Taj, ako sa presne nazýva domov postavy známej pod menom The Ancient One (Tilda Swinton - Only Lovers Left Alive, Constantine), nezasiahli do priebehu takých dôležitých udalostí z MCU, akými bola napríklad invázia Chitauri v prvých Avengers či odhalenie veľkého sprisahania Hydry v dvojke Captain America. Nuž, Feige v tom má jasno:

Ľudia z tohto filmu zastavujú interdimenzionálne sily pred zničením samotnej reality. Vždy sme predpokladali, že mágovia majú na práci oveľa dôležitejšie veci, než nejaký konflikt v meste či práve vykrádanú banku. Oni na také záležitosti nemyslia. Snažia sa zachovať si ostražitosť, pretože ak stratia svoj zmysel pre realitu, už tu nebude žiadna banka na vykradnutie a ani žiadne mesto na dobývanie.

Ide o dosť presvedčivé a hlavne logické vysvetlenie. S niečím podobným sa však asi počítalo. Čo ale môže byť pre znalcov predlohy prekvapením, je skutočnosť, že Baron Karl Amadeus Mordo, známy tiež iba ako Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor - The Martian, Twelve Years a Slave), nebude v snímke zastávať úlohu záporáka. Pokiaľ pôvodný príbeh ani trochu neovládate, tak vedzte, že tento chlapík bol kedysi žiakom The Ancient One, ktorý prešiel na temnú stranu a nasledoval vlastné ciele. Plán zavraždiť svojho učiteľa mu ale prekazil Doctor Strange, a Mordo preto musel Kamar-Taj opustiť. Minimálne veľmi podobný vývoj postavy sa teda očakával aj v blížiacej sa sólovke. Aký dôvod stojí za takouto zmenou, zistíte už zo slov prezidenta Marvel Studios:

Mordo je na začiatku filmu Strangeov zástanca. Vidí jeho potenciál a je to práve Mordo, kto sa prihovorí u The Ancient One za prijatie Strangea. Pre túto sólovku sa tak Mordo stáva jeho partnerom a mentorom. Bolo to niečo, čo sme chceli oproti komiksu pozmeniť. V komikse sa nachádza hneď niekoľko vecí, ktoré sú pre moderného diváka príliš samozrejmé. Žiarlivý rival Baron von Mordo sa obráti proti Strangeovi v momente, keď začne vykazovať známky talentu - presne toto sme nechceli urobiť.

Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney

Marvel si však určite nechá dvere aspoň trochu pootvorené, a tak stále existuje aká-taká šanca, že sa z Morda ešte niekedy v budúcnosti stane záporák. A s Mordom na opačnej strane „zákona“ by už bol príchod démona menom Dormammu takmer stopercentne istý. Dormammu bol mág s pôvodne humanoidnou fomou, neskôr sa ale premenil do čistej mystickej energie, čo mu umožňovalo využiť jeho magické schopnosti efektívnejšie. Stal sa vládcom temnej dimenzie a Mordovým novým majstrom. Dormammu tiež dokáže posilniť iné bytosti tým, že im dá dodatočnú energiu. Takto napríklad pomohol Mordovi v boji proti Strangeovi. Pýtate sa, kam tým všetkým mierime? Feige totiž v jednom z rozhovorov nepriamo potvrdil, že nás vo filme čaká prinajmenšom zmienka buď o samotnom démonovi, alebo jeho dimenzii. Či ho však aj uvidíme, zatiaľ nevedno. Možno medzititulková, resp. potitulková scéna? To sa s veľkou pravdepodobnosťou dozvieme asi až v kine.

Presuňme sa na malú chvíľku k herečke Rachel McAdams (Spotlight, About Time). Ako si možno spomínate, už krátko po jej obsadení sa začalo na internete špekulovať o tom, či stvárni obľúbenú Cleu, a teda Strangeovu budúcu manželku (jej strýkom je už zmienený Dormammu), alebo skôr niektorú z postáv Night Nurse. Marvel sa síce rozhodol pre možnosť číslo dva, privedenie menej známej Christine Palmer však môže byť na prvý pohľad trochu zarážajúce. V komiksoch sa predsa nachádzajú aj iné, o čosi známejšie verzie Night Nurse (napríklad Linda Carter), tak prečo práve Christine? Kevin Feige neostal nemý ani v súvislosti s touto témou:

Chceli sme postavu s nohami pevne na zemi. Takú, ktorá by bola spojená so Strangeovým životom v New York City, v normálnom svete. Niekoho, kto by bol jeho kotvou v skutočnom svete a v jeho súčasnosti na začiatku filmu. Taktiež sme chceli postavu, ktorá sa môže postupom času vyjadriť k jeho charakterovej premene.

Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney

Avšak, takisto ako v prípade Morda, aj tu platí, že by sme Cleu mohli vidieť v možnom pokračovaní. Jej komiksová minulosť si to navyše vyslovene žiada. Pomaličky už ale mierime do finále, takže sme pre vás pred záverečnými riadkami vybrali ešte niekoľko krátkych faktov a zaujímavostí každého druhu, ktoré rozhodne stoja za pozornosť:

  • Režisér Scott Derrickson prezradil, že počas natáčania neustále očakával niekoho, kto sa ozve a povie: „Je to príliš bizarné a divné. To nemôžeme, toto je už za čiarou.“ Nikto sa ale nenašiel, a tak prekračovanie tej pomyselnej čiary pokračovalo aj naďalej.
  • Pre Derricksona bolo dôležité, aby nemusel vysvetľovať hranice medzi mágiou a vedou. Podľa Feiga je však západná veda akýmsi referenčným bodom, ktorý Strangeovi a divákom pomáha vykresliť jednotlivé súvislosti.
  • Scott tiež vďaka filmom ako Harry Potter či The Lord of the Rings pociťoval isté bremeno. Snažil sa totiž priniesť taký pohľad na mágiu a akciu, aký sa v kine ešte neobjavil. Zároveň sa však chcel vyhnúť súbojom, kde by po sebe oponenti strieľali iba nejaké obyčajné svetelné blesky.
  • Doctor Strange bude rozhodne obsahovať aj humor. Derrickson uviedol: „Je tam Benedict. Ako to nemôže byť vtipné?“
  • Režisér prirovnal tón snímky viac k dvojke Captain America než ku Guardians of the Galaxy. Oba počiny navyše patria k jeho najobľúbenejším z MCU.
  • Sólovka Doctor Strange predstaví aj tzv. Sling Rings, čo sú akési magické doplnky, ktoré sa používajú na vytváranie portálov. Alexandra Byrne navrhla pre každú postavu jedinečný kus. Takisto sa postarala o niekoľko odlišných kostýmov, reprezentujúcich postupné fázy tréningu v Kamar-Taj. Strange sa, samozrejme, objaví vo viacerých z nich.
  • Scott sa v súvislosti so záporákom menom Kaecilius (Mads Mikkelsen - Casino Royale, seriál Hannibal) vyjadruje veľmi opatrne. Opísal ho ako „muža nápadov“ a zmienil iba toľko, že chcel postavu zakorenenú v reálnom svete.
  • Kaecilius verí, že The Ancient One nehovorí pravdu ohľadom svojich magických učení. Vraj utajuje tajomstvá, ktoré by sa utajovať nemali. Záporák aj jeho učeník veria, že ak iná dimenzia absorbuje tú našu, nemusí to byť nevyhnutne zlé. Mohlo by to viesť k výhodám, akou je napríklad nesmrteľnosť.
  • Strangeov ikonický plášť bude oproti predlohe malinko pozmenený. V komikse má veľmi vysoký golier a pokiaľ by bola použitá identická verzia, nebolo by možné vidieť tvár herca.
  • Strange sa v priebehu snímky nestane úplne skromným. Ku koncu bude stále pomerne nafúkaným a ešte viac osamelým. Uvedomí si však existenciu väčšieho dobra a zistí, že svet sa netočí iba okolo neho.
  • Aj postava Wonga, ktorú zhodou okolností dostal Benedict Wong (Sunshine, seriál Marco Polo), bude málinko odlišná. Namiesto Strangeovho komiksového pomocníka sa tak dočkáme majstra bojových umení a ochrancu starobylých textov.
  • Rekvizitár Barry Gibbs potvrdil, že Strangeov mystický amulet s názvom Eye of Agamotto v sebe ukrýva malý objekt, nápadne sa podobajúci na Infinity Stone. Nič zatiaľ nie je potvrdené oficiálne, no rečí ohľadom prítomnosti ďalšieho Gemu práve v tejto sólovke pribúda čoraz viac a viac.
  • Cumberbatch spomenul v jednom z rozhovorov slovo „Illuminati“, čím možno nechtiac odhalil ďalší veľký príbeh z MCU. Ide o tajnú organizáciu zloženú z niekoľkých najvyššie postavených a politicky najmocnejších superhrdinov sveta (okrem Strangea boli ďalšími pôvodnými členmi aj Iron Man, Mr. Fantastic, Professor X, Black Bolt a Prince Namor). Táto skupina operovala v úzadí a manipulovala udalosťami sveta Marvelu.
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney

Čo sa samotného príbehu týka, uvidíme v ňom svetoznámeho neurochirurga Stephena Strangea (Benedict Cumberbatch - The Imitation Game, seriál Sherlock), ktorého život sa jedného dňa zmení po strašnej dopravnej nehode. Tento incident mu totiž znemožní používať ruky. Keď mu už nepomôže ani tradičná medicína, je nútený hľadať nádej niekde inde, a tak sa vydá na odlúčené mystické miesto známe ako Kamar-Taj. Čoskoro však zisťuje, že tibetská dedina nie je iba chrámom uzdravenia, ale aj základňou pre boj s temnými silami, ktoré chcú zničiť realitu. A Strangea, vybaveného novými magickými schopnosťami, čaká jedno veľmi dôležité rozhodnutie. Vráti sa k pôvodnému životu plného bohatstva a slávy, alebo sa všetkého vzdá a bude brániť Zem ako najmocnejší mág vo vesmíre?

Režíruje Scott Derrickson (Deliver Us from Evil, Sinister), pričom k filmu bol prizvaný dokonca aj fyzik Sean Carroll, ktorého úlohou bolo vymyslieť pre hlavnú postavu adekvátne limity či uveriteľné podmienky. O hudobnú zložku sa postará talentovaný Michael Giacchino (nové Star Trek filmy, animák Up - Oscar za najlepšiu hudbu) a na scenári sa okrem vyššie spomínaného režiséra podieľal aj C. Robert Cargill spolu s Jonom Spaihtsom. Snímka vtrhne do našich kín už 3. novembra 2016 a pokiaľ sa o nej chcete dozvedieť ešte viac, vstúpte už klasicky do tohto vlákna.

A v úplnom závere určite nevynechajte ani bohatú nádielku najnovších plagátov.

Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Doctor Strange otvorí magickú stránku MCU, predstaví ochrancov reality a odhalí ďalší Infinity Stone
Zdroj: Marvel/Disney
Domov
Zdieľať
Diskusia