Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2023, 15:09
Čas čítania 1:48
Tímea Krauszová

PRIESKUM: Muži aj ženy predstierajú orgazmus, medzi dôvodmi uvádzajú aj zápach z úst či nevhodné osvetlenie

ZAUJÍMAVOSTI PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY SEXUALITA
Uložiť Uložené

Najčastejším dôvodom bolo, že chceli jednoducho sex už ukončiť.

Podľa nedávneho prieskumu Innerbody orgazmus predstiera až 46 % žien a 38 % mužov. Najväčší herci sú ľudia z radov generácie mileniálov. Hoci tým chcú najčastejšie urýchliť koniec milovania, medzi motivujúcimi faktormi sú aj prekvapivé odpovede: napríklad pre 40 % ľudí je dôvodom zápach z úst, rolu hrá napríklad aj teplota či osvetlenie miestnosti.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom počas orgazmu a prečo ti robí tak dobre? Pôsobí ako liek od bolesti, mozog pri ňom vypína centrá logiky Čo sa deje s tvojím telom počas orgazmu a prečo ti robí tak dobre? Pôsobí ako liek od bolesti, mozog pri ňom vypína centrá logiky 15. marca 2023, 9:30

Ktorá generácia najviac predstiera orgazmus?

Z celkových 1 119 respondentov sa hraný orgazmus najčastejšie týkal generácie mileniálov (v asi 48 % prípadov), v najmladšej generácii Z bol podiel „predstieračov“ zhruba 28 %, v generácii X potom takmer 21 %. Najčastejším dôvodom, prečo ľudia orgazmus predstierali, bol fakt, že tým chceli urýchliť koniec milovania. Tento dôvod priznalo skoro 24 % žien a 21 % mužov.

Približne pätina žien a 15 % mužov sa k tomu uchýlilo, pretože nechceli zraniť city partnera či partnerky. Z ďalších dôvodov potom ľudia vymenovali to, že ich predstieranie sexuálne nabudí, prípadne im pomôže dosiahnuť skutočný orgazmus podľa hesla „fake it till you make it“.

Jediné, v čom sa muži a ženy nezhodli, bol piaty najčastejší dôvod: ženám sa nechcelo vysvetľovať, prečo sa im nedarí vyvrcholiť (9,4 %), zatiaľ čo muži to predstierali, lebo sa to páčilo druhej osobe.

Anketa:
Predstieral/-a si niekedy orgazmus?
Áno.
Nie.
Áno.
30 %
95 Hlasov
Nie.
70 %
220 Hlasov

Medzi dôvodmi je aj zápach z úst

Zahraničný prieskum sa nevenoval len predstieraným orgazmom. Ide o rozsiahlejšiu štúdiu, ktorá chcela naprieč pohlaviami a generáciami zistiť, kto má orgazmus, ako často, s kým a aké techniky ľudia používajú na urýchlenie tohto procesu. Zisťovali teda aj to, čo si ľudia myslia, že im bráni dosiahnuť pravidelný orgazmus.

Pre 40 % ľudí je prekážkou zápach z úst partnera či partnerky, ktorý im milostný zážitok znepríjemňuje. Tretine v orgazme bráni nevhodne zvolená sexuálna pozícia, zhruba
31% prekáža teplota či osvetlenie v miestnosti. Traja z desiatich ľudí priznávajú vnútornejší problém, a to prehnané premýšľanie (tzv. overthinking).

Faktory, ktoré ľudí vedú k predstieraniu orgazmu.
Faktory, ktoré ľudí vedú k predstieraniu orgazmu. Zdroj: Innerbody.com

Aj iné dáta o predstieraní orgazmu ukazujú, že to nie je čisto ženský problém. Prieskum spoločnosti Hims & Hers zo začiatku roka 2023 sledoval odpovede 3 500 ľudí z Veľkej Británie a odhalil, že štvrtina mužov sa obáva, že nevydržia dosť dlho. Okrem toho 31 % mužov priznalo, že z času na čas orgazmus aj predstierajú.

Štvrtina mužov dodáva, že majú problém orgazmus dosiahnuť len z penetrácie, a 27 % ho zvyčajne nedosiahne bez masturbácie alebo erotickej pomôcky. Predstieranie orgazmu nie je nezvyčajné ani v našich končinách. Podľa tohtoročného prieskumu, ktorý pre spoločnosť Ružový slon vypracovala agentúra Ipsos, ho párkrát v živote predstieralo asi 21 % Čechov a 66 % Češiek.

„K pravidelnému predstieraniu vyvrcholenia sa však priznalo iba jedno percento českých mužov a päť percent českých žien,“ komentuje výsledky výskumu Adam Durčák zo spoločnosti Ruzovyslon.cz. Ako dôvod muži aj ženy najčastejšie uvádzali, že tým robia radosť partnerke či partnerovi, prípadne ich tak uisťujú o dobrom sexuálnom výkone. Takmer sedmina ľudí sa k predstieraniu uchyľuje preto, aby mali sex čím skôr za sebou.

Domov
Zdieľať
Diskusia