Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2016, 19:43
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Stredoškolák hádzaním fľaše plnej vody pobláznil celý internet. Čo sa za Water Bottle Flip Challenge skrýva?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ide len o ďalšiu zábavku z nudy alebo o zmysluplný projekt?

Internet v poslednom období zaplavujú rôzne virálne výzvy, ktoré si veľmi často natoľko šialené a pritiahnuté za vlasy, že pokusným jedincom, ktorí ich vykonávajú, vo väčšine namiesto úžitku a dobrého pocitu poskytujú bolestivé a iné nepríjemné pocity. Spomínate si ešte na Ice Bucket Challange? Nie je tomu tak dávno, čo sa ľudia začali oblievať ľadovou vodou preto, aby pomohli ľuďom s amyotrofickou laterálnou sklerózou - degeneratívnym ochorením mozgu charakteristickým ochabovaním svalstva a strate kontroly nad činnosťou vlastného tela. Svojská a pritom zaujímavá iniciatíva sa v priebehu niekoľkých týždňov zvrhla iba na prosté liatie si vody na hlavu bez toho, aby sa niekto zamyslel nad tým, kde sa ukrýva podstata celej výzvy.

Od IB Challenge ubehol nejaký ten čas. Ďalších podobne uletených, často životunebezpečných aktivít, sme na internete mohli nájsť viac ako dosť a venovať im pozornosť by bola zbytočná strata času. Pokiaľ ste v dnešnej pretechnizovanej dobe prítomní na dennej báze na internete, zvlášť na sociálnych sieťach Facebook a Instagram, iste vám neunikli videá ľudí, ktorí sa začali nakrúcať v okamihu, keď hádžu fľašu plnú vody na stôl tak, aby dopadla ,,na stojáka" na rovnú plochu stola. Keď som videl prvé podobné video, ťukal som si na čelo a v duchu sa sám seba pýtal, čo sa za tým všetkým skrýva? To naozaj sú dnešné deti mentálne tak skazené? Doľahol na nich po dlhšom čase brainwash prítomný v médiách, nedostatočná výchova a zlý výber kolektívu priateľov? A tak som začal pátrať.

Za celým týmto šialenstvom stojí Mike Senatore, študent strednej školy na Ardrey Kell High School. Záznam jeho krátkeho vystúpenia na tamojšej školskej talentovej súťaži vyvolal u prítomných divákov, a následne u komunity YouTuberov mimoriadny ohlas. Bol to počiatok tzv. Flip For a Cure, aktivity, ktorú Mike spustil na zbierku peňazí pre American Cancer Society, ktorá sa podieľa na výskume a starostlivosti o ľudí s rakovinou. Prečo práve pre túto spoločnosť? Odpoveď je veľmi prozaická. Mike vo svojich trinástich rokoch na následky nádorového ochorenia stratil svojho milovaného otca a rozhodol sa vzdať hold jeho osobe a pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú, niečím, čo je zaujímavé, neopozerané a ľahko zrealizovateľné. A tak sa zrodil Water Bottle Flip Challenge.

V súvislosti s celou výzvou musíme spomenúť istého výrobcu minerálnych vôd, ktorý sa rozhodol darovať väčšiu sumu peňazí, ktorej konečná výška mala byť zrejmá na základe počtu úspešne zvládnutých pokusov s fľašami. Mike mal k dispozícii 10 fliaš a za každú úspešne hodenú mal dostať 1000 amerických dolárov na podporu svojej kampane. Po úspešne zvládnutých pokusoch sa ale ošiaľ rozbehol naplno. Od tohto momentu sa konalo niekoľko dobročinných akcií, kde sponzori z radov rôznych firiem podporili úspešných hádzačov symbolickou sumou určenou na podporu Mikovej aktivity. Mike chcel pri všetkej skromnosti vyzbierať aspoň 100 000 dolárov, čo sa mu napokon aj úspešne podarilo. Pokiaľ chcete projekt podporiť aj vy, môžete tak urobiť tu.

Odvtedy na dennej báze pribudne aspoň niekoľko videí ľudí, ktorí sa neskutočne tešia z toho, ako ich fľaša zaujala želanú polohu a vyzývajú ďalších svojich priateľov k podobnému činu. Preto, ak budete mať náhodou pocit, že ide opäť o zábavku pritiahnutú z vlasy, môžete si byť istí, že sa aspoň symbolicky zapojíte k dobrej veci. Kto mohol tušiť, že sa aktivita jedného z miliónov stredoškolákov na celom svete stane hitom posledných týždňov?  

Domov
Zdieľať
Diskusia