Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. marca 2024, 10:00
Čas čítania 1:16
Radka Klučárová

FOTO: Veriaca nabehla do SND s transparentom a vytiahla ho na hercov. Nepáčila sa jej hra o Ježišovi

ZAUJÍMAVOSTI DIVADLO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Proti predstaveniu Ježiš z Montrealu sú radikálni veriaci aj konšpiračný web. Žena transparent vyťahovala a sťahovala podľa toho, ako sa herci počas klaňačky na javisko vracali. Podľa režiséra Jána Luterána to však nie je kritika Boha, ale spoločnosti.

Slovenské národné divadlo (SND) začiatkom februára odpremierovalo predstavenie Ježiš z Montrealu. Inscenácia, ktorá hovorí o viere v modernom svete, však okamžite vzbudila na Slovensku vlnu kontroverzie medzi niektorými veriacimi. 

Na predstavenie prišla v piatok večer 1. marca aj veriaca, ktorá pri záverečnom potlesku vytiahla transparent s nadpisom Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia, čím chcela dať zrejme najavo, že predstavenie je v rozpore s jej presvedčením a že svoj názor nezmenila ani takmer trojhodinová snaha hercov na javisku.

Transparent vyťahovala a sťahovala podľa toho, ako sa herci počas klaňačky na javisko vracali.
Ježiš z Montrealu, transparent, hľadisko
Zdroj: Bara Podola

Predstavenie, inšpirované filmom z roku 1989, zobrazuje skupinu hercov, ktorí sa snažia o nekonvenčné znázornenie veľkonočných pašií o smrti Ježiša Krista. „Nová inscenácia sa síce nestretne u cirkevných predstaviteľov práve s nadšením, no pašiový príbeh prerastá z inscenácie do života a na divákov i samotných hercov má mimoriadny vplyv. Arcandov príbeh je pátraním po zmysle a mieste duchovnosti v modernom, urbanizovanom a vo vedeckom svete, no i satirickým pohľadom na svet umenia, a divadla zvlášť,“ píše o predstavení SND na svojom webe.

Odporúčané
Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) 9. apríla 2024, 9:30

Proti sa postavil aj kresťanský portál Christianitas, ktorý figuruje na zozname konšpiračných webov projektu Konšpirátori.sk. Podľa portálu ide o „blasfemickú hru“, ktorá sa rúha a zosmiešňuje kresťanstvo. 

Organizácia dokonca spisuje petíciu za „zastavenie rúhavého divadelného predstavenia“. Do dnešného dňa ju podpísalo viac ako 10 600 ľudí. „Škandalózne divadelné predstavenie SND s názvom ‚Ježiš z Montrealu‘ nielenže nemá pre našu spoločnosť žiadny zmysluplný prínos, ale skôr naopak, otvorene sa vysmieva z náboženského cítenia väčšiny obyvateľstva Slovenska,“ píše v liste adresovanom ministerke kultúry Martine Šimkovičovej.

Režisér Ján Luterán však v rozhovore pre divadelné noviny SND naznačil, že títo ľudia zrejme hru nepochopili.

„Je to kritika všetkých možných bôžikov v súčasnej modernej, zväčša konzumnej spoločnosti, určite nie Boha.

To, že túto náboženskú tému niekto na internete zneužije paradoxne na šírenie nenávisti a vymýšľa si absolútne bludy, to je smutné, ale nemá to nič spoločné s našou inscenáciou.“

Domov
Zdieľať
Diskusia