Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2024 o 18:03
Čas čítania 0:52
Hana Divišová

Seniori vďaka VR skáču z lietadla či lyžujú v Alpách. Podľa domovov dôchodcov tým bojujú proti demencii

ZAUJÍMAVOSTI DÔCHODCOVIA POSITIVE VIBES VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Vďaka virtuálnej realite môžu preskúmať miesta, o ktorých celý život snívali.

Spoločnosť Mynd Immersive testovala s newyorskými dôchodcami virtuálnu realitu (VR). Obyvatelia jedného z domovov dôchodcov si užili potápanie na otvorenom mori či parašutizmus nad Alpami, a to všetko bez toho, aby opustili brány sociálneho zariadenia. Vďaka VR majú byť seniori pozitívnejší a ide tiež o jeden zo spôsobov, ako predchádzať ich pocitu izolovanosti, informuje New York Post.

Seniori si nasadia náhlavné zariadenia a dostanú sa do reálneho prostredia, s ktorým sa im spájajú určité spomienky. Môžu sa rozhodnúť preskúmať miesta, o ktorých celý život snívali prostredníctvom aplikácie Google Earth. Mynd im tiež vytvorila viac ako 200 hier vhodných práve pre dôchodcov.

seniori virtuálna realita
Zdroj: flickr/ACT Project Concordia

Chris Brickler, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Mynd Immersive, reagoval pre The Post na znepokojenia ľudí v spojitosti s VR a seniormi. „Dobrodružstvá vo virtuálnej realite sú súčasťou liečby známej ako reminiscenčná terapia, ktorá zvyčajne zahŕňa ukazovanie fotografií seniorom a iných pripomienok ich mladosti na pestovanie radosti.“ Prezentuje tiež štúdiu z roku 2022, ktorá zistila, že VR reminiscencia zlepšila u jednotlivcov v zariadeniach starostlivosti o starších ľudí.

Odporúčané
Najväčšia hala na svete pre VR prichádza do Bratislavy. Prechádzali sme sa po Mesiaci, vstúpili do auta, počuli ruch ulice Najväčšia hala na svete pre VR prichádza do Bratislavy. Prechádzali sme sa po Mesiaci, vstúpili do auta, počuli ruch ulice 19. októbra 2022 o 11:30

Jedno zo 60 opatrovateľských zariadení v New Yorku s názvom New Jewish informovalo, že sa v nadchádzajúcich mesiacoch snaží zlepšiť poznávacie schopnosti starších občanov a kvalitu ich života. Spoločnosť, ktorá im poskytla VR zariadenia, je presvedčená, že technológia, o ktorej sa predpokladá, že kazí mysle mladších generácií, môže posilniť mozgy starších ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia