Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2016, 20:38
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Messenger konečne prichádza so šifrovanými správami. Vaše konverzácie budú dostatočne zabezpečené

TECH
Uložiť Uložené

O svoje súkromie sa viac nemusíte báť.

Bezpečnosť na internete je v dnešnej dobe naozaj dôležitý aspekt všetkých internetových aplikácií a služieb. Na prvom mieste je rozhodne bankový sektor, avšak ani odosielanie súkromných správ, fotografií či videí prostredníctvom najznámejších sociálnych sietí by nemalo byť "voľne" dostupné užšej verejnosti, povedzme bezpečnostným zložkám či samotnému vedeniu siete. Po vzore end-to-end šifrovania aplikovaného vo Whatsapp, ktorý mimochodom patrí Facebooku, a zároveň Viberi nasledujúcemu WhatsApp v tesnom závese, sa aj Messenger dočká tejto aktualizácie.

Hoci ide o update, ktorý nebude môcť postrehnúť a teda nebude mať žiadny vplyv na chod aplikácie, je to veľký a potrebný krok vpred. End-to-end, v preklade šifrovanie medzi koncovými užívateľmi, značí, že k obsahu vašich správ budete mať prístup len vy ako odosielateľ a zároveň príjemca. Iba váš účet bude poznať kryptografický kľúč a teda k obsahu správ nebude mať prístup ani samotný Facebook, napriek tomu, že ich bude skladovať na svojich serveroch. Výhodou je, že každá nová správa ponesie svoj vlastný šifrovací kľúč, táto funkcia nesie názov PFS - perfect forward secrecy (perfektné prenosné tajomstvo). 

Samozrejme, pokiaľ vaše heslo zodpovedá prvým dvom kolónkam z občianskeho preukazu, mali by ste mať i naďalej strach o vašu bezpečnosť, či už máte správy šifrované jedným z najlepších zabezpečení alebo nie. "Chceli sme, aby ste sa ubezpečili, že robíme, čo môžeme, aby četovanie bolo súkromné a bezpečné," tvrdí produktový manažér Tony Leach. Beta-aktualizácia pre malú skupinu ľudí odštartuje už dnes, pričom globálny update by nemal prebehnúť neskôr ako do konca leta, prípadne začiatku jesene.

Messenger konečne prichádza so šifrovanými správami. Vaše konverzácie budú dostatočne zabezpečené
Zdroj: www.wired.com
Anketa:
Využívate kvôli absentujúcemu end-to-end šifrovanie Whatsapp, Viber či iMessage?
Áno
Nie
Áno
38 %
393 Hlasov
Nie
62 %
642 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia