Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. novembra 2023, 10:56
Čas čítania 2:39
Martin Adam Pavlík

Experimentovanie s AI aj nápad, ako zachrániť planétu. Poznáme víťazov festivalu Jeden svet

Experimentovanie s AI aj nápad, ako zachrániť planétu. Poznáme víťazov festivalu Jeden svet
Zdroj: Jeden svet
FILMY A SERIÁLY DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY FESTIVALY JEDEN SVET
Uložiť Uložené

Festival dokumentárnych filmov Jeden svet vo štvrtok 9. novembra vyvrcholil odovzdávaním cien.

Hlavnú cenu získala režisérka Viera Čákanyová za svoj experimentálny dokumentárny film Poznámky z Eremocénu. Režisérka nakrútila film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Vedie v ňom fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja.

V snímke zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie „blockchain“ a umelej inteligencie. S AI vo filme aj priamo experimentuje, kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera.

„Vedený veľkorysou zvedavosťou, tento tvorivý dokument rozvíja silou strihu, estetiky a rozprávania, ktorá sa spojí, aby zosobňovala (seba)reflexiu bohatej citlivosti a inteligencie. Jeho silný hlas, spolu s rôznorodou textúrou a majstrovským spracovaním materiálu, má prívetivý tón a zároveň horí svojou naliehavosťou v našej súčasnosti,“ odôvodňuje rozhodnutie medzinárodná porota.

Jeden svet
Zdroj: Jeden svet

Boj za lepší svet získal špeciálne uznanie

„Tatko si vždy zvykol myslieť, že sám urobí všetko najlepšie,“ spievajú režisérka a hudobníčka Marta Kovářová a jej otec, vedec a domáci majster Jiří Svoboda v titulnej piesni celovečerného filmu Jiříkovo vidění. Vo filme Jiříkovo vidění však spojil sily práve s ňou — so svojou dcérou Martou —, aby sa spoločne skúsili aspoň niekam posunúť v boji proti klimatickej kríze, ktorý sa však miestami zdá ako boj s veternými mlynmi.

Odporúčané
Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli 23. apríla 2024, 9:30

Materiálový fyzik Jiří Svoboda má totiž nápad, ako zachrániť planétu. Spolu s Martou, ktorá celý proces dokumentovala, sa nielen vo filme, ale aj cez jeho neskoršie premietania snažia dostať k tým správnym ľuďom. Priamo vo filme však môžeme sledovať, koľko sklamaní a neúspechov po ceste zažívajú a ako sa nakoniec ocitajú v situácii proti všetkým.

„Ako ďaleko môže človek zájsť pri podporovaní ambícií milovanej osoby? Režisérka si vybrala formu denníka a prostredníctvom úprimnosti, humoru, punkovej energie a starostlivého prístupu k hlavnému hrdinovi – svojmu otcovi, uspela,“ vysvetľuje medzinárodná porota svoje rozhodnutie odovzdať práve tomuto filmu Špeciálne uznanie v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva.

Víťazné filmy si môžeš pozrieť online 

Obidva víťazné filmy – Poznámky z Eremocénu aj Jiříkovo vidění – budú od obeda 10. novembra počas 24 hodín dostupné na pozretie online na webe www.jedensvet.sk. Filmy si možno pozrieť s festivalovou akreditáciou, ktorej cena sa začína už od 2 eur a dá sa zakúpiť priamo na stránke. 

Filmy v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva súťažili aj o špeciálnu cenu DAFilms Award. Ocenenie získal oficiálny slovenský reprezentant na Oscara, dokumentárny film Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského Svetloplachosť.

„Príbeh detí, ktorých rodičia ukrývajú dlhé mesiace v tuneloch charkivského metra pred padajúcimi bombami, sa odohráva vo zvláštnom bezčasí. Deň sa nedá rozoznať od noci a svet sa zúžil na príliš malý mikropriestor. Dvanásťročný Nikita spolu s kamarátkou Viki však vytvárajú v pasci vojny svoj vlastný hravý, krehký svet, ktorý je zároveň nádejou, že na konci každého tunela je napokon svetlo. Za túto nádej sme rozhodli udeliť cenu DAFilms.sk filmu Svetloplachosť,“ hovorí Dorota Zacharová, kurátorka DAFilms.sk.

Jeden svet
Zdroj: Jeden svet

Študenti sa zhodli s medzinárodnou porotou

O jednej z cien na festivale Jeden svet rozhodovali študenti z Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení, ktorí vyberali víťaza ceny Na druhý pohľad. Piati študenti a študentky Katedry filmových štúdií sa, rovnako ako medzinárodná porota, rozhodli toto ocenenie odovzdať slovenskému filmu Poznámky z Eremocénu.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

„Svojou vizionárskou hodnotou bude dôležitým a aktuálnym filmom pri zmýšľaní v období nadchádzajúcich kritických rokov,“ uviedol k víťaznej snímke jeden z členov poroty Eduard Slamka.

V neposlednom rade o svojom favoritovi rozhodovali aj samotní návštevníci a návštevníčky festivalu. V diváckej súťaži si mohli vyberať z troch hlavných filmov, ktoré boli prístupné aj pre nevidiacich a nepočujúcich ľudí – Zlodeji túb, Aurorin úsvit a Je tam ešte niekto?

Jednoznačným favoritom sa stalo nadčasové audiovizuálne dielo nepočujúcej režisérky Alison OʼDaniel Zlodeji túb. Film bol jedným z kľúčových dokumentov festivalu Jeden svet, keďže reprezentoval inkluzívnosť, ktorá sa niesla celým tohtoročným programom.

Jeho premietania boli doplnené aj o špeciálny prvok – nafukovacie balóny, z ktorých následne študentky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Nawras Rashed a Liubov Shestakova vytvorili živú inštaláciu s názvom Jednota v dychu (Unity in Breath).

Odovzdaním cien sa však Jeden svet nekončí. Vybrané filmy si v rámci projektu Jeden svet v komunitách môžu pozrieť diváci v rôznych kinách a kultúrnych centrách po celom Slovensku.

Jeden svet Jeden svet Jeden svet Jeden svet
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia