Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2016, 13:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ušný maz, spermie či sliny: V našom tele môžeme mať až 30 rôznych tekutín

ZAUJÍMAVOSTI ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Je ich naozaj dosť. Poznáte aspoň polovicu?

30 telesných tekutín v človeku je naozaj dosť. Aspoň polovicu väčšina ľudí nebude ani poznať. Ale schválne, počuli ste už o komorovom moku? A o chýmuse sme informácie zachytili možno tak na jednej biológii.

Materské mlieko

Alebo na čom ste vyrastali. V Európe ženy priemerne koja 6 mesiacov, v niektorých kultúrach to dávajú aj do siedmeho roku dieťaťa. Materské mlieko má pre dieťa poskytnúť všetky potrebné látky na život a vývin. Zaujímavé je aj umiestnenie mliečnych žliaz - na hrudi. U väčšiny cicavcov sú totiž bradavky v okolí slabín. Primáty (tj. aj človek) totiž majú pud si dieťa často privinúť k sebe. Kým ľudia majú dve bradavky (niektorí tri), také prasa ich má šestnásť. Kvalitu mlieka môže ovplyvniť antikoncepcia či dokonca cisársky rez. No a tvorí sa procesom zvanom laktácia, alebo inak povedané, do vody postupne dáme veľa tukov, bielkovín cukrov a minerálov. Vlastne taká malá továrnička.

Ejakuláty

Teraz niečo pre mužov. Spermie, semenná plazma a preejakulát, zmes tiež známa ako ejakulát. Snáď každý vie, že spermie sa produkujú v semenníkoch. No a k nim sa v semenných vačkoch pridá práve semenná plazma a vzniká to, čo podľa štatistík vylezie zo všetkých mužov za deň takmer 1,8 miliardy-krát. Semenná plazma čiastočne spermie izoluje od vonkajšieho prostredia, a tak sú schopné aspoň istý čas prežiť a prípadne aj oplodniť vajíčko. V jednom mililitri (jedna ejakulácia = cca 3 ml) bielej kašičky je cez 60 miliónov spermií, okolo roku 1900 to bolo v priemere okolo 80 miliónov. Práve elektromagnetické vlnenie, chemický smrad či horúci notebook v lone majú na tvorbu spermii negatívny vplyv. Rozbijeme si aj jeden mýtus - neplodnosť neznamená, že vaše spermie sa vlečú. Neplodní budete, ak je v 1 ml pod 20 miliónov spermií. Čo sa týka zloženia, semenná plazma je mierne zásaditá, obsahuje tiež množstvo bielkovín...
Ženská varianta sa nazýva ženský ejakulát, cukornatá zmes preskúmaná až v 17. storočí. Pri pohlavnom styku tiež dochádza k tvorbe lubrikačnej tekutiny, ktorá zvlhčuje inkriminované miesta. Tú okrem vody tvorí z nemalej časti aj močovina a pred ňou sa dostane na povrch ešte poševný sekrét.

Krv

Najdôležitejšia telesná tekutina je zložená z krvnej plazmy a buniek. Krvnú plazmu tvorí hlavne voda a bielkoviny. V našom tele je rekordmankou, tvorí totiž 90% objemu krvi. Krv slúži primárne na prepravu látok do buniek. V tele jej máme 4-6 litrov a môže tvoriť až 8% celkovej hmotnosti (60 ml/kg). Ženy môžu mať aj o liter krvi menej ako muži.
V krvi máme tri základné typy buniek: červené krvinky (erytrocity), ktoré slúžia na prepravu plynov. Tie obsahujú hemoglobín - práve ten sa o tie plyny stará - vďaka ktorému je naša krv tmavočervená. Na to, že ho v krvi nie je ani percento, slušný výkon. Biele krvinky (leukocyty) sa starajú o imunitný systém a bojujú proti vírom, baktériam... Mnohí si ich iste budú pamätať ako bielych policajtov v detskom seriáli Bol raz jeden život. Existujú ešte krvné doštičky (trombocyty) a tie sa radi zhlukujú a môžeme ich vidieť napríklad ako chrastu - zrážajú totiž krv a zabránia jej unikaniu do pár minút. Ak by sa vám teraz prestali tvoriť krvné doštičky, je veľmi pravdepodobné, že do pár dní vykrvácate. Vážte si trombocyty!

Ušný maz, spermie či sliny: V našom tele môžeme mať až 30 rôznych tekutín
Zdroj: girl-of-victory.cz

Sklovec

Priehľadná, číra a bezfarebná kašička v oku. Vypĺňa cez dve tretiny očnej gule. Sklovec je jedna z mála telesných tekutín, ktorá sa vám práve netvorí. Vzniká totiž len v embryonálnom období a neregeneruje sa. Sklovec obopína bielko a krížom cez neho prechádza sklovitý kanál. Ten na vnútornej strane ústi priamo do zrakového nervu a opačne do šošovky. Sklovec tvoria voda (ako inak), bielkoviny, soľ a kyselina hyalurónová (poznáme z reklám na kozmetiku). Medzi šošovkou a rohovkou sa zasa nachádza komorový mok - zložením takmer zhodný so sklovcom, dokáže sa však dotvárať.
Sklovec nám udržiava v oku tlak a tvar a tiež tlačí na slzné žľazy. Slzám a karpinám sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku.

