Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2016, 16:21
Čas čítania 0:00
Jakub P.

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

REFRESHER RED BULL
Uložiť Uložené

Vďaka Red Bull Music Academy sa producent a DJ NobodyListen stretol s bývalým prezidentom G.O.O.D. Music, teraz sa pripravuje na koncert v Toronte a posiela svoje beaty The Weekndovi.

Zakaždým, keď sa na slovenskej alebo českej scéne zrodí nejaký hudobný talent, ktorému sa podarí preraziť, sme veľmi radi. V posledných rokoch táto definícia presne vystihuje aj českého DJ-a a producenta Jakuba "NobodyListen" Stracha. Nadaný 21-ročný hudobník má za sebou viac než vydarený rok, kedy mu vyšli viaceré projekty na čele s albumom Yet., ktorý vzišiel zo spolupráce s ďalším obrovským talentom, spevákom Václavom Roučkom pod ich spoločným zoskupením VR/NOBODY. Skvelé obdobie s číselným názvom 2015 zakončil NobodyListen prijatím pozície ambasádora Red Bull Music Academy pre Česko a Slovensko. O tomto projekte, ktorého sa sám predtým zúčastnil a ktorý mu pomohol dostať sa tam, kde je, avšak i o tom, aké veľké veci, vrátane tých so zahraničnými menami, chystá do budúcnosti, nám porozprával v rozhovore nižšie. Chceš vedieť, ako takmer zažil videohovor s The Weekndom? Tak čítaj.

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

Ahoj, Jakub. Začal by som otázkou ohľadom Bass Campu, čo je akoby lokálna obdoba celosvetovej Red Bull Music Academy. Čo ti tvoja účasť na tomto jedinečnom projekte, kde sa pod jednou strechou stretne niekoľko producentov, dala a kam to posunulo teba po hudobnej stránke?

Ahoj. Mal som z toho hroznú radosť. Za prvé preto, lebo projekt Red Bull Music Academy som už dlhú dobru predtým sledoval, je to niečo, čo funguje viac než 10 rokov. Vždycky som k tomu mal rešpekt a rešpektoval som všetky veci, čo robia, takže som si vážil, že som tam bol pozvaný, keďže z Česka sme tam boli len štyria. Bol to hrozný zážitok. Bolo to asi po prvýkrát v živote, kedy som sa objavil vo veľkom priestore, kde bolo vybraných 12 hudobníkov z Česka a Slovenska a všetci spolu tvorili. Všetci sedeli pri stole, pri nástrojoch a tvorili hudbu. Bolo to strašne zaujímavé v tom, že sa tam jednoducho skladalo a neriešilo sa, kto robí aký žáner, ľudia tam proste chceli komponovať. Druhá vec je, že som tam stretol môjho veľmi ceneného producenta Hudsona Mohawkea, ktorý tam mal prednášku a večer aj hral. Je to pre mňa veľká osobnosť, ktorého produkcie boli aj na Yeezusovi. Sedeli sme spolu pri jednom stole a jedli a večer som s ním hral v jednom klube. Aj v tomto je Red Bull Music Academy geniálny, že stretneš popredné postavy, ktoré by si inak nemal šancu stretnúť.

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

Nasledoval Paríž. Bol si aj v hlavnom meste Francúzska na veľkej celosvetovej Red Bull Music Academy. Priblížil by si nejako tamojšiu atmosféru a aké to bolo zažiť ju na vlastnej koži? Čo ťa dostalo a čo tam ľudia, ktorí uvažujú nad prihlásením do RBMA, môžu zažiť?

Dúfam, že to nebude znieť ako nejaká platená reklama (smiech), ale bolo to naozaj super, bol to životný zážitok, pretože som prišiel do krásnej budovy v centre Paríža, v ktorej bolo postavených 14 štúdií a bolo tam 60 hudobníkov z celého sveta. Tam si proste stretol speváčku z Nigérie, producenta z USA, gitaristu z Toronta a všetci boli zatvorení v jednej budove a spoločne skladali. Bolo to fakt neuveriteľné, tá atmosféra bola hrozne inšpiratívna. Všetci tam prišli niečo tvoriť a hlavne všetci sú zaujímaví a produktívni ľudia. Druhá vec, čo bola super, stretol som sa s teraz už bývalým prezidentom G.O.O.D. Music, Che Popem, a bavil som sa s ním, plus tam mal aj prednášku. To bolo hrozne zaujímavé, pretože ja som napríklad nevedel, že tento človek stojí za prvým albumom The Weeknda a že produkoval tracky Westovi. Stal sa mi ale aj úlet, že som stál pri jednom štúdiu a okolo mňa šli dvaja týpci nesúci stôl a keď som sa zadíval bližšie, zistil som, že sú to Modeselektor. Je fakt neuveriteľné, koľko ľudí sa tam dokáže stretnúť a vždy, keď sa na to pozriem spätne, mám chuť niečo tvoriť. 

NobodyListen a Che Pope.

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

Nedávno si sa stal ambasádorom Red Bull Music Academy pre Česko a Slovensko. Mohol by si našim čitateľom bližšie priblížiť, čo sa pod týmto titulom skrýva a či si už predtým, napríklad po Bass Campe 2014, chcel hľadať talenty na našom území?

No hlavné je to, čo si už v otázke prezradil - naberanie a skauting nových talentov do tohto projektu, pretože tí ľudia o tom často nevedia alebo sa tam hanbia prihlásiť. Hovoria si, že na to nemajú, avšak to je úplne zbytočné. Naozaj sledujem hudbu, čo sa tu, v Česku a na Slovensku, tvorí a poznám desiatky fakt dobrých hudobníkov, ktorí by sa do tohto projektu hodili. Moja úloha je teda týchto ľudí oslovovať, povedať im, že teraz je nový ročník v Montreale a že naozaj majú šancu sa tam uchytiť a zažiť niečo neuveriteľné. Potom je to, samozrejme, aj všetko ohľadom aktivácie RMBA v Česku a na Slovensku. Chystáme stage na jednom veľkom festivale v lete, čo, ak vyjde, bude fakt skvelé. Čoskoro budú aj Red Bull Music Academy Nights v Košiciach, Brne a Ostrave, kde sme vymýšľali line-up a dostali sme tam aj producenta Brenmara. Čiže sa snažím podporovať RMBA akokoľvek viem, roznášať tento projekt a zoznamovať s ním ľudí, pretože ide o fakt obrovskú vec, ktorej súčasťou sú popredné mená ako Q-Tip či Erykah Badu.  

Odporúčané
Rozhodni, kto dostane šancu vyhrať 2000 € za skok do bazéna s ľadovou vodou. Hlasuj za svojho favorita na Red Bull Jump & Freeze Rozhodni, kto dostane šancu vyhrať 2000 € za skok do bazéna s ľadovou vodou. Hlasuj za svojho favorita na Red Bull Jump & Freeze 26. januára 2024, 13:00

A aby som ti odpovedal na druhú časť otázky, po Bass Campe som ešte nevedel, že takáto pozícia v RMBA existuje, ale istotne som vedel, že chcem byť súčasťou tohto eventu. Je to prepracované do posledného detailu. Keď mi teda bola koncom roka ponúknutá pozícia ambasádora, povedal som si, že by to bolo dobré robiť. 

Spomínal si ďalší ročník v Montreale. Chystáš sa tam a neprezradil by si nejaké mená, ktoré si už objavil a odporúčil im vyskúšať prihlášku?

Určite by som chcel. Dúfam, že sa mi tam podarí dostať ako jeden z účastníkov, aj keď som už bol v Paríži, verím, že opäť budem môcť byť súčasťou tohto projektu. A keby to druhýkrát kvôli pravidlám nešlo, tak určite budem rád, ak sa nájde možnosť sa tam ísť pozrieť. V Kanade totiž aktuálne vzniká hudobná scéna, ktorá je mne osobne najviac blízka. Ich R&B, Toronto sound. Proste mnoho dobrých vecí aj neznámych. V poslednej dobe sa mi stáva, že keď niekoho objavím, je vždy z Kanady. A k tým menám. Zatiaľ napríklad Himalayan Dalai Lama z Brna, DEATHS alebo AID KID z Prahy.

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

Máte s Red Bullom pripravenú aj nejakú novú špeciálnu vec, ktorú chcete u nás v rámci propagácie Red Bull Music Academy robiť?

Jo, jo. Robíme po prvýkrát v histórii tohto projektu oficiálne RBMA rádio. Budem ho robiť ja, bude to môj vlastný program na Rádiu 1 v Českej republike a bude založený na podcastoch, pretože dneska ľudia v našom veku počúvajú rádia hlavne z podcastov, spätne. Takže vlastne hneď druhý deň bude všetko k vypočutiu a na stiahnutie online. A na toto sa strašne teším, lebo to bude dobré. Chcel by som urobiť program s mladou hudbou, neobjavenou hudbou, budem tam dávať veľa tipov. Myslím si, že by to mohlo byť naozaj dobré, teda verím tomu a teším sa na to. Začína to na konci februára. No a potom tu je tá druhá veľká vec, ktorú chystáme na jednom festivale, no o tom zatiaľ nemôžem hovoriť. 

Odporúčané
Bláznivá jazda na saniach, skok do bazéna a výhra 2 000 €. Red Bull Jump & Freeze prichádza na Slovensko, takto sa prihlásiš Bláznivá jazda na saniach, skok do bazéna a výhra 2 000 €. Red Bull Jump & Freeze prichádza na Slovensko, takto sa prihlásiš 16. decembra 2023, 10:00

Myslíš si, že účasť mladých Slovákov a Čechov na celosvetovej Red Bull Music Academy je cesta, ako oživiť našu scénu a priniesť mená, ktoré budú neskôr vedúcimi osobnosťami? Lebo napríklad tebe sa to podarilo, máš za sebou úspešný rok plný veľkých vecí.

Ja si myslím, že určite, pretože mnoho ľudí robí hudbu len ako koníček, avšak neuvedomujú si, že to má naozaj potenciál, že to je fakt dobré a že s tým môžu reálne fungovať aj vo svete. Mnoho ľudí nemá dostatočné sebavedomie, aby si mysleli, že s tým môžu preraziť a fungovať. Ja som na tom bol úplne rovnako, ale práve takýmto posunom a projektom pochopíš, že to fakt zmysel má. Mne to určite pomohlo, lebo keď niekde týždeň skladáš a tvoríš a stretávaš sa so zaujímavými ľuďmi, tak si vlastne hovoríš, že chceš fungovať rovnako ako ten Hudson. Že by si raz chcel dávať prednášky o svojej hudbe. Stretneš tu osobnosti, s ktorými by si sa inak nikdy nestretol, tie mená, čo sú toho súčasťou sú skutočné legendy a ako bežný návštevník na koncerte by sa sa nimi nemal šancu takto porozprávať. Takže si myslím, že to fakt môže pomôcť ako tebe ako jednotlivcovi, tak i tvojej domácej scéne.

Prešiel by som na trochu osobnejšie otázky týkajúce sa tvojej tvorby, budúcnosti a minuloročných úspechov. Mňa osobne zaujíma koncert s Rae Sremmurd. Bol si s nimi na pódiu, chalani ti dali props, ako k tomu došlo a aké si mal vtedy pocity?

Bolo to fakt...jeden z najlepších zážitkov roku 2015. Proste ma oslovil akoby ich manažment, asi ma niekde našli. Asi keď robili tú tour, tak si robili nejaký reseach na supporting acts, asi si googlovali kto, kde, ako hraje. Jedného dňa sa mi ozval ich manažment, že majú o mňa záujem a či by som im teda mohol ešte v ten deň poslať nejaký mix. Tak som vytiahol techniku, hneď som nahral mix, o hodinu som im ho posielal, aby som ukázal, že mám záujem. Im sa to páčilo, tak sa to potvrdilo. Bolo to neuveriteľné. Za prvé, sú rovnako starí ako ja, už na zvukovej skúške pochopili, že sme rovnako starí, tak sme sa zdravili "čau", "čau". Bavil som sa aj s ich manažérom, čo je mimochodom i manažér Kendricka Lamara či Travisa Scotta, prišiel za mnou a začal sa ma pýtať, čo hrajem, čo sa tu ľudom páči a tak. Ja som sa ho zase pýtal ohľadom projektov Travisa Scotta či na tour s Lamarom. Rae Sremmurd boli zase v zákulisí veľmi vtipní, všade boli uteráky, trenky, Swae Lee sa nechával tetovať, zatiaľ čo sa so mnou rozprával. Hroznú radosť mi urobilo to, že ja som hral, hral, atmosféra bola fakt super, ja som bol predtým hrozne nervózny, že všetci tam idú iba na nich, ale našťastie to tak nebolo, hral som ďalej, aj keď už mal byť ich koncert, no v tom prišiel ich DJ a hovoril mi, aby som hral ďalej, potom prišli aj Rae a skákali so mnou na pódiu a dávali mi props do mikrofónu. Následne ma poprosili, aby som s nimi ostal na stejdži aj počas ich show.

V zákulisí s Rae Sremmurd, Swae Lee sa akurát necháva tetovať.

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

Stretol si Che Popea alebo manažéra Kendricka Lamara. Neostal si s niekým z nich v kontakte a nesnažíš sa preraziť skrz svoje beaty aj v zahraničí?

To je presne to, čo mám v pláne na tento rok. Teraz naplno skladám, celý január som skladal, mám asi 40 nových beatov. Ozval sa nám totiž jeden manažér z Toronta, ktorý organizuje veľké koncerty a je kamarát aj s manažérom The Weeknda, Cashom, že by chcel byť náš manažér, že tomu verí, že v tom vidí potenciál, že ho to baví a že nám chce pomôcť. Nechcem to zakríknuť, ale napríklad v máji ideme hrať do Toronta na Canadian Music Music Week, na prestížny festival. V rámci toho som dal dohromady aj zložku inštrumentálov a posielam ju napriamo manažérovi The Weeknda, no aj ďalším ľudom. Dúfam, že si to otvoria a vypočujú. Tento rok to chcem skúsiť. Ja som len čakal, kým skomponujem nejaký nový materiál, lebo som sa minulý rok hojne venoval VR/NOBODY a našim projektom, bolo toho hodne, veľa sme skladali, koncertovali a nedalo sa to stíhať. Čiže tie kontakty mám schované, samozrejme. Vždycky si od nich beriem osobný kontakt a hneď si ho schovám, budem to určite skúšať.

Nie je to v tomto dosť náhoda?

Jasné, je to, samozrejme, hrozná náhoda. Vieš, môže na ten mail kliknúť, ale aj nemusí. Mne sa dokonca podarilo mať FaceTime call s Cashom od The Weeknda a mal by som aj s The Weekndom, no on, bohužiaľ, nezdvíhal telefón. Mám tu vytetované XO a keď som hral v jednom pražskom klube, prišiel za mnou týpek z Toronta, ktorý tam robí veľké eventy a so všetkými sa pozná a bol úplne hotový z toho, že stále hrám Weeknda a veci, ktoré vraj nepočul ani v Toronte. Zrazu z neho vypadlo, že je to ich kamoš, začal mi ukazovať, ako s nimi sedí v štúdiu a o chvíľu už s nimi volal na FaceTime. Sú to iba náhody, ale niekedy sa môžu podariť, a tak dúfam, že sa podaria. 

Ja ti teda držím palce, nech to dobre dopadne. Môžeme sa tešiť aj na nejakú novú vec od VR/NOBODY na tento rok? Budete mať nejaké featuringy na česko-slovenských pripravovaných doskách a bude Vašek spievať aj po česky ako na Ona?

Ďakujeme. Chystáme, určite. Úplne aktuálne je naše EP, ktoré vyšlo mesiac dozadu, volá sa Now a vydali sme ho na vinyle, čo je pre mňa najväčšia pocta. Takže ešte sa k nemu vrátime, budeme robiť nejaké vizuály, vyjdu z toho ešte 3 videoklipy. Pripravujeme i nové tracky, chceme tento rok urobiť, neviem, či zrovna album, skôr budeme vydávať single a medzi nimi sú aj české single, máme to nahraté, môžem ti to potom pustiť (pozn. redakcie - pustil a rozhodne sa máme na čo tešiť). Pôjdeme aj na malé turné, nebude to žiadnych 30 zastávok, bude ich asi 7, ale bude to špeciálne a na miestach, kde by nikto nečakal koncert. Nechcem prezradzovať viac, aby nám to niekto nevyfúkol. Ale máme taký koncept, že ľudia budú počas show sedieť, nech si to vychutnajú. Bude pritom aj projekcia, čiže na tomto teraz pracujeme. 

Odporúčané
Bratislavu ovládla tanečná súťaž Red Bull Dance Your Style. Kto vyhral battle a pôjde na svetové finále? Bratislavu ovládla tanečná súťaž Red Bull Dance Your Style. Kto vyhral battle a pôjde na svetové finále? 3. júla 2023, 17:30

Dopočul som sa, že pripravuješ aj nejaké klubové akcie v Prahe. Mohol by si nám to trochu viac priblížiť, o čo pôjde, koho tam uvidíme, či tam budeš len ty ako DJ alebo zavoláš aj nejakých hostí, napríklad z BiggBoss?

Presne tak. Už som si hovoril, že v Prahe a okolo mňa je mnoho mladých ľudí, ktorých už nebaví chodiť do tých istých klubov na tie isté akcie, a tak som chcel spraviť niečo fresh, nejaké nové eventy. Je to všetko naplánované, prvý event začína v marci a koncept je taký, že tam vždy budú iní hostia, vždycky sa tam bude meniť line-up okrem mňa. Mám v pláne doniesť ľudí z Red Bull Music Academy z celého sveta, potom určite lokálny support, čiže ľudí, ktorí bavia mňa, ale napríklad nie sú príliš vidieť. No a potom aj špeciálnych hostí prinášajúcich hype. Mám na toto celé super priestory, bude to v lodi, ktorá parkuje v centre Prahy, je to neuveriteľný priestor. Objednaný je už super zvuk, na tom záleží, budú tam dobré bary za dobré ceny. Viem, pre akých ľudí to robím a chcem to pre nich pripraviť čo najlepšie. Žiadne drahé vstupné, žiadne drahé drinky. Na toto sa teším, bude to super. 

NobodyListen o tom, ako takmer volal s The Weekndom, plánoch na tento rok a Red Bull Music Academy na dlhšom rozhovore

Ako mladý človek máš okrem hudby veľmi blízko aj k móde. Aktuálne dávaš dokopy vlastnú kolekciu s českou značkou ODIVI. Čo bude obsahovať, čoho sa dočkáme a navrhuješ jednotlivé kúsky sám?

Naša prvá spoločná kolekcia ODIVI x NobodyListen vyjde teraz v marci v rámci pražského fashion weeku. Budeme akoby oficiálne zahájenie Prague Fashion Weeku, budeme robiť aj showroom. Koncept je taký, že kolekcie nebudú pravidelné vo forme jeseň/zima či jar/leto, ale budú to stories. Každá kolekcia bude jedna story. Hlavný nápad toho celého, a preto ma to aj baví, je, že nebudeme navrhovať tričká s nejakými nápismi, ale budeme pracovať so zaujímavými materiálmi. Tie vyberám ja a takisto navrhujem veci. Máme proste všelijaké šerpy, chlpaté mikiny, budeme mať bomber zo zvláštneho materiálu, z ktorého som bomber predtým nevidel. Celé to bude zamerané na materiály, minimalistické veci, aby tie jednotlivé kúsky vyzerali na vešiaku vďaka strihu a látkam zaujímavo.

Odporúčané
Baví ťa tanec? Príď sa pozrieť na tanečnú šou Red Bull Dance Your Style! Baví ťa tanec? Príď sa pozrieť na tanečnú šou Red Bull Dance Your Style! 12. júna 2023, 17:00

V poslednej otázke sa ťa spýtam, kde ty osobne berieš, či už po hudobnej alebo módnej stránke, inšpiráciu? Čo teraz počúvaš a koho tvorba ťa teraz chytá?

Ja som hrozný SoundCloud digger. Baví ma ho prehľadávať a hľadať úplne nové veci, ktoré majú málo plays. Mám tam mnoho zaujímavých ľudí a zaujímavých labelov. Každý deň nájdem napríklad 20 nových trackov, ktoré majú povedzme 200 prehraní. Často si s týmito ľuďmi píšem a budeme s niektorými asi robiť aj nejaké kolaborácie. Takéto hľadanie hudby je pre mňa hlavná inšpirácia. Samozrejme, sledujem aj všetky veľké mená, Kanye, Pusha, Drake, baví ma to, ale oveľa väčšou inšpiráciou sú pre mňa tieto neznáme veci, lebo tie mnohokrát v sebe majú istý charakter. Nie je to tak vyšperkované, dokonalé a vyumelkované ako veci od veľkých hudobníkov, a to sa mi na tom páči. Nájdem napríklad demo nejakej dievčiny s gitarou, čo spieva, a je to tak geniálne, má to taký vibe a feeling. Takýmto spôsobom som sa dopátral k viacerým interpretom - SAFE, THEY., Jakhoy, D/C či Sevdaliza.

Čo sa týka inšpirácie v móde, tou je "klasicky" hlavne Instagram a internet. Stačí followovať dobré profily a môžeš nájsť nekonečno skvelých outfitov a vecí. Zároveň je však ťažké v tom veľkom objeme nájsť niečo originálne, človek musí hľadať. 

 

Ďakujem ti za pekný rozhovor a držím ti palce do ďalších vecí. Ak by si chcel ešte niečo odkázať čitateľom a fanúšikom, riadky sú tvoje.

Díky moc za skvelý rozhovor! Konečne niečo iné. A aj keď to je cliché, tak by som sa chcel poďakovať hlavne všetkým ľudom, ktorí ma podporujú v tom, čo robím. Znamená to pre mňa naozaj všetko a každý, kto ma pozná, vie, že nie je len nejaká "módna" vlna, ale že to, čo robím, naozaj milujem. ĎAKUJEM všetkým za podporu!

Domov
Zdieľať
Diskusia