Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2024 o 14:33
Čas čítania 1:05
Karolína Uličná

Ďalší miliardár sa chystá ponorkou k Titanicu. Neodradila ho ani minuloročná tragédia

TECH MORIA A OCEÁNY PENIAZE STRATENÁ PONORKA TITAN
Uložiť Uložené

Tentoraz pôjde o dvojmiestnu ponorku, vybavená je vraj tou najlepšou technológiou.

Miliardár z Ohia Larry Connor chce spojiť sily so spoločnosťou Triton Submarines a zorganizovať výpravu k vraku Titanicu. Chce tým dokázať, že ide o úplne bezpečný spôsob podvodnej dopravy. Je presvedčený, že všetko bude v absolútnom poriadku, informuje BBC.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ocean Gate (@oceangatesexped)

„Chcem ukázať ľuďom na celom svete, že aj keď je oceán nesmierne silný, môže byť úžasný, príjemný a skutočne zmeniť život, ak na to idete správnym spôsobom,“ povedal miliardár pre The Wall Street Journal. Ponorka bude mať kapacitu pre dvoch ľudí a výstavba celej konštrukcie bude stáť 20 miliónov dolárov.

Spolu s Larrym sa ponorí do hlbín Atlantického oceánu aj samotný spoluzakladateľ spoločnosti Patrick Lahey, ktorý tvrdí, že na projekte ponorky pracuje už viac ako desať rokov. Prácu však musel zastaviť, pretože čakal na vhodnú a novšiu technológiu.

Odporúčané
Potápačom sa uvarila krv a ich orgány odleteli na 10 metrov. Fotografie z nehody podobnej Titanu sú ako z hororu Potápačom sa uvarila krv a ich orgány odleteli na 10 metrov. Fotografie z nehody podobnej Titanu sú ako z hororu 27. júna 2023 o 9:00

Dvojica nastúpi na palubu ponorky Triton 4000/2 Abyssal Explorer, ktorá je údajne bezpečná a stavaná aj na ponor do hĺbky 4 000 metrov, čo predstavuje o 200 metrov viac, než je hĺbka, v ktorej sa nachádza slávny vrak Titanicu.

Sedemdesiatštyriročný Larry je dobrodruhom. Už v minulosti sa dostal do vesmíru ako pasažier misie Axiom 1. Je tiež certifikovaným astronautom NASA. Okrem iného skočil padákom z balóna v rekordnej výške takmer 12 kilometrov, absolvoval cestu aj do Mariánskej priekopy. 

Podobnú výpravu už zorganizovali minulý rok. Na palube neregulovanej ponorky Titan od OceanGate zahynulo minulé leto päť ľudí, keď po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Situácia sa skomplikovala, posádke došiel kyslík a následne tragicky zahynula.

Ponorky určené na expedíciu k vraku Titanicu na dno Atlantického oceánu

Triton Submarines, Unsplash/NOAA/volně k užití
Triton Submarines, Unsplash/NOAA/volně k užití Zdroj: Triton Submarines
Späť
Zdieľať
Diskusia