Ušný maz, spermie či sliny: V našom tele môžeme mať až 30 rôznych tekutín
Zdroj: cezmina.sk

Ušný maz

Ušný maz, ušný med alebo tiež obľúbený degustačný objekt niektorých indivíduí. Ako už názov napovedá, nachádza sa v uchu - konkrétne v tom vonkajšom. Jeho hlavnou časťou je totiž zvukovod s mimoriadne citlivou pokožkou. Ušný maz túto pokožku chráni a vyživuje. Udržuje v uchu ideálne prostredie, predovšetkým vlhkosť. Nadmerná tvorba ušného mazu môže spôsobiť ušné zápaly a ničiť sluch a v tých lepších prípadoch stačí ucho prefúknuť či zvlhčiť.
Väčšina ľudí používa na čistenie ušného mazu ušné tyčinky - s tými však veľmi opatrne - šanca, že si prasknete bubienok je síce malá, ale poškodiť si kožu v uchu naozaj príjemné nie je.

Sliny

Alebo tiež výplod slinných žliaz. Čo ste to práve prehltli? Sliny sú takmer čistá voda, tráviace enzýmy a vodivé minerály (elektrolyty). Práve tráviace enzýmy sú tá najpodstatnejšia časť - sliny uľahčujú prvé kúsance. Už pri prežúvaní sa totiž enzýmy vrhnú na jedlo a rozkladajú napríklad taký škrob či tuky. Dokážu tiež spôsobiť nepríjemnosti pri drogovom teste a sliny majú tiež čiastočne dezinfekčné účinky. Okrem iného, že chránia naše zuby pred zubným kazom si napríklad množstvo živočíchov líže rany. Ak je človek mimoriadne slinný, zvládne za deň vyrobiť aj 2 litre.

Medzi telesné tekutiny patria aj kožný maz, ktorý udržuje vlhkosť pokožky, či mozgomiešny mok, ktorý má na starosti vyživovanie nervovej sústavy. Výrazne rozšírenejší je hlien - či už zachytáva nečistoty v nosnej dutine (inak známe ako sopeľ), alebo chráni žalúdok či pažerák, aby sa sami nestrávili spolu s jedlom. To sa zasa deje žalúdočnými šťavami (agresívny mix kyseliny chlorovodíkovej). Ak vášmu telu nejaká látka zrovna nevyhovuje, prídu na rad zvratky. V prípade úspešného trávenia vyjde zo žalúdka zasa chýmus - ten je kvôli žalúdočným šťavám veľmi kyslý, preto ho neutralizuje pankreatická šťava. Po chýmuse prichádza ešte trávenina - dôkladnejšie strávená, kedže v žalúdku bola o čosi dlhšie. Po jej príchode do tenkého čreva nastupuje žlč, tá pomáha vstrebať tuky do steny čreva; za deň jej vytvoríme až liter. Jedlo sa pomocou cievnej sústavy dostane až k bunkám, ktoré oddeľuje tkanivový mok, pri bunkovom delení sliz. K narodeniu dopomáha aj plodová voda, tá plod jednoducho obklopuje. Keď už sú látky v samotnej bunke, ich transport zabezpečuje cytoplazma. V jedle je okrem živín tiež veľa vody, preto sa v obličkách tvorí moč. Toho náš močový mechúr udrží až 600 ml. Omnoho ľahšie sa von z tela dostáva pot, ktorého jedinou úlohou je ochladzovať organizmus.

V boji proti infekciám nám pomáha imunitný systém - a keď to nevychádza, pri infekcii sa vyplavuje hnis a v prípade pľúc to rieši alveolárna tekutina. Samotnej imunite asistuje lymfatický systém, v ktorom lymfa odvádza škodlivé látky, alebo prenáša tukové kvapôčky.


Už v 2. storočí tvrdil Galén (rímsky lekár), že čokoľvek na sebe dokážete olízať, aspoň z časti to bude voda z vášho tela. Aj keď vtedy napríklad o pankreatickej šťave asi ešte nevedeli.

Anketa:
Zvládli by ste na skúške vymenovať aspoň DESAŤ telesných tekutín?
Určite áno!
Snáď hej. V najhoršom 8 a pol.
Bez šance.
Určite áno!
40 %
1425 Hlasov
Snáď hej. V najhoršom 8 a pol.
44 %
1585 Hlasov
Bez šance.
16 %
573 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